1. ziouosan

Pierwszy NAS do domu - pytania i dylematy

to kup sobie teraz jakiś używany UPS tak żeby podtrzymał qnapa w razie mignięć prądu. ja mam CyberPower DX650E i daje radę podtrzymując mi całego małego racka domowego ;) co do NAS to bardzo dobrze że zdecydowałeś się na 4 dyskowca. przyda się na pewno.
  2. ziouosan

Dyskusja Admin Login Fail (HTTP) - nieznane próby logowania do QNAP

Też miałem taki atak 25.03 - około 2k nieudanych prób logowania na admina. Wyłączyłem przekierowanie portów UPnP i od tamtej pory jeśli potrzebuję czegoś zdalnie to łączę się przez VPN. Ataków obecnie - zero.
  3. ziouosan

Pomoc rTorrent nie rozpoczyna pobierania inicjowanego przez sonarr

jak wyżej, zaczytało bez problemu ręcznie dodany plik torrent. Naprawione. Pomogło przestawienie DHT z 'auto' na 'on'. Do zamknięcia.
  4. ziouosan

Oczywiście że zrobiłem, zaczytało bez problemu.
  5. ziouosan

to widzę z poziomu sonarra i takie info wysyła do rtorrenta: może Panowie @SiewcaRyżu i @Silas Mariusz coś podpowiedzą ? :)
  6. ziouosan

zawsze działało bez problemu. Część z torrentów które widać też są ciągnięte z tego samego trackera. Rarbg btw.
  7. ziouosan

Hej od tygodnia zadania inicjowane przez sonarr nie rozpoczynają się pobierać w rTorrent. Z widoku rTorrent wygląda to tak: czyli ciąg z końcówką meta i koniec. wersja sonarr: 2.0.0.5344 wersja rtorrent: 0.9.8-B000 Jakiś hint ? Sonarr w teście łączności widzi zarówno indexery i download...
  8. ziouosan

Instruktaż/Tutorial Plex - współdzielenie bibliotek pomiędzy odległymi użytkownikami

Podziękował :) Pozostali plexowicze nie muszą się krępować, nadal chętnie przyjmę wszystkie zaproszenia ;)
  9. ziouosan

Instruktaż/Tutorial Plex - współdzielenie bibliotek pomiędzy odległymi użytkownikami

Hej, poratuje ktoś zaproszeniem do swojej kolekcji ? Odwdzięczę się jak mi w końcu światełko założą :) ziouosan<at>gmail.com dzięki !
  10. ziouosan

Dyskusja KeepSolid VPN + rtorrent jak skonfigurować ?

Podziękował :D Kawusia i biorę się za config.
  11. ziouosan

Dodałem plik konfiguracyjny ovpn wygenerowany od dostawcy. Zestawiłem połączenie i działa. To raczej nie wszystko ? :)
  12. ziouosan

Cześć. Wykupiłem sobie z promocji opcję lifetime dla KeepSolid VPN i teraz chciałbym skonfigurować QNAPa (TS-453Be) żeby rTorrent chodził przez VPN. Jest taka opcja żeby wyszczególnić połączenie tylko dla tej aplikacji ? Nie znalazłem tutorialu, może ktoś miał podobny case ? Pozdrawiam !
  13. ziouosan

Dyski HDD 10TB do QNAP

Jeśli szukasz dobrego dysku to IMHO tylko Ironwolfy są godne polecenia. Planujesz zakup 10TB dysku i chcesz wybrać najtańszy ? To proszenie się o kłopoty, jeżeli stać Cię żeby wydać ponad 1k na HDD to lepiej dorzucić kilka stówek i kupić pewniaka.
  14. ziouosan

Nowy NAS

nawet Mi Box od Xiaomi sobie z tym poradzi.
  15. ziouosan

Dyskusja Brak folderów współdzielonych po przełożeniu dysków.

A w panelu sterowania - > foldery współdzielone widać te foldery?
  16. ziouosan

Ja to rozumiem tak, że były poustawiane dostępy dla konkretnego usera do folderów współdzielonych. Teraz jak postawił system od nowa to dostępy się posypały i być może z poziomu innego usera niż wcześniej było ustawione, nie widzi folderów, mimo że istnieją. Stąd proponuję sprawdzić uprawnienia...
  17. ziouosan

Chyba nie da rady zrobić folderów o takiej samej nazwie jak już istnieją.
  18. ziouosan

jak ich nie widzisz w filestation to sprawdź w ustawieniach uprawnień jaki user ma do nich dostęp i z poziomu admina ustaw co trzeba.
  19. ziouosan

Dyskusja Migracja z TS-251B na HS-453DX z dodaniem SSD m.2

Na ssd postawiłem system i tam instaluję aplikacje. Chodzi jak złoto. W Twoim przypadku drugi dysk ssd można wykorzystać jako cache, ale na temat wad i zalet takiego rozwiązania musiałby się wypowiedzieć ktoś kto się lepiej na tym zna ;)
  20. ziouosan

Dyskusja Migracja z TS-251B na HS-453DX z dodaniem SSD m.2

ostatnio migrowałem z 212P do 453Be, również dodając nowy dysk SSD pod system, i powiem Ci jedno, w teorii wszystko powinno gładko przejść, a w praktyce lepiej mieć backup w razie gdyby dyski było wygodniej zainicjować od nowa :P