1. dayus

Archiwum Jak usunać pliki backupowe qfdd z dysku po przywróceniu?

Ostatnio musiałem zrobić backup z zewnętrznego dysku wszystkich plików na moim NASie i teraz pzoostały mi foldery QFDD na dysku, których nie potrafie usunac przez FileStation. Jak się ich pozbyc?
  2. dayus

Dyskusja Deadbolt - na QTS z 2.09.22r - coś da radę zrobić?

Deadbolt na TS-253D na najnowszym QTS z 2.09.2022 r. (teraz na szybko nie umiem sprawdzić, która wersja, ale sprzed 2dni) Dzisiaj wchodzę i wszystkie pliki zaszyfrowane. Panowie jakaś rada? Mam kopie fizyczna na dysku USB, sprzed pol roku. Jak dla mnie spoko opcja, ale może bez tego da się coś...
  3. dayus

Dyskusja TS-251 Status ciemny, LAN mruga, USB stale świeci - brak widoczności w sieci

Dzień dobry, mam taki problem z dyskiem: Około 2 tyg temu wygenerował alarm dźwiękowy, ale juz nie mialem dostepu do dysku, żeby to sprawdzić :( Wyłączyłem sprzęt w nocy i dopiero teraz znalazłem chwilę by go uruchomić. Dysk nie zawsze reaguje na przycisk POWER. Ale jak się uruchomi to dioda...
  4. dayus

Dyskusja Ts-251 - failed to update do 5.0

Dzień dobry, jak zaktualizować FW jesli kreator wywala błąd po zakończeniu upgrade'u - "Failed to update" Próbowałem aktualizować do najnowszej wersji 5.x i do jednej poprzedniej 4.5.4.1800 - dwa te same błędy. Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.2.1630 Model serwera: QNAP TS-251
  5. dayus

Dyskusja Jaki dysk zewnętrzny magnetyczny pod USB do backupu QNAPa?

Dzień dobry! Nie wiem, czy wybrałem dobry dział do tego tematu, ale najlepiej mi pasował. Szukam dysku zewnętrznego pod USB, którym będę mógł backupować swojego NASa (ze względu na: kradzież, szyfrowanie, pożar, itp) Backup raz na miesiąc i zabieram go do innej lokalizacji, będzie służył tylko...
  6. dayus

Dyskusja Ponowny problem z QLogitechMediaServer - brak mozliwości instalacji manualnej

Witam Was! Miałem już wczesniej problem z instalacją QLMS z Qnapclub Store: LogitechMediaServer ale uporałem się dodając repo i pobranie tego z automatu. Teraz muszę zainstalować starszą wersje i to juz niestety tylko manualnie. NIestety QNAP nie chce przyjać starszej wersji (jakiś miesiac temu...
  7. dayus

Archiwum QLogitechMediaServer - czy ktoś instalował? Jak działa?

Dzień dobry, poszukiwałem aplikacji LogitechMediaServer na nasze QNAPy, ale niestety spotkałem się z przykrą rzeczywistością i soft nie jest juz wspierany,a szkoda. Przypadkowo natknąłem się na jakąś przeróbkę aplikacji w sieci i probowałem ją zainstalować, narazie same problemy,bo nie chce jej...
  8. dayus

Dyskusja Wolumen: dynamiczny, uproszczony, pełny, statyczny, gruby - nazewnictwo?

Ogólne pytanie do wolumenów, w róznych poradnikach i tematach są opisy do wolumenów, lecz moim zdaniem nomenklatura nie jest do końca jasna. Z tego co widzę w opcjach QNAPa można wybrać trzy: - statyczny - pełny - uproszczony W innych zródłach są znowu nazwy tj: gruby, dynamiczny. Ogólne...
  9. dayus

Dyskusja TS-251: Transfer w sieci LAN(1Gb) na poziomie ~40MB/s

Dzień dobry, przesiadłem się z TS-212 na zwykłego TS-251 ze względu na brak wspierania aktualizacji na TS-212 i brak CPU Intela w starym NASie. Zacząłem się bawić w zgrywanie plików i zauważyłem,że nie rozpędza mi się do maksymalnej prędkości w LANie, co myślałem, że na CPU Intela będzie już...
  10. dayus

Dyskusja PhotoStation 5 - pierwsze kroki - jak rozpocząc pracę na nowo?

Dzień dobry, z PhotoStation 5 nigdy nie mialem doczynienia - chcę spróbować to ustrójstwo zmusić do pracy, by wygodnie przeglądać zdjęcia na telefonie / tv wraz z Apple TV / komputerze. Jak narazie dostęp do zdjęć miałem poprzez QFile - ale chodzi to to bardzo słabo.... Po uruchomieniu PS5 mam...
  11. dayus

Dyskusja Jak używacie NASa w komputerze? SMB? FileStation?

Dzień dobry, chciałem napisać w jakimś dziale forum dla początkujących - ale nie znalazłem takiego. Pytanie jest proste, bo raczej dotyczy podstaw obsługi urządzenia i korzystania z niego, aby było komfortowe, sprawne i wydajne. Do tej pory używałem NASa poprzez dodanie jego lokalizacji...
  12. dayus

Dyskusja TS-212 - degradowany RAID 1, HDD I/O Status: nieprawidlowy, ale SMART OK

Dzien dobry, Znalazlem podobny temat do mojego - praktycznie bardzo podobny, lecz z jedna roznica u kolegi z forum dysk ten w Smarcie pokazywal nieprawidlowe parametry. U mnie cały smart dla tego dysku jest na zielono, wszystko OK. Test prędkości przechodzi pozytywnie w aplikacji QNAP. Dysk to...