1. krystianen

Dyskusja Dyski z innego NASa niechcą się zainicjować

Witam, Mam TS-251A, chce do niego wsadzić dyski które chodziły w innym NAS 453. Nie zalezy mi nadanych stawiam od początku całość jednak nie moge moge tych dysków zainicjiwać. Dysk najpewniej chodziły w RAID a teraz chce jako 2 single. Gdy probuje wejdz w zarządzanie pojawia się 0% i trwa...
  2. krystianen

Dyskusja migracja dysków do nowego NAS a Qsync

Przeniosłem dyski ze starego 251 do nowego 453 z nowym systemem. Z racji ze wszystko instalowało się on nowa to Qsync także. Jak podpiąc w Qfile folder Qsync do starego folderu na dysku, bez konieczności nowego kopiowania danych?
  3. krystianen

Dyskusja Migracja z TS-251- do TS-453Be - nie widzi staraych dyskow

Nie znalazłem podobnego tematu dlatego tworze nowy: Do nowego NAS z dyskiem SSD i nowym systemem, zainstalowałem dyski ze starego NAS. Dyski jednak nie sa widoczne. Działały poprzednio pojedynczo bez RAID. Stary NAS TS-251 dyski pojedyncze - 3TB - 4TB Nowy NAS TS-453Be - nowy dysk SSD //...
  4. krystianen

Dyskusja Skad i jak zainstalować OMADA od Tplink

Witajcie, Chciałem zainstalować controler Omada w dockerze lub VM. Kiedyś był dostepnymw qnapclub ale teraz juz jego brak. Czy moge kogoś prosić o pomoc w uruchomieniu OMADA na QNAP TS251
  5. krystianen

Dyskusja RRTR Nie działa "wystąpił bład systemu"

Wersja oprogramowania Firmware:4.5.3 1625 - po aktualizacji Model serwera: QNAP TS-212 Witam, Problem z serwerem odbierającym RRTR. Kopia po RRTR przestała działać okazało sie że nie moge wejść ustawienia usługi. System resetowałem, aktualizawałem. i nadal to samo. W QuLog nie pozwala mi...
  6. krystianen

Archiwum TS-212 ile połączeń VPN

TS-212, Chce wykorzystać ten serwer jako bramy OPENVPN. Stacje robocze maja się łączyc przez VPN do RDP. Moje pytanie ile takich połączą model- TS-212 sensownie obsłuży.
  7. krystianen

Kupię QNAP 453 4GB +dyski

Witam, Kupie QNAP 453 4GB z dyskami lub bez. Konieczna Fv i gwarancja
  8. krystianen

Dyskusja VPN client nie łaczy... problem z routerem

Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.1098 Model serwera: QNAP Ts-212 Mam na qnapie uruchmiony Serwer VPN PPTP oraz IPSec. W ramach tesetów chce się łaczyć z 2 lokalizacji. Korzystam z klientów WIN10 1. lokalizacji łacze sie po PPTP bez problemu. Co oznacza ze router i QNAP sa skonfigurowane...
  9. krystianen

Dyskusja Pi Hole na Dockerze, jak skofigurować?

Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.1 Build 20YYMMDD Model serwera: QNAP TS-251A Zainstalowałem PI HOLE na dockerze jednak podczas uruchomienia mam bład Czy ktoś się spotkał z takim problemem? [✗] DNS resolution is currently unavailable Doszukałem się że musze ze musze zedytować DNSy w pliku...
  10. krystianen

Dyskusja Wolna kopia RRTR miedzy NAS

Witam, Mam 2 NASY 251 i 253. W obu lokalizacjach łacza 100/100Mb. Robie kopie RRTR z jednego na drugi. Trasfer w Nas bardzo niskie około 1MB czyli jakies 8Mb. Kopiujac dane lokalnie nie ma zadnych spowlnień tylko przy zdalnym RRTR. Czy w NAS ustawiania sie jakies QoS dla tej usługi?
  11. krystianen

Dyskusja VPN + RDP win10

Witam, Mam skonfigurowane polacznie VPN wg poradnika powyzej. Chce polaczyc 2 maszyny win10 dom-firma za pomoc RDP. Polaczenie VPN inicjuje sie poprawnie moge pingowac komputer w firmie, lecz nie moge polaczyc sie RDP. Komputer w firmie jest raczej dobrze skonfigurowany bo moge miedzy...
  12. krystianen

Dyskusja Awaria przy kopii na dysk zewnetrzny

Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3 Model serwera: QNAP TS-212 Man podłaczony dysk WD 2TB do NAS jako backup. Ustawiowne mam backup na 4 rano codziennie. Niestety nie udało mi się wykonać anu jednego bakupu dostaje takie powiadomieni o błedzie. Server Name: NAS IP Address: 192.168.1.201...
  13. krystianen

Dyskusja Dobry backup całego serwera i szybkie przywrócenie sprawności???

Witajcie, Od jakieś czasu szukam rozwiązania problemu jak zrobić codzienny backup danych (serwera na windows serwer) tak by w przypadku najgorzego, szybko przywrócic sprawność w firmie. Pokrótce: Serwer Fizyczny: Windows Server 2012 R2 Foundation Kontroler domeny DNS Bazy danych MSSQL oraz...
  14. krystianen

Dyskusja Backup windows server 2012 na QNAP

Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3 Build Model serwera: QNAP TS-251+ Czy jest możliwość i jak zrobić backup całego serwera na Windows serwer 2012 na qnap ts-251+. Chciałbym aby backup robi codziennie w nocy i aby była możliwość szybkiego odtwarozenia całego systemu.
  15. krystianen

Archiwum Po migracji nie działaja usługi

Niedawno przenosiłem się z TS-212 na TS-251A, dyski działały samodzielnie, wiec nie było problemu, zrobiłem aktualizacje z ARM na Intela. Mysłe że jest wszystko OK, a jednak mam problem z: MYSQL – myphpadmin nie działa – brak strony, odinstalowanie i zainstalowanie app nie pomogło, w logach...
  16. krystianen

Dyskusja Migracja TS-212 na TS-251A z upgradem dysku

Chce zmienic mojego ts-212 na ts-251a, przekladajac jeden z dysków 3tb do nowej maszyny., wg schematu Stary 212: 3tb zmiana na 1tb 1tb ( nowy) nowy 251a 4tb(nowy) 3tb ze starego qnapa Jak przeniec dane? Wersja oprogramowania 4.3.3.0188 Build 20170516 Model serwera: QNAP TS-212
  17. krystianen

Dyskusja Automatyczny backup na qnap- 2 lokalizacje mssql i postgres

Witam, Moze najpierw napisze co mam: 1. Biuro Serwer MS 2008R2 - MS SQL - POSTGRES - pliki TS-109PRO 2. Dom TS-212 Chce zrobi automatyczny back wszystkiego z serwa do qnap w lokalizacji 1. i 2. Wiem ze jest wysłużony dlatego zastanawiam sie nad jego wymiana na coś nowszego. A raczej...
  18. krystianen

Dyskusja Transmission - ukryta sesja

Witam, Mam problem ma włączony Transmission na TS-212 i ja wejde w sprawdzić co mam wysylane/pobierane przez przegladarke to mam pustu. A jaka sprawdz na koncie/Trackerze to wysyłane mam 2 pozycje... jak zrobie reset uslugi transmisson to w moim panelu mam nadal 0 a a trakerze juz 4 pozycje...
  19. krystianen

Dyskusja Backup na QNAP po ftp przy pomocy Cobian - Read time out

Witajcie, Na win2k8 mam cobiana który robi mi backupy w różne lokalizacje: Kopia jest robiona rzez cobiana: - na drugiej partycji - na qnap 109 w lokalnej sieci - na ftp wykupionym w nazwa.pl - na ftp w qnapie 212 u mnie w domu. Wszystkie kopie wykonują się poprawnie poza tą u mnie w domu na...
  20. krystianen

Dyskusja QSync przesłał synchronzwać 2 PC

WItam, Mam 2 PC w które chciałem synchronzować przez Qsynca na pocztaku działało super. Dane z PC2 synchronizowały sie z NAS oraz PC1. Potem sobie synchronizowałem dane PC1 na PC2 itd. Od jakiegoś czasu zauważyłem że danie nie są synchronizowane w żadną strone. QSYNC APP twiedzi ze jest...