Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

smolam

Passing Basics
Beginner
25 Marzec 2026
7
4
3
QNAP
TS-x73A
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
Dzień dobry.

Jestem nowy w kontenery na QNAP i trochę utknąłem. Używam QNAP-a jako serwera bazodanowego i trzymam na nim MS SQL 19. Do tej pory baza przeznaczona była do pracy jedynie w sieci wewnętrznej.
Niedawno otworzyliśmy nowy oddział i chciałbym wystawić ta bazę na zewnątrz aby łączył się z nią nowy oddział. Mamy stałe IP, ustawione przekierowanie w routerze, do samego QNAP-a mogę się dostać z zewnątrz ale do bazy już nie.
Kontener z bazą ma ustawiony interfejs sieciowy jako bridge. Wszystkie opisy i instrukcje do jakich dotarłem wskazują, że powinienem wybrać kontener, kliknąć na opcje, znaleźć sekcje przekierowania portów i wpisać co trzeba ale u mnie takiej sekcji nigdzie nie ma. Ani pod trybikiem ani gdy próbuję przebudować kontener.

Co robię źle? Jak poprawić konfigurację aby osiągnąć to co planuje?

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
Rozwiązanie
Ogarnąłem temat za pomocą Qbelt. Opaliłem i skonfigurowałem serwer na QNAP. Dodałem dedykowanego użytkownika tylko z uprawnieniami do qbelt.
Wybrałem "losowy" port dla VPN i przekierowałem go na routerze. Jak połączę klienta w oddziale a w konfiguracji subiekta podaje poprostu IP bazy ustawione w Docker i śmiga :)
Dzięki za sugestie i za pomoc.
Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.