1. Kingu

Wymiana TS-453A na coś z lepszym CPU

Cześć Mam aktualnie TS-453A z 16 GB RAM oraz storage: - 2 x SSD SATA w RAID 1 na system i kontenery, - 2 x 4TB WD Red w RAID 1 na dane. Wszystko działa sprawnie, ale potrzebuję czegoś szybszego do testowania aplikacji webowych które piszę, buildera z GitLaba, etc, bo teraz kupuję VPSy pod...
  2. Kingu

Dyskusja Podmiana dysku bez włączania go do RAID

Wersja oprogramowania Firmware: najnowsze Model serwera: QNAP TS-453A Cześć Mam 4 dyski: na pierwszym system, na pozostałych 3 jest RAID5. Miałem pomysł, żeby wyciągnąć 3 dyski które normalnie są w RAID5, włożyć jeden nowy który kupiłem i spróbować przywrócić backup. Niestety na qnapowa franca...
  3. Kingu

Dyskusja Backup na serwer sieciowy po SMB

Cześć Chciałbym wykonywać regularny backup danych z QNAPa na inny serwer w sieci po SMB. Niestety HBS3 dla SMB daje tylko możliwość synchronizacji a to nie jest tym o co mi chodzi - wolałbym regularny backup z trzymaniem kolejnych wersji i rotacją np. miesięczną albo nawet bez, bo miejsca dość a...
  4. Kingu

Upgrade do SSD i przeniesienie systemu

Cześć Posiadam QNAPa TS-453A z trzema HDD WD Red, jeden slot jest wolny. Dużo mam na nim kontenerów dockerowych i chciałbym polepszyć szybkość działania aplikacji stąd decyzja o dokupieniu dysków SSD. Pomyślałem, że optymalnie będzie kupić adapter RAID 2xM.2 do 1x2,5 QDA-A2MAR i do tego dwa...
  5. Kingu

Archiwum Domoticz - zmiana adresu i portu

Cześć mam Domoticza na wirtualce, ale widzę że jest pakiet w repo QnapClub. Jednak po instalacji działa on na porcie 8855 a ja chciałbym go odpalić na osobnym IP na porcie 80 (tak jak w przypadku wirtualki). Czy da się to jakoś zrobić?
  6. Kingu

Archiwum Krnąbrne kontenery po aktualizacji do 4.3.3.0262

Cześć Kilka razy próbowałem korzystać z ContainerStation, zawsze zniechęcałem się kiedy przyszło coś poprawiać, bo wciąż nie da się poprawiać utworzonych kontenerów, ale przynajmniej kontroler UniFi nie potrzebował zmian, więc zainstalowałem i został, działał. Do czasu aktualizacji systemu do...
  7. Kingu

Dyskusja Brak wideo w QVR-Monitor i QVR-Playback

Cześć Chciałem po dłuższej przerwie przejrzeć nagrania z QNAP Surveillance Station i niestety niemiła niespodzianka: o ile zarządzanie i same aplikacje do przeglądania (QVR-Monitor i QVR-Playback) uruchamiają się i na linii czasu widać że było coś nagrywane, nie widzę żadnego obrazu...
  8. Kingu

Dyskusja Kodi pod Linux Station a funkcje pilota

Cześć Zacząłem używać na QNAPie aplikacji Kodi uruchomionej pod Linux Station z Ubuntu 16.04. Samo Kodi działa sprawnie natomiast nie jestem zadowolony z funkcjonowania fabrycznego pilota RM-IR002: klawisze głośności zmieniają kanały jak PgUp/PgDown Mam również pilota MCE Microsoft RC-6...
  9. Kingu

Dyskusja Brak dostępu do większości nagrań ale nie wszystkich

Cześć wczoraj wreszcie udało mi się sensownie skonfigurować nagrywanie po detekcji ruchu, niestety pojawił się dziwny problem, a mianowicie taki, że niektórych plików nie mogę otworzyć z powodu braku uprawnień. Nagrania pojawiają się w katalogu...
  10. Kingu

Dyskusja Live TV z DVB-T na TS-453A

Cześć Znalazłem w kartonie nieużywany moduł DVB-T na USB firmy Terratec TStick+ (na chipsecie RTL2832U, TerraTec Cinergy T Stick+ - LinuxTVWiki). Chciałbym to podłączyć do QNAPa TS-453A żeby oglądać przy pomocy KODI telewizję naziemną, a może i nagrać coś od czasu do czasu. Zagwozdka 1...
  11. Kingu

Mam trochę oczekiwań od NASa i jak dobrze wybrać mały model

Cześć wpadłem tu szukając info o NASach QNAPa, ponieważ planuję przesiadkę z leciwego S na ARMie. Moje oczekiwania to: - wydajny storage domowy, plus testy apek które sobie piszę - użycie NASa z HDMI w salonie zamiast Peceta do odtwarzania filmów i oglądania YouTube na dużym ekranie -...
  12. Kingu

Witajcie, przychodzę z obozu S ;-)

Cześć Przyszedł czas na szybszego NASa, więc planuję zakup QNAPa bo przy okazji porzucam S głównie ze względu na brak HDMI - nie chcę już PCta w salonie. Mam nadzieję, że tu dowiem się fajnych rzeczy i utwierdzicie mnie w przekonaniu wyboru nowego sprzętu.