1. cajar

Pomoc QNAP TVS-873 - wybóry karty 2.5GbE PCI-E/USB

Cześć, czy możecie polecić jakąś sprawdzoną kartę 2.5GbE? Potrzebuję tylko jeden port :)
  2. cajar

Dyskusja Nagłe wyłączenie się serwera

Witajcie, doszło dzisiaj do nietypowej (jak mi się wydaje) sytuacji z moim NASem. Tytułem wstępu: QNAP jest podłączony do zasilania do UPS, z którym jest spięty USB-HID - jest poprawnie wykrywany, jak widać: O godzinie 20:27 dostałem powiadomienie, że NAS wyłączy się ze względu na power loss...
  3. cajar

Dyskusja Dwa uszkodzone dyski w ciągu 2 tygodni + próba ich odczytu

Cześć cześć :) Tydzień temu pojawił się problem z dyskiem SSD Crucial. Dysk miał ponad 3 lata, więc pomyślałem - zdarza się. Natomiast wczoraj, pojawił się problem z drugim dyskiem - tym razem HDD firmy Seagate. Dysk miał lekko ponad rok. Ogólnie nie ufałem firmie Seagate (doświadczenia z...
  4. cajar

Dyskusja Pliki systemowe, a wymiana dysku

Sytuacja jest następująca: dysk1 - SSD system dysk2 - HDD dane dysk3 - SSD pusty (brak partycji, kiedyś służył jako SSD cache) Zrobiłem backup ustawień NAS do pliku. Wyjąłem dysk1 oraz dysk2, został tylko dysk3 - zresztą przełożony do pierwszej kieszeni. Uruchamiam NAS tylko z tym 1 dyskiem, a...
  5. cajar

Dyskusja Migracja RAID1 na pojedynczy dysk

Cześć :) W moim NAS partycja systemowa oraz katalogi home userów są na dwóch dyskach HDD w RAID1. Planuję następującą migrację: - system przenieść na pojedynczy nowy dysk SSD - katalogi home przenieść na pojedynczy nowy dysk HDD (lub nowy RAID1 - tego jeszcze nie wiem) Czy cała operacja jest...
  6. cajar

Dyskusja Część pamięci RAM niedostępna

Cześć, Wiecie w czym może tkwić przyczyna, że nie cała pamięć RAM jest dostępna? W TS-863 z 6GB dostępne jest niecałe 5GB. Dla porównania w TS-453 oraz TS-431 - dostępna jest cała zainstalowana pamięć RAM.
  7. cajar

Dyskusja Migracja z TS-453A na TVS-863

Witajcie, mam pytanie dotyczące migracji na nowy NAS :) NAS źródłowy to TS-453A. Wyposażony w 4 dyski: 1+2 w RAID1 (system + home), oraz dysk 3 i 4 jako pojedyncze. NAS docelowy to TVS-863, bez żadnych dysków. Planuję to zrobić tak: przekładam dyski ze starego do nowego, z zachowaniem...
  8. cajar

Dyskusja Update do 4.5.3 niedostępny

Jak to jest z tym update do 4.3.5? Dlaczego pytam? Otóż, od pewnego czasu NAS (TS-453A) pytał mnie czy chcę się zaktualizować do najnowszej wersji (4.3.5.xxxx). Zwykle takie operacje przeprowadzam jak mam więcej czasu. No i 2 dni temu, gdy chciałem zaktualizować NASa, okazało się, że mam...
  9. cajar

Archiwum Przypisanie różnych VLAN dla VM w ramach Virtualization Station

Mam pytanie dotyczące konfiguracji sieci oraz maszyn wirtualnych na QNAP NAS :) Wstęp: NAS połączony jest ze switchem jednym kablem sieciowym. W switchu mam ustawione, że ten port obsługuje wiele VLAN, ale ramki muszą być tagowanie. Moje VM na QNAPie to linuxy, na linuxie można ustawić VLAN dla...
  10. cajar

Jaki dysk wybrać: WD RED vs Toshiba vs ?

Cześć, Stoję przed wyborem nowych dysków do NAS. Rozmiar jaki mnie interesuje to 8TB, planuję kupić 2 dyski. Sam zakup rozbiję zapewne na 2 sklepy, żeby zwiększyć szansę na to że dyski będą z różnych serii produkcyjnych. Rozważam WD Red oraz Toshiba N300. IronWolf (Seagate) raczej odrzucam...
  11. cajar

Dyskusja Bakcup folderu .Qsync

Witajcie. Posiadam dwa NASy QNAP - NAS-Główny i NAS-Backupowy. W tej chwili w Hybrid Backup Sync mam skonfigurowane kilka jobów, które backupują m.in. katalogi użytkowników. Ale kompletnie umknął mi temat backupu zawartości Qsync. Czy jest możliwość, żeby w prosty sposób skonfigurować kopię...
  12. cajar

Dyskusja Brak możliwości oglądania filmów w Video Station

Od pewnego czasu nie mogę oglądać filmów przez przeglądarkę. Problem dotyczy Video Station, najnowsza wersja. Jeśli wybiorę odtwarzanie w VLC pojawia się komunikat o konieczności instalacji VLC (pomimo, że jest zainstalowane). Natomiast jeśli kliknę w ikonę odtwarzania w przeglądarce, to...
  13. cajar

Cześć

Witajcie. Mam na imię Jarek, jestem z Lublina. Od kilku miesięcy jestem posiadaczem TS-453A :)
  14. cajar

Dyskusja Podłączenie dwóch NAS pod jedne UPS

Witajcie. Obecnie posiadam NAS QNAP TS-453A. Do niego mam podłączony UPS (zgodny z HID), za pomocą kabla USB. NAS wykrywa go poprawnie, pokazuje stan baterii, sam się wyłącza gdy UPS informuje o braku zasilania w sieci - czyli wszystko działa. Teraz planuję zakup drugiego NAS (prawdopodobnie...
  15. cajar

Dyskusja Nadmierna liczba wpisów logów "CloudLink service for mobile and PC applications is ready"

Witajcie, Od 3 dni mój QNAP TS-453A zaczął zapisywać do logów wpisy postaci: Jak widać, wpisy dodają się co kilkanaście sekund: Restart QNAPa, ani routera nie pomógł. Wyłączenie oraz ponowne włączenie CloudLink również nie pomogło. Dostęp do QNAP z sieci internet działa bez problemów -...