-
M
Dyskusja synchronizacja wybranych folderów na dwóch NAS QNAP w różnych lokalizacjach
Dzięki... Skoro to nie jest tylko mój lokalny przypadek, to pobawię się ftp, ale pewnie finalnie ustawie to po rsync i tak zostawię- marker
- Post #11
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)
-
M
Dyskusja synchronizacja wybranych folderów na dwóch NAS QNAP w różnych lokalizacjach
Jednak wracam do Was z tematem... KIlkanaście dni testów i czegoś nie rozumiem... Dla przypomnienia: Dwie sieci LAN są spięte kanałem VPN ipsec zestawionym na routerach, obie sieci się widzą i mam bezproblemowy dostęp do urządzeń z obu LANów. Połączenie pomiędzy routerami (internet) jest...- marker
- Post #9
-
M
Jedno już wiem... ten parametr za "/" to binarny zapis maski :)- marker
- Post #7
-
M
dzięki :) Chyba ostatnie już wątpliwości... zestawiłem połączenie pomiędzy dwoma routerami VPN po IPsec, wszystko działa ale nie wiem jak mam czytać zapis podsieci podanych jako adres IP/XX - czyli np 192.168.1.0 / 24 - chodzi mi o ten parametr 24 (w to pole mogę wpisać wartość od 0 do 99) - czy...- marker
- Post #5
-
M
Różnic nie będzie aż tak wiele, zatem te kilka godzin w nocy powinno załatwić temat. Jestem użytkownikiem, zatem skrypty i konsole odpadają... Teraz meczę się w sieci lokalnej, zanim przenoiosę drugi NAS do ostatecznej lokalizacji. Używam opcji rsync w Hybrid Backup - połączyłem serwery (Test...- marker
- Post #3
-
M
Czy istnieje gdzieś kompletny przewodnik jak poprawnie ustawić dwa serwery QNAP TS-269L oraz TS-469L, aby wzajemnie replikowały/synchronizowały wybrane foldery udostępniane. Obrazowo, mój problem wygląda tak: Lokalizacja 1 - Kilka komputerów podłączonych do NAS, na którym zawartości ich...- marker
- Temat
- nas nas qnap qnap synchronizacja ts-269l ts-469l
- Odpowiedzi: 10
-
M
Dyskusja Dziwne uprawnienia dostępu do folderów udostępnianych na NAS
może nie trzeba ruszać, ale trzeba wiedzieć dlaczego, żeby mieć pewność, że działa :)- marker
- Post #9
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
M
mnie to zaniepokoiło, bo to niespójność w prezentacji uprawnień... i po smb i po afp jest tak samo... ... w zasadzie wystarczy mi wiedza dlaczego się tak dzieje i jaki mechanizm to powoduje, aby mieć pewność, że to nie jakaś dziura w systemie zarządzania dostępem... mhmm... nikt nie ma pomysłu...- marker
- Post #7
-
M
Tak to wygląda na obrazkach - User1 = Marker, User2=Kasia Na serwerze uprawnienia są OK... i prawa dostepu są obsługiwane jak na serwerze - dziwny jest tylko ten zapis w OSX- marker
- Post #5
-
M
OK... ale skąd OSX wziął użytkownika, którego ani nie ma lokalnie zdefiniowanego, ani nie ma on uprawnień na serwerze QNAP?.. i dlaczego wyświetlił mało uprawnionego usera2, a nie usera1, czy admina, którzy mają pełen zestaw dostępu?- marker
- Post #3
-
M
Cześć, Zauważyłem przypadkowo dziwną niespójność prezentacji uprawnień do folderów na serwerze i od kilku dni zastanawiam się co jest tego przyczyną i jak to skorygować. Moja infrastruktura jest oparta o router ASUS DSL-N55U, który zarządza ruchem LAN, adresacją IP oraz jest AP WiFi. Do...- marker
- Temat
- nas uprawnienia
- Odpowiedzi: 8
-
M
Dyskusja Niedostępne foldery
mam to na tapecie, może na drugim Macu go postawię - teraz chciałbym spisać instrukcję plexconnecta - może są tu jacyś macuserzy poz moją osobą :)- marker
- Post #6
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
M
Dyskusja Niedostępne foldery
Potwierdzam, że producent goodsync'a wydał właśnie poprawioną wersję oprogramowania, w której problemy (a było ich więcej) zostały rozwiązane.- marker
- Post #4
-
M
Pomoc Downgrade firmware
Dzięki za chęc wsparcia, ostatecznie poszedłem inną drogą wychodząc z założenia, że przyczyna moich zmagań - czyli chęć odpalenia wtyczki PlexConnect musi dać się uruchomić na dowolnym fw i downgrade jest "obejściem" a nie "rozwiazaniem"…. Po kolejnych godzinach lektury i prób udało mi sie...- marker
- Post #14
-
M
Pomoc Downgrade firmware
… Czyli jak rozumiem, jeżeli nie zadziałało u mnie opisane w wiki firmware recovery, nie ma innego rozwiąznia na downgrade?- marker
- Post #12
-
M
Pomoc Downgrade firmware
Gdybym miał podstawy merytoryczne to chętnie, ale przecież sam widzisz. że jestem "cieńki bolek", bez znajomości linuxa i raczej pytający niż rozwiązujący problemy:)...Nie… nie wszelkie działy, ale tematy specyficzne dla Apple - np Timemachine, Plexconnect, zarzadząnie udziałami… tematy...- marker
- Post #10
-
M
Pomoc Downgrade firmware
Przy próbie fw recovery posługiwałem się opisem z wiki qnapa… ale mój TS ma innego biosa niż w opisach, ai start z DSL z dysku USB wywala się na autokonfiguracji. Dzwoniłem do serwisu i tam powiedzieli mi, że można odblokować zdalnie opcję downgrade'u ale nie chcieli powiedzieć jak to zrobić :(...- marker
- Post #6
-
M
Pomoc Downgrade firmware
Od kilku dni próbuję postawić na NAS plexconnect aby mieć plex serwer dla Apple TV, ale bez skutku. Nie znalazłem pomocy ani na tym forum ani na zachodnim i chciałbym spróbować z nizszą wersją fw- marker
- Post #4
-
M
Pomoc Downgrade firmware
Czy ta metoda pozwoli mi na downgrade fw 4.0.5 do wersji np 4.0 ? how do i fix corrupted firmware (on mac ) - a jeżeli nie w ten sposób, to jak mam to zrobić (fw recovery nie zadziałał na moim NAS ts-469L)- marker
- Temat
- aktualizacja firmware ts-469l
- Odpowiedzi: 14
-
M
Archiwum Wyzwanie… czy ktoś postawił na TS-469L PlexConnect?
...oto zrzut z terminala: /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/Python/bin$ python /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/PlexConnect/PlexConnect.py 10:51:21 PlexConnect: *** 10:51:21 PlexConnect: PlexConnect 10:51:21 PlexConnect: Press CTRL-C to shut down. 10:51:21 PlexConnect: *** 10:51:21 Settings: add section...- marker
- Temat
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)