-
Dyskusja wymiana dysku raid 1
serwer zglasza blad dysku twardego (smart) i sugeruje wymiane, pytanie brzmi jak to teraz zrobic? nigdy tego nie robilem i nie chcialbym nic zepsuc czy stracic danych, mam wylaczyc nas i wymienic dysk? czy bez wylaczania wymienic? serwer sie bedize o cos pytal jak wloze nowy dysk? cos musze...- henrykkwnto
- Temat
- raid raid 1 wymiana wymiana dysku
- Odpowiedzi: 1
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja brak mozliwosci zalogowania do nas
znowu nie daje sie zalogowac. z tego co zaobserwowalem dzieje sie tak kiedy nas zaczyna cos grubego wykonywac, np update wiekszej ilosci apek :( wylaczylem go z palca i jak wstal to znowu moglem sie zalogowac ale dostalem komunikat "synchronizacja grupy raid" i jak zaczal robic tak juz nie daje...- henrykkwnto
- Post #17
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)
-
Dyskusja UPS z czym to sie je...
jeszcze takie pytanie, majac dwa nasy (ts453a i ds720+) ktorego lepiej podlaczyc pod usb i tym samym zrobic go masterem? czy ktorys z tych dwoch lepiej sie sprawdzi jako master?- henrykkwnto
- Post #5
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
nieee ;) po prostu mam kilka urzadzen wpietych do listw antyprzepieciowych i kombinuje coby te listwy wpiac do ups (ma akurat 4 gniazdka) nad takim sie zastanawiam CyberPower Value Pro 1000VA (VP1000ELCD-FR) w Morele.net te dwa gniazdka usb z frontu to do czego sluza? tylko nie wiem czy ten...- henrykkwnto
- Post #3
-
czolem, poprosilbym o garstke wyjasnien w kwestii ups'ow, - podlaczajac nas do gniazdek w ups z automatu podtrzymuje w nasie zasilanie, tyle ile starczy baterii w ups, tak? - podlaczajac nas z ups po usb (w dowolne gniazdko usb sie wpina taki ups do nasa?) zyskuje dodatkowa kontrole w nasie na...- henrykkwnto
- Temat
- konsola / tv ups
- Odpowiedzi: 8
-
chwilowo nas sie uspokoil. zainstalowalem aktualizacje i dziala bez problemu, wszystkie parametry wydaja sie ok (przynajmniej wg diagnostyki samego nasa) jedynie ram troche przeciazony (75%)- henrykkwnto
- Post #15
-
ale co konkretnie? pudlo? dyski?- henrykkwnto
- Post #13
-
znowu sie samo naprawilo... mialem wrazenie ze strasznie mielil dyskami, moze nagle wylaczneie z pradu w czasie np updatu antywirusa spowodowalo uszkodzenie macierzy. i nie moglem sie zalogowac bo ja odbudowywal... przejrzalem logi i nic tam nie ma, poza tym ze antywirus nie moze uaktualnic...- henrykkwnto
- Post #11
-
mialem starego qfindera i stary wpis o moim nasie, przeinstalowalem na nowa wersje i wyglada na to ze wpis zostal ale nas jakby offline... wczesniej na ruterze widzialem nas jako qnap a teraz unknown po prostu go wylaczyc na chama z palucha? i olac te komunikaty o bledach POOL i Volumen?- henrykkwnto
- Post #8
-
no dobra, pochwalilem :( znowu sie nie moge polaczyc, do tego jeszcze rano komunikat na ekranie nasa (pool error i czerwona dioda nad pierwsza kieszenia, na ekranie a nie nad sama kieszenia) teraz jest juz chyba ok, diody migaja chyba poprawnia, na ekranie na lewo zielona, obok pomaranczowa, na...- henrykkwnto
- Post #5
-
samo sie rozwiazalo %-} od pewnego czasu net (upc) czasem wariowal, zrywal sygnal wifi, niby dzialal a strony sie nie ladowaly albo ladowaly w czesci albo ladowaly wooolno, speedtest uruchamial sie za ktoryms razem. i po jednej z takich akcji serwer przestal dac sie do siebie zalogowac. dzis byl...- henrykkwnto
- Post #3
-
mialem klopoty z lacznoscia w sieci domowej i kilka razy logowalem sie do nas, wyrzucalo mnie i znowu sie logowalem. wreszcie zrestartowalem serwer. jak wstal nie moge sie juz na niego zalogowac. dostaje komunikat w przegladarce "przekroczono limit czasu polaczenia" serwer pinguje sie normalnie...- henrykkwnto
- Temat
- brak nas networking
- Odpowiedzi: 16
-
Dyskusja Dysk z S w qnap
Man, nie chce. Dopytuje co zrobic :( Mam jeszcze swiezutkie ds720+ tylko bez dyskow i nie wi3m czy jak wloze stary dysk to to bez stawiania systemu od nowa i formatowania dysku sie obejdzie Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka- henrykkwnto
- Post #5
-
Dyskusja Dysk z S w qnap
Samo wlozenie do qnapa spowoduje ze bez pytania sformatuje mi dysk? Nie bedzie widzial tak samo jakbym podpial przez adapter usb-sata? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka- henrykkwnto
- Post #3
-
Dyskusja Dysk z S w qnap
Witka, Zdechl mi stary synek 112j ale pozostal po nim dobry dysk z danymi. Jak je odzyskac? Mam qnap 453 z wolnymi dwoma kieszeniami, moge wlozyc do qnapa dysk z synka? Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka- henrykkwnto
- Temat
- konfiguracja systemu mojego qnapa użyciu wysłane
- Odpowiedzi: 5
-
Dyskusja Dysk udostępniony widoczny w FileSystem
minely 2 miechy. czy qnap nadal ma problem z smb1? sie polaczyc nie moge wiec zapewne tak. :(- henrykkwnto
- Post #6
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Archiwum problem z logowaniem do NAS
miałem w przeglądarce i na pulpicie porobione skróty do NAS, do konkretnych folderów. przez kilka lat działało normalnie aż nagle przestało (chyba po aktualizacji win 10) na ruterze serwer ma to samo IP a mimo to nie da się wejść, system nie widzi :( jedynie przez myqnapcloud sie da zalogować...- henrykkwnto
- Temat
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Dyskusja jedna kość ramu do TS-453A
a jedna kosc o parametrach jak wyzej zadziała z tym nasem czy nie? nosze sie z zamiarem rozbudowy pamieci w lapku i jakby kosc miala zadzialac w qnap to bym kupil nowa 16tke do laptopa ale jesli nie to tylko 8 na poczatek bym dokupil...- henrykkwnto
- Post #3
- Forum: Serwisowanie elektroniki i modyfikacje sprzętowe
-
Dyskusja jedna kość ramu do TS-453A
mam standardową wersję nasa z 4GB ramu- rozumiem, że są to kości 2x2GB tak? pytanie brzmi czy można wsadzić jedną 8gb kość i czy będzie działać? mam w laptopie jedna kość 8GB DDR3L 1600MHZ i pomyślałem sobie że może da się przełożyć do nasa... nie mam pojęcia jaki producent ramu - lapek asus...- henrykkwnto
- Temat
- ram ts-453a
- Odpowiedzi: 10
- Forum: Serwisowanie elektroniki i modyfikacje sprzętowe
-
Dyskusja onedrive vs qnap: udostępnienie i synchronizacja jednego pliku
potrzebuje udostępnić 1 plik excel. chce mieć do niego dostęp z kompa, taba, telefonu i w razie potrzeby moc go edytowwać (robie to kilka razy dziennie) jak to najlepiej zrobić? do tej pory wrzucałem plik na onedrive, chmure mialem podpieta w qnapie i laczyłem sie poprzez filestation (z...- henrykkwnto
- Temat
- cloud backup onedrive synchronizacja udostępnianie
- Odpowiedzi: 1
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD