-
S
Dyskusja Zanikające pliki usług postawionych w Container station
Masz na myśli fizyczny dysk poza QNAP podłączony do QNAP?- smolam
- Post #9
- Forum: Konteneryzacja: Container Station (Docker, LXD)
-
S
Ok, pewnie masz racje ale czy nie może za to odpowiadać, jakiś specyficzny element architektury QNAP-a, wbrew pozorom to nie jest powszechne rozwianie i nie każdy musi znać jego wszystkie tajniki :) Dla minie istotne jest znalezienie przyczyny i rozwiązania i wszelkie osobiste wycieczki są, w...- smolam
- Post #7
-
S
@Mariusz jestem daleki od oceny kompetencji innych ludzi po tym, co ktoś o nich napisał w internecie. Jeżeli chcesz pomoc to odnoś się do przedstawionego problemu a nie obrażaj osób których nie znasz. Ja też nie jestem alfą i omega dlatego zwracam się o pomoc do osób mądrzejszych ode mnie w...- smolam
- Post #4
-
S
Dzień dobry. Borykam się z dziwnym (może tylko dla mnie :) problemem. Mam w firmie QNAP-a, który służy głownie jako serwer baz danych postawionych na Docker. Są to dwa osobne serwery po jednym na każdą z baz. Jestem w trakcie wdrażania systemu MES (do zarządzania produkcją). System jest tak...- smolam
- Temat
- Odpowiedzi: 11
-
S
Pomoc Dostęp do kontenera z zewnątrz
Ogarnąłem temat za pomocą Qbelt. Opaliłem i skonfigurowałem serwer na QNAP. Dodałem dedykowanego użytkownika tylko z uprawnieniami do qbelt. Wybrałem "losowy" port dla VPN i przekierowałem go na routerze. Jak połączę klienta w oddziale a w konfiguracji subiekta podaje poprostu IP bazy...- smolam
- Post #12
-
S
wszytko fajnie tylko właśnie z tym walczę :) Czy da rade zrobić to z interfejsu CS? insert_sql to moja baza księgowa, vio_sql to baza dla nowego oddziały (tak ma to być osobny serwer), oba serwery mają osobny adres lokalny vio_sql_19-dup-2 to była baza na testy ale pousuwałem zbędne instancje...- smolam
- Post #9
-
S
U mnie obecnie wygląda to tak, że w siedzibie mam stałe IP, "zwykły" router i sieć lokalną w której jest QNAP jako serwer bazodanowy i komputery pracowników. Teraz mam nowy oddział i chciałbym aby łączył się serwera znajdującego się w siedzibie. Oddział nie ma stałego IP i nie da rady go...- smolam
- Post #7
-
S
Dzięki za informacje, zacznę o sprawdzenia opcji z VPN, trochę obawiałem się wydajności takiego rozwiania ale skoro mówicie, że będzie ok to sprawdzę jak to działa. Którego dostawce VPS polecanie? OpenVPN, Qbel? EDIT: Jeszcze jedno pytanie, jak się ma postawienie VPN do sieci lokalnej? Np. w...- smolam
- Post #4
-
S
Dzień dobry. Jestem nowy w kontenery na QNAP i trochę utknąłem. Używam QNAP-a jako serwera bazodanowego i trzymam na nim MS SQL 19. Do tej pory baza przeznaczona była do pracy jedynie w sieci wewnętrznej. Niedawno otworzyliśmy nowy oddział i chciałbym wystawić ta bazę na zewnątrz aby łączył...- smolam
- Temat
- container station
- Odpowiedzi: 11
-
S
Dyskusja Backup MS SQL z Docker-a
Tak, widziałem ten wątek ale nie jestem na tyle zaawansowanym użytkownikiem żebym sobie z takim podejściem poradził. Liczyłem na narzędzie bardziej zbliżone do tych dostępnych na PC gdzie podaje adres bazy, dane dostępowe a reszta dzieje się sama. Jeżeli nic nie znajdę to podejmę rękawicę :)- smolam
- Post #3
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)
-
S
Dyskusja Backup MS SQL z Docker-a
Witam wszystkich. Od kilku lat, już chyba 4 rok leci, na moim QNAP-ie hostuje sobie bazę danych do programu księgowego. Baza to MS SQL Express 2019. Urządzenie to TS-473A z 32gb ramu i dyskami SSD jako cache, Radiem i karta graficzna podpiętą do Container station. Generalnie działa to bez...- smolam
- Temat
- backup ts-473a
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)