1. lukspy1984

Qnap Ts-453U 8GB

Testowałem no na dwa sposoby: 1. Agregowanie portu 3 i 4 podłączone do switcha Unifi US-24 na których jest włączona agregacja dwóch portów a) najpierw jeden komputer potem drugi kopiują pliki na Qnap wynik około 110MB/s b) dwa komputery jednocześnie kopiują pliki na Qnap wynik, komputery...
  2. E

Dyskusja Niskie prędkości kopiowania plików z PC->NAS po kablu

Hej!, od wczoraj jestem posiadaczem Qnapa 251 i prędkości jakie osiągam przy kopiowaniu plików to 11-12mb, gdzie w sieci piszą, że powinno to być ok 100mb. Mam PC z kartą Killer E2200 Gigabit Ethernet Controller połączony kablem z ruterem Cisco EPC3928AD (Vectra 100mbps) i znowu kabel do qnapa...
  3. SiewcaRyżu

QNAP TS-351 czy TS-431p2

Zgadza się , minimum 256 GB , niżej nie schodź - nie warto. Sypnie ci się system ... i jesteś w czarnej doopie, bo masz dane na tym samym dysku. Musisz przewalić dane na bok, zainstalowac system, odzyskać konfig z backupu, przegrać dane z powrotem. Czas: parędziesiąt godzin - zależy od ilości...
  4. W

Archiwum Bardzo wolny ładowanie projektu After Effects z NAS

Cześć, Mam problem z szybkością ładowania (ok. 30 min) projektu z programu After Effects. Sam projekt waży ok. 200 MB, natomiast zalinkowane jest do niego bardzo dużo plików. Wszystko leży na NAS. Workstation to PC na Win 10. Problem nie występuje, jeśli projekt i zasoby są na dysku lokalnym...
  5. Silas Mariusz

Dyskusja Nie startuje system qnap POMOCY!

Hmmm. Chyba nie... Nadal nie wydaje mi sie aby przycisk reset wplynał na reset ustawien serwera jesli wlozyles dyski. Mechanizm QNAP dziala w ten sposob, ze zalozmy te dyski byly w serwerze NAS-A i przekladasz je do NAS-B to te dyski dzialaja. Wiec nawet jakbys je wlozyl do zresetowanego do...
  6. yaroslavik

Przy piwie seedbox i ftp

Witam. Coś mnie podkusiło wypróbować seedboxa. Wywaliłem 15 euro na seedboxes.co za 1tb dysk,nielimitowany ruch i łącze szybkości 20GB! Torrenty aż drżały jak się ściągały. 1tb zapełniony w w 3 godziny.. Na drugi dzień wpadłem na głupi pomysł-może by tak to co tam seedbox sciągnął to by na dysk...
  7. E

Dyskusja Niskie prędkości kopiowania plików z PC->NAS po kablu

Nie działa mi ten switch... prędkości przy kopiowaniu są cały czas takie same. Podpinam jak na zdjęciu
  8. I

Dyskusja 2 karty SFP+ - tragiczna wydajność

Witam :-) Mam NAS TS-932X i drugi postawiony na FreeBSD - Xigmanas. W obu karty sieciowe SFP+ 10GbE podłączone do switcha TP-Link T1700G-28TQ OM fibre cable. Kopiowanie plików pomiędzy nimi rozpoczyna się z prędkością 600-700 MB/s i prędkość systematycznie spada do 100 - 60 MB/s. W obu...
  9. I

Dyskusja 2 karty SFP+ - tragiczna wydajność

:D no tak, masz rację - pisałam przed wyjściem do pracy i zbyt pochopnie. Link raczej zestawia się na 10 Gb (zaczyna z prędkością 800-700 Mb/s i systematycznie spada). Każda tego typu operacja (kopiowania) idzie podobnie. Oba zasoby są udostępniane po SMB/CiCIFS, kopiowanie zaczynam w Windows 7...
  10. bruncio

Archiwum Problem z wydajnością transferu po SMB - TS-212P

CZeść, Mam - prawdopodobnie problem z wydajnością podczas transferu SMB z komputer do QNAPa. Transfer odbywa się poprzez sieć GbE po skrętce. Router centralny: Mikrotik. Dysk w QNAP to pojedynczny Seagate ST4000VN008 - demon szybkości to nie jest, ale bez przesady. Udostępniony katalog z QNAP...
  11. maks87

Kawa i papierosy QNAP TS-251B-2G czy QNAP TS-351-2G

Podmontuj katalogi z NASa na PC i będziesz korzystał tak, jakbyś miał po prostu kolejny dysk/partycję w Windowskie. Jeśli chodzi o prędkość to zależy jak masz to podłączone. Jak masz laptopa z kiepską kartą wifi i kopiujesz duże pliki to wiadomo, że będzie wolno. Ale jak masz komputer podłączony...
  12. B

Dyskusja Szybkość synchronizacji Qsync

Witam, synchronizuję katalog z plikami na PC z WIN10 do NAS (po SSL) . Prędkość kopiowania plików to ok. 50-200 kb/s. NAS jest w innej sieci niż komputer. Synchronizacja za pomocą qsync przez internet. Czy taka prędkość transferu to norma? Czy mogę ją poprawić i jak? Nie potrzebuję super speedu...
  13. M

Dyskusja transfer PC-NAS, NAS-PC różne prędkości

Mam dziwne transfery przy kopiowaniu po LAN. Połączenie: PC->Router->Switch->Nas Kopiowanie z NAS do PC - ok. 100-115MB/s - stabilne Kopiowanie z PC do NAS - zaczyna 100MB/s i spada do 30MB/s Pliki >4GB Gdzie można szukać przyczyny? Kable LAN 6e oryginały.
  14. cysieq

Dyskusja QNAP TS-251A po recovery - nie uruchamia się QTS, czarny ekran, brak urządzenia w sieci.

Zatem instrukcja: Potrzebujemy klawiatury, monitora by połączyć go z QNAPem i dwóch dysków np. pendrive / karta SD. W moim przypadku będzie to pendrive 8gb i karta SD 32 GB. Takie miałem pod ręką. W sumie łatwiej będzie później rozpoznać odpowiednie dyski, gdy będą miały różne pojemności...
  15. tnt_gt

Pomoc Problemy po migracji z TS-212P na TS-253A

Dzisiaj dostałem informację o nowe aktualizacji QTS do wersji 1117 i byłem pełen nadziei, że to coś zmieni, ale przeliczyłem się... Przy próbie wejścia do ustawień DLNA pojawia się komunikat "upnpMediaServer is not ready". Czyli aktualizacja nic nie dała i może w przyszłości też nic nie da...
  16. Korneliusz

Pomoc Częstotliwość CPU (TS-251A)

Aby aktywować tryb turbo w TS-251A i pewnie też innych modelach z Celeronem potrzebujemy: monitor z kablem HDMI, klawiaturę na USB, obraz systemu z modelu np TVS-471 pobrany ze strony QNAP, w wersji takiej jak na naszym serwerze, Zacznijmy od przywrócenia ustawień w biosie. Podłączamy monitor...
  17. Lisek Muldelek

Witam

...powiedzą... co? Chłopak ma o wiele mniej miejsca... a ja mówię sobie wtedy no cóż, 4 dyski 2TB w RAID-10 to tylko 2TB wolnego. Szybkość kopiowania plików jest w miarę OK, po sieci Gigabitowej pliki latają z prędkością ok 20MB/s. pozdrawiam entuzjastów, którzy wiedzą, że przyszłość leży w NAS :)
  18. B

Wybór nowego NASa - głównie jako magazyn

Witam, przymierzam się do zakupu nowego NASa. Mój poprzedni NAS - Seagate BlackArmor 400 przestał mi wystarczać głównie z powodu prędkości kopiowania. NASa potrzebuję głównie do bezpiecznego przechowywania zdjęć. Docelowy plan jest taki, aby były to 2 NASy w 2 miejscach z kopią po VPN...
  19. Lisek Muldelek

Dyskusja Transfer danych na TS-410

NAS był i jest podpięty do switcha, który wcześniej był 100Mb. Po wymianie switcha i rutera na 1GbE, transfery przyspieszyły tak jak koledzy pisali wyżej. Niestety TS-410 nie jest demonem szybkości i tutaj też koledzy mają rację. Ale kupie jakiś nowy jak mnie naprawdę najdzie ochota lub gdy nie...
  20. Portal

Pomoc NAS 2 HDD - drugi dysk exFAT, ntfs ?

dzisiaj postawiłem na nowo QTS i niestety kopiowanie na dysk zewn 10MB/s (odczyt zaś z dysku zewnętrznego 60 - 70MB/s)..albo jakiś bug w firmware (tym z lipca) albo nie wiem co jest grane..sprzętowo raczej chyba odpada skoro odczyt z tego samego dysku jest na poziomie 60 - 70MB/s.... ale...