1. mentis

Dyskusja nvme sed encryption

nie dałem rady zmusić do działania dysków w QTS, po inicjalizacji macierzy nagle pojawiła się jakaś aktywność dysku 2 na karcie rozszerzeń pomimo braku struktury. Bez SED erase nic nie mogę zrobić z dyskami w nas'ie, wpisywanie PSID bez zmian. poszedł request na helpdesk,
  2. SiewcaRyżu

jak zrobisz formata to tez nic "nie będzie" ;) a jesli mocno upierasz sie przy SED erase, nie cackaj się , aplikacja helpdesk w AppCenter i otwieraj zgłoszenie!
  3. mentis

cześć wszystkim, zainstalowałem qm244 w 453be podpiąłem 2x256GB ssd i mam problem z zainicjowaniem/ zamontowaniem dysków. Dyski mają status SED odblokowany i chciałbym wykonać action erase sed, niestety za każdym razem wprowadzany PSID ze stickera jest odrzucany jako nieprawidłowy. Może jakaś...
  4. dobo

Dyskusja przeniesienie licencji QVR Pro Unlimited Playback do nowego QNAPa

Witam, sprzedaję TS-251D i planuję w jego miejsce zakup TS-453D. Czy i w jaki sposób mogę przenieść zakupioną wcześniej licencję QVR Pro Unlimited Playback do nowego QNAPa. Czy przywrócenie QNAPa do ustawień fabrycznych w celu przekazania go nowemu właścicielowi rozwiąże mój problem z licencją...
  5. kmaciej98

Dyskusja PCIe JMB585 karta rozszerzeń SATA

Hej, potrzebowałem rozszerzyć QNAPa o dodatkowe dyski SSD, pod storage, nie pod cache. Użyłem dokładnie tej karty: JMB585 PCIe X16 M.2 Key B Expansion Card M2 B Key Ngff Sata SSD 5-portowa obsługa adaptera 2230 2242 2260 2280 Szybka karta rozszerzeń pcie 6G mining ssd m.2 B key Ngff sata for pc...
  6. SiewcaRyżu

Dyskusja NAS 4 zatokowy - kilka pul

będzie miało to sens tylko jeśli dyski zostaną wyczyszczone do zera. Zakładam że to dyski SATA 3 , a nie dyski SATA 2 . Im większy nr tym szybsze! tak - zakładając że to będą to dyski świeżo co zainicjowane - LEGACY nie wchodzi w rachubę. każdy inny dowolny typ: single , RAID 0 , RAID 1.
  7. SiewcaRyżu

Pomoc Komunikat: wystąpiła awaria systemu. Urządzenie ma za mało systemowej pamięci..

coś zapycha ci folder główny / bądź /tmp - ramdisk najlepiej wyczyscić rebootem nasa wyłącz wszystkie aplikacje (w AppCenter) + restart nasa i sprawdź ponownie włączaj jedną po drugiej i znajdziesz winowajce.
  8. george2002

Sprzedam Sprzedam Qnap TS-453Be 4GB praktycznie jak nowy, używany raz na miesiąc do kopii zapasowych w domu

Witam, Posiadam na sprzedaż sporadycznie używany w domu raz na miesiąc włączany do zrobienia kopii zapasowych serwer plików firmy Qnap model TS-453B 4GB na 4 dyski HDD i pamięcią 4GB RAM, serwer praktycznie idealny, zero kurzu czy rys ze względu na znikome użytkowanie, wyczyszczony...
  9. M

Pomoc Narzędzie do trwałego usuwania danych z dysków

Skoro pyta ile ma być przebiegów to ufam, że nie zerami za każdym razem :). 1644495779 Wg EaseUs często zestaw poleceń dostępnych w oprogramowaniu sprzętowym dysków zapisuje właśnie zera lub jedynki, a u nich "Funkcja Wipe Data działa prawie identycznie jak polecenia Secure Erase. Jedyną różnicą...
  10. M

Dzięki, nie pomyślałem o komendzie szukając aplikacji :). Do wczoraj kilka dysków puściłem na PC w dwóch przebiegach pod EaseUs partitions.
  11. SiewcaRyżu

każdy QNAP ma DD ;) How to wipe a hard drive clean in Linux oczywiście robisz na własną odpowiedzialność Ja bym zrobił wipe na PC za pomoca programu producenta
  12. Kreonium

Dyskusja rtorrent-Pro [x86_64] 0.9.8-B810

Wersja była B810, cache wyczyściłem . Pomogło odinstalowanie, restart Qnapa, ponowna instalacja. Teraz działa.
  13. Kreonium

Dyskusja rtorrent-Pro [x86_64] 0.9.8-B810

Dałem (Command + R to na macOS odpowiednik F5 w windows), wyczyściłem cache i dalej nie ma :(
  14. maks87

Dyskusja Pytania dot. QuFirewall - Jak zabezpieczyć serwer?

Na jednym QNAPie gdzie głównie blokowany był adres 0.0.0.0 i od wczoraj kiedy to dodałem regułę w QuFirewall mam już nie setki czy tysiące blokad, a pojedyncze sztuki. Właśnie zbieram PCAP aby zobaczyć co to jest. Na drugim QNAPie głównie blokowany był adres 253.253.253.253 i dopiero teraz...
  15. bolthar

Archiwum Nieautoryzowany dostęp do migawek - Replikacja na QNAP z dostępem do Internetu. Odczyt z dwóch poziomów.

Witam, Planuję replikację migawek z QNAPa "A" działającego lokalnie i odciętego od internetu (wyzerowany DNS i brama oraz IP poza przypisaną pulą w routerze) -> na QNAPa "B"w tej samej siedzi lokalnej, ale z wyjściem na zewnątrz. Czy mając dostęp do migawki z QNAPA "A" na QNAPIE "B" jest...
  16. tomekbady48

Dyskusja Pierwsza konfiguracja dysków

SUPER! Dziękuję. A kiedy włożyć drugi dysk (HDD). Rozumiem, że po zakończeniu instalacji systemu? I jeszcze sprawa folderów domyślnych - one mają być utworzone na dysku systemowym (SSD) czy HDD na dane, czy tu i tu? A mogę jeszcze dopytać, jak wg Ciebie skonfigurować RAID (i czy w ogóle) oraz...
  17. SiewcaRyżu

Dyskusja Pierwsza konfiguracja dysków

wsuń dysk SSD podczas w/w procedury i każ go wyczyścić z racji że będzie jedynym .. to zostanie systemowym nie zapomnij po zakończeniu instalacji i zalogowaniu .. wejść w zarządzanie dyskami i upewnić się że zostały utworzone foldery domyślne.
  18. tomekbady48

Doradztwo "przedzakupowe"...

Oczywiście, to nie problem, gdyż WD służy do archiwizacji, zatem operacja zostanie ponownie przeprowadzona na nowym urządzeniu. Dziękuję bardzo @SiewcaRyżu , ruszam na zakupy. Pozwolę sobie jednak "atakować", gdy będę potrzebował pomocy na początku mojej, mam nadzieję, udanej przygody z QNAP...
  19. SiewcaRyżu

Doradztwo "przedzakupowe"...

tak - ale pamiętaj że dane z dysków zostaną wyczyszczone.
  20. jimmiQ

Dyskusja Brak możliwości zalogowania QTS469U

Witam. Proszę o pomoc w analazie przyczyny powstania problemu z zalogowaniem na serwer NAS Qnap ts469U 4.3.4 1652. Serwer jest widoczny przez Qnap Qfinder, mam dostęp do serwera i plików przez aplikacje na telefon, Qmanager, qfiles itp. Pliki dodaję i pobieram przez np Total commandera, jednak...