1. wEbMAStEr

Dyskusja Serwer NUT i QNAP jako slave

Witajcie. Walczę z problemem już kilka dni i bez rezultatu pożądanego. OPIS: Na .16 jest RPI z serwerem i klientem NUT oraz podpiętym UPC APC cs500 na .3 jest qnap. na .15 PC z plikacją WinNUT-client. Pecet bezproblemowo się łączy i pobiera dane. Na samym RPI rozkaz upsc apc-500@localhost...
  2. wEbMAStEr

Pomoc konto admin - zamiana na inne, problemy

Cześć. Jako, że słyszy się coraz więcej o problemach z hakowaniem NAsów postanowiłem wyłączyć konto admin i zastąpić je innym. POMOC Wszystko prawie jest ok ale logując się na zastępcze konto nie widzę wszystkich kont użytkowników. Wiem, że nie połączę się przez SSH itd. ale mnie martwi że coś...
  3. wEbMAStEr

Dyskusja UPS informacje po SNMP czy NUT?

Witajcie. Mam pytanie dla obeznanych z tematem. Czy za pomocą wbudowanego w NAS SNMP będę w stanie "wyciągnąć" z NASa informacje dot. samego UPSa? Samo wyłączanie opisane jest tutaj: How-To - Network QNAP UPS , ale chciałbym coś więcej... Już tłumaczę: NAS zabezpieczony prądowo przez UPS i...
  4. wEbMAStEr

Dyskusja Linux Station vs HD station - pytania

Witajcie. Jako, że ostatnio robiłem zmiany na całym nasie, by korzystać z migawek mam na chwilę obecną dosyć kopiowania ustawiania itd. a po próbowaniu znów mi się nasyfi i ... Chciałbym tego uniknąć i zapytać znających temat: 1) HD station z dedykowanym kodi czy Ubuntu 18.4 + kodi? HD station...
  5. wEbMAStEr

Dyskusja Nie działa agregacja folderów po aktualizacji oprogramowania

Witajcie. Po ostatniej aktualizacji przestała mi działać agregacja folderów, czyt. tak przypuszczam bo prędzej nikt nie zgłaszał, a dzisiaj już są problemy. Najpierw podejrzewałem że to problem windowsa czyli odmapowałem folder połączony, pokasowałem hasła, ustawiłem na nowo i dalej pupa...
  6. wEbMAStEr

Kawa i papierosy ts-451 + tx-500p

Witam, mam takie dylematy pomóżcie: Mam w pracy 451 (8GB) wszystko działa (mniej więcej tak jak powinno), lecz zaczyna brakować miejsca (4x4TB) i pomyślałem o stacji rozszerzającej 500p (w sumie to chyba bym wolał 800p) ale właśnie mnie zastanawia jak to jest z tą wydajnością po tym UBB 3.0? Czy...
  7. wEbMAStEr

Dyskusja Qrm+ problem z podpięciem maszyny

Witam. Nie mogę sobie poradzić z podpięciem urządzeń do qrm+. Wyskakuje komunikat: "Konieczna jest instalacja innej zależności QRM+. Twoje urządzenie z systemem Windows wymaga aplikacji QRMAgent, aby mogło zostać dodane do QRM+." Agent zainstalowany (kilkukrotnie), Antyvirus wyłaczony, zapora...
  8. wEbMAStEr

Pomoc VS 3.0 usb stick na 2.0

Hej. Mam problem aby VS3.0 zobaczył usb sticka pod portem usb 2.0. Od początku to tak: Po wczorajszej aktualizacji VS3.0 do najnowszej wersji wszystko niby działało prawidłowo (zaktualizowało się poprawnie, wirtualka się uruchomiła) i postanowiłem zrobić migawkę. W trakcie migawki coś poszło nie...
  9. wEbMAStEr

Pomoc udostepnianie drukarka HP nie drukuje

Witajcie. Od jakiegoś czasu podłączona drukarka HP LJ P1102 (port usb 2.0) przestała drukować. Po włączeniu zasilania pojawia się w urządzeniach, mogę podglądać spoolera, kilkukrotnie reinstalowałem ją już na PC bez rezultatu. Nic co do niej wyślę nie drukuje się. Nasek restartowany był również...
  10. wEbMAStEr

Dyskusja Startujemy, ale jak?

Witam. Proszę o pomoc w konfiguracji, poczytałem "troszkę" po necie lecz dalej mam mętlik w głowie, za małe doświadczenie, aby przeczytana wiedza coś pomogła. Otóż zakupiłem nasa do firmy z głównym zamiarem zastąpienia dropboxa oraz katalogów udostępnianych przez użytkowników na własnych...
  11. wEbMAStEr

Cześć.

Witam i pozdrawiam wszystkich. Z braku pracy w pracy (żart), kupiłem sobie NASa no i się zaczęło :)