-
Pomoc QNAP TVS-873 - wybóry karty 2.5GbE PCI-E/USB
Cześć, czy możecie polecić jakąś sprawdzoną kartę 2.5GbE? Potrzebuję tylko jeden port :)- cajar
- Temat
- kompatybilność
- Odpowiedzi: 10
- Forum: Kompatybilność dysków i urządzeń peryferyjnych
-
Dyskusja Nagłe wyłączenie się serwera
Witajcie, doszło dzisiaj do nietypowej (jak mi się wydaje) sytuacji z moim NASem. Tytułem wstępu: QNAP jest podłączony do zasilania do UPS, z którym jest spięty USB-HID - jest poprawnie wykrywany, jak widać: O godzinie 20:27 dostałem powiadomienie, że NAS wyłączy się ze względu na power loss...- cajar
- Temat
- ups
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Dwa uszkodzone dyski w ciągu 2 tygodni + próba ich odczytu
Cześć cześć :) Tydzień temu pojawił się problem z dyskiem SSD Crucial. Dysk miał ponad 3 lata, więc pomyślałem - zdarza się. Natomiast wczoraj, pojawił się problem z drugim dyskiem - tym razem HDD firmy Seagate. Dysk miał lekko ponad rok. Ogólnie nie ufałem firmie Seagate (doświadczenia z...- cajar
- Temat
- dyski storage
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Pliki systemowe, a wymiana dysku
Sytuacja jest następująca: dysk1 - SSD system dysk2 - HDD dane dysk3 - SSD pusty (brak partycji, kiedyś służył jako SSD cache) Zrobiłem backup ustawień NAS do pliku. Wyjąłem dysk1 oraz dysk2, został tylko dysk3 - zresztą przełożony do pierwszej kieszeni. Uruchamiam NAS tylko z tym 1 dyskiem, a...- cajar
- Temat
- pliki pliki systemowe ssd wymiana wymiana dysku
- Odpowiedzi: 6
-
Dyskusja Migracja RAID1 na pojedynczy dysk
Cześć :) W moim NAS partycja systemowa oraz katalogi home userów są na dwóch dyskach HDD w RAID1. Planuję następującą migrację: - system przenieść na pojedynczy nowy dysk SSD - katalogi home przenieść na pojedynczy nowy dysk HDD (lub nowy RAID1 - tego jeszcze nie wiem) Czy cała operacja jest...- cajar
- Temat
- dysk hdd migracja raid raid1
- Odpowiedzi: 7
-
Dyskusja Część pamięci RAM niedostępna
Cześć, Wiecie w czym może tkwić przyczyna, że nie cała pamięć RAM jest dostępna? W TS-863 z 6GB dostępne jest niecałe 5GB. Dla porównania w TS-453 oraz TS-431 - dostępna jest cała zainstalowana pamięć RAM.- cajar
- Temat
- czesc ram ts-431 ts-453
-
Dyskusja Migracja z TS-453A na TVS-863
Witajcie, mam pytanie dotyczące migracji na nowy NAS :) NAS źródłowy to TS-453A. Wyposażony w 4 dyski: 1+2 w RAID1 (system + home), oraz dysk 3 i 4 jako pojedyncze. NAS docelowy to TVS-863, bez żadnych dysków. Planuję to zrobić tak: przekładam dyski ze starego do nowego, z zachowaniem...- cajar
- Temat
- migracja ts-453a
- Odpowiedzi: 1
-
Dyskusja Update do 4.5.3 niedostępny
Jak to jest z tym update do 4.3.5? Dlaczego pytam? Otóż, od pewnego czasu NAS (TS-453A) pytał mnie czy chcę się zaktualizować do najnowszej wersji (4.3.5.xxxx). Zwykle takie operacje przeprowadzam jak mam więcej czasu. No i 2 dni temu, gdy chciałem zaktualizować NASa, okazało się, że mam...- cajar
- Temat
- ts-453a update wersja wersji
-
Archiwum Przypisanie różnych VLAN dla VM w ramach Virtualization Station
Mam pytanie dotyczące konfiguracji sieci oraz maszyn wirtualnych na QNAP NAS :) Wstęp: NAS połączony jest ze switchem jednym kablem sieciowym. W switchu mam ustawione, że ten port obsługuje wiele VLAN, ale ramki muszą być tagowanie. Moje VM na QNAPie to linuxy, na linuxie można ustawić VLAN dla...- cajar
- Temat
- virtualization virtualization station
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Jaki dysk wybrać: WD RED vs Toshiba vs ?
Cześć, Stoję przed wyborem nowych dysków do NAS. Rozmiar jaki mnie interesuje to 8TB, planuję kupić 2 dyski. Sam zakup rozbiję zapewne na 2 sklepy, żeby zwiększyć szansę na to że dyski będą z różnych serii produkcyjnych. Rozważam WD Red oraz Toshiba N300. IronWolf (Seagate) raczej odrzucam...- cajar
- Temat
- dysk seagate toshiba wd wd red
- Odpowiedzi: 12
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Dyskusja Bakcup folderu .Qsync
Witajcie. Posiadam dwa NASy QNAP - NAS-Główny i NAS-Backupowy. W tej chwili w Hybrid Backup Sync mam skonfigurowane kilka jobów, które backupują m.in. katalogi użytkowników. Ale kompletnie umknął mi temat backupu zawartości Qsync. Czy jest możliwość, żeby w prosty sposób skonfigurować kopię...- cajar
- Temat
- backup qsync
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)
-
Dyskusja Brak możliwości oglądania filmów w Video Station
Od pewnego czasu nie mogę oglądać filmów przez przeglądarkę. Problem dotyczy Video Station, najnowsza wersja. Jeśli wybiorę odtwarzanie w VLC pojawia się komunikat o konieczności instalacji VLC (pomimo, że jest zainstalowane). Natomiast jeśli kliknę w ikonę odtwarzania w przeglądarce, to...- cajar
- Temat
- color file station filmów media player station video station
- Odpowiedzi: 9
- Forum: QuMagie, Photo, Video i Music Station
-
Cześć
Witajcie. Mam na imię Jarek, jestem z Lublina. Od kilku miesięcy jestem posiadaczem TS-453A :)- cajar
- Temat
- czesc
- Odpowiedzi: 1
- Forum: Witaj nieznajomy!
-
Dyskusja Podłączenie dwóch NAS pod jedne UPS
Witajcie. Obecnie posiadam NAS QNAP TS-453A. Do niego mam podłączony UPS (zgodny z HID), za pomocą kabla USB. NAS wykrywa go poprawnie, pokazuje stan baterii, sam się wyłącza gdy UPS informuje o braku zasilania w sieci - czyli wszystko działa. Teraz planuję zakup drugiego NAS (prawdopodobnie...- cajar
- Temat
- nas ts-431p ts-453a ups
- Odpowiedzi: 3
-
Dyskusja Nadmierna liczba wpisów logów "CloudLink service for mobile and PC applications is ready"
Witajcie, Od 3 dni mój QNAP TS-453A zaczął zapisywać do logów wpisy postaci: Jak widać, wpisy dodają się co kilkanaście sekund: Restart QNAPa, ani routera nie pomógł. Wyłączenie oraz ponowne włączenie CloudLink również nie pomogło. Dostęp do QNAP z sieci internet działa bez problemów -...- cajar
- Temat
- mobile service ts-453a
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)