1. doc_pb

Sprzedam Sprzedam Qnap TS-253D 8GB RAM, 2 x 6TB 7200RPM SATA 6Gb/s, Seagate IronWollf Pro ST6000NE000-2KR101

Witam, mam do sprzedania serwer Qnap TS-253D, stoi w domu, w salonie więc odkurzany regularnie, zasilany przez UPS, kupiony w czerwcu 2021, rozszerzona pamięć do 8GB (podobno więcej nie miało sensu), 2 dyski Seagate IronWollf Pro ST6000NE000-2KR101, wszystkie testy przechodzą bez problemu, nie...
  2. doc_pb

Archiwum vpn, ale wybiórczo dla qsync

Dzień dobry, od czasu pamiętnego ataku ransomware qlocker mój qnap przestał być dostępny z zewnątrz i qsync działa tylko kiedy jestem z laptopem w domu, a chciałbym wrócić do sytuacji, kiedy synchronizacja odbywa się z każdego miejsca na świecie. Jeśli dobrze rozumiem, to pewnego rodzaju...
  3. doc_pb

Dyskusja aplikacje na ssd, a ich dane na hdd - jak to zrobić?

Witam po dłuższej przerwie. Będę inicjował ts-264 (16gb, 2x1tb na ssd w m2 i 2x8tb na hdd). Chciałbym mieć system i aplikacje tylko na ssd, a pozostałe dane (w tym to co gromadzi qsync, qmailagent) na hdd. Jak inicjować najpierw tylko z ssd, a potem dołożyć hdd i migrować jakoś, czy może...
  4. doc_pb

Dyskusja vpn niby działa, ale dostępu do strony administratora nie ma :(

Witam, Po wpadce z qlockerem postanowiłem przywrócić do życia funkcjonowanie qnap-a z opcją zewnętrznego dostępu. Zgodnie z radami uczonych w piśmie skonfigurowałem Qufirewall-a i QVPN (openVPN) i klienta na komputerze. Dostęp niby uzyskuje, w sensie, że podłącza się, ale próba odpalenia strony...
  5. doc_pb

Recenzja Qlocker - czyżby to koniec QNAP-a dla użytkowników domowych ?

Witam, Na początek zdefiniuję co mam na myśli pod pojęciem "użytkownik domowy", czyli taki jak ja. Nie mam wykształcenia informatycznego, skończyłem medycynę i więcej wiem o covidzie niż o wirusach komputerowych. QNAP wydawał mi się idealnym rozwiązaniem moich potrzeb i przed długi czas tak...
  6. doc_pb

Dyskusja Pomocy proszę, padłem ofiarą Qlockera - czy jest opcja odzyskania plików ?

Witam, Padłem ofiarą qlocker=a, wszystko jest z rozszerzeniem 7z. Czy mam szansę na odzyskanie plików ? Będę wdzięczny za szybką odpowiedź. Pozdrawiam,
  7. doc_pb

Dyskusja Gdzie jest port IR w TS-253D ?

Witam, Mam pytanie, gdzie fizycznie jest port podczerwieni w TS-253d. W 251+ widać go było przy użyciu mocnej latarki, ale tu już nie bardzo. Czy ktoś może grzebał w tym panelu i wie gdzie to jest ? Muszę skorzystać z koncentratora IR (serwer zasłonięty i nie widać go z miejsca, w którym używa...
  8. doc_pb

Sprzedam QNAP TS-251+, 16GB RAM, 2 x WD Red 4 TB

Dzień dobry, Mam do sprzedania sprzęt jak powyżej. Jestem pierwszym użytkownikiem (posiadam dokumentację zakupu serwera i dysków), mam go od stycznia 2018 czyli ma już ponad 3 lata i jak dotychczas sprawuje się doskonale. Służył jako magazyn zdjęć, kopia zapasowa plików i źródło dla odtwarzaczy...
  9. doc_pb

Dyskusja Dziwna sytuacja z myqnapclud link

Witam, Doświadczam dziwnego zachowania aplikacji 'myqnapclud link'. Wszystko działa dobrze, dostęp zdalny jest, a ekran powitalny wygląda jak poniżej. Było trochę kłopotów z routerem (D-Link DIR-882) przy próbie aktualizacji firmware nie udaje się przekierować portów - dziwne, ale tak jest. Na...
  10. doc_pb

Archiwum czy wersjonowanie pliku działa tylko w folderze 'homes' w wolumenie 'system' ?

Witam, Chciałem wrócić do wątku związanego z wersjonowaniem plików. Dla mnie funkcja dość istotna, bo zdarza mi się, że potrzebuję wrócić do czegoś co było już jakiś czas temu. Mam pytanie do doświadczonych kolegów/koleżanek (żeby nie było, że seksizm): Czy wersjonowanie działa tylko wtedy jeśli...
  11. doc_pb

Dyskusja Qsync przestał wersjonować ?

Dzień dobry, Dziś przyszedł moment, kiedy przydałoby mi się przywracanie poprzednich wersji pliku, ale tu przykra niespodzianka. Coś dziwnego stało się od pewnego czasu z Qsync-iem (w sensie klientem na PC). Po pierwsze przestał się ładować z systemem mimo, że ma zaznaczone żeby odpalał się z...
  12. doc_pb

Dyskusja Wolumin 'system' puchnie w szybkim tempie

Dzień dobry, Mam taki oto problem. Wolumin 'System' osiągnął 580 GB, czyli 80% założonej pojemności. Nie mam pojęcia dlaczego tak puchnie, bo jak podglądam foldery i pliki nijak taka suma nie wychodzi. Czy można to jakoś 'przeczyścić' z niepotrzebnych plików. Czy tak jest jakieś 'temp' do...
  13. doc_pb

Dyskusja Czy jest sposób na szybkie 'odnowienie' serwera ?

Witam, Od pewnego czasu dostrzegłem, że serwer znacząco zwolnił w tym sensie, że próba otwarcia okna aplikacji trwa bardzo długo. Zastanawiam się, czy istnieje forma 'przywracania' systemu z zachowaniem wszystkich ustawień, tak, żeby nie trzeba było znowu spędzić całego dnia na konfigurowaniu...
  14. doc_pb

Dyskusja TS-251+ upgrade RAM do 16GB - czy to możliwe/sensowne ?

Witam, Zastanawiałem się ostatnio, czy nie dałoby się zwiększyć RAM-u do 16GB. Czytałem w sieci, że są tacy, którzy już to zrobili i serwery działają. Pytanie, czy rzeczywiście są w stanie korzystać z tego, a nie tylko zgłaszać, że jest 16, ale używać efektywnie tylko 8. Czy to pomogłoby w...
  15. doc_pb

Dyskusja brak ekranu startowego przez http z zewnątrz, https i jeśli wewnatrz to działa

Witam, Problem wygląda następująco: jak jestem wewnątrz sieci domowej, to wszystko jest ok. jak jestem na zewnątrz to przy próbie połączenia przez http://xxxxxx.myqnapcloud.com jest biały ekran, po https idzie normalnie, przestał też działać qsync z zewnątrz. w ustawieniach ddlink itp wszystko...
  16. doc_pb

Dyskusja wzrastające użycie procesora - co to może być ?

Witam, Od pewnego czasu zauważyłem, że procesor niemal stale parcuje na bardzo wysokich obrotach mimo tego, że nie ma żadnych do tego powodów (albo tak mi się wydaje). Poniżej wykres aktywności w czasie, wygląda jakby coś ciągle się dokładało - co to może być ? Pozdrawiam, Wersja...
  17. doc_pb

TS-251 2GB + 2x3TB

Mam do sprzedania używany z 2GB ramu i dyskami 2x3tb Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
  18. doc_pb

Pomoc port sieciowy qnap- nie gada z powerlink-iem

Witam, Postanowiłem przestawić Qnap-a w inne miejsce i żeby nie ciągnąć kabli po domu chciałem użyć powerlink-a (lea). Sygnał po domu rozsyła się bez problemu i np. komputer czy drugi router widzą sie przez sieć energetyczną z routerem 'centralnym', a qnap nawet diodek w gnieździe nie zapali już...
  19. doc_pb

Qnap TS-251 2GB RAM + 2 dyski WD RED 3TB + pilot IR

Sprzedam serwer jak w temacie. Kupiony w grudniu 2015. RAM 2GB (jedna kość, oryginał od 251+), mam do niego jeszcze oryginalny 1GB, ale nie wkładałem, bo nie wiem, czy tak można. Używany głównie jako odtwarzacz multimedialny, sprawuje się doskonale, ale sprzedaję ponieważ potrzebowałem czegoś w...
  20. doc_pb

Dyskusja Qsirch nie działa

Witam, Zbudowany postem o możliwościach Qsirch-a postanowiłem użyć, ale po instalacji dostaje komunikat w oknie przeglądarek: "Nie udało się nawiązać bezpiecznego połączenia." Czy ktoś może coś podpowiedzieć ? Pozdrawiam, Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0435 Model serwera: QNAP TS-251 (8GB)