1. nelik1987

Sprzedam TS-251D - 4 GB RAM Gdańsk

Na sprzedaż mój prywatny QNAP TS-251D z 4 GB ram (2x2GB) Najnowszy firmware QTS 5.2.6.3159 Stan idealny, pracował w zamkniętej szafie RACK z filtrami powietrza. W zestawie: QNAP TS-251D 4G Zasilacz Cena: 799 zł Lokalizacja: Gdańsk najlepiej odbiór osobisty, ewentualnie wysyłka kurierem z...
  2. nelik1987

Dyskusja Podmiana dysku systemowego M.2 w TS-464

Cześć mam obecnie zainstalowany dysk systemowe SSD w gnieździe M.2 o pojemności 500 GB pracuje on jako single (pojedynczy dysk). Chce go wymienić na dysk 1 TB a ten obecny przenieść do innej maszyny. Przyszedł mi do głowy plan ale nie wiem czy da się go wykonać. Wsadzę nowy dysk i stworzę RAID1...
  3. nelik1987

Dyskusja Nieznana grupa użytkowników o nazwie 1002 ma dostęp RW do folderów na serwerze

Dzisiaj zupełnie przez przypadek zauważyłem, że do jednego z folderów współdzielonych dostęp ma grupa o nazwie "1002" którj nigdy nie tworzyłem. Na liscie grup użytkowników nie mam takiej grupy. Zdjęcia poniżej. Czy jest się czym martwić?
  4. nelik1987

Sprzedam QNAP TS-253Be 8 GB RAM - Gdańsk - 999 zł

Sprzedam QNAP TS-253Be 8GB Sprzęt w pełni sprawny, został wymieniony na TS-464. Zainstalowana jedna kość ram 8GB więc można dołożyć kolejne 8GB. Procesor 4-rdzeniowy Intel® Celeron® J3455 o taktowaniu 1,5 GHz (zwiększanym do 2,3 GHz) Procesor graficzny Intel® HD Graphics 500 2 gniazda HDMI 2...
  5. nelik1987

Dyskusja Bardzo wolny backup lokalny TS-251D

Cześć od kilku dni mam problem ze zrobienie backup w HBS3 dla plików lokalnie. Tworzenie backup trwa bardzo długo, zauważyłem również, że zużycie procesora wynosi prawie cały czas 100% przez co inne usługi zdychają. Jak tworzenie backup jest wyłączone to użycie procesora wynosi kilkanaście %...
  6. nelik1987

Dyskusja Wymiana RAM w TS-464

Cześć, zakupiłem dzisiaj TS-464 8G. Na stronie producenta jest informacja, że nie można zwiększyć RAM. Nie dało mi to jednak spokoju ponieważ widziałem oferty tego serwera z opcją 16 GB i co najciekawsze również w wersji z 32 GB ram (mimo iż specyfikacja procesora N5095 mówi o max. 16 GB)...
  7. nelik1987

Dyskusja QNAP od nowa czyli zmiana z RAID1 na RAID5 + SSD

Cześć w innym wątku pytałem o porady w zakupie nowego QNAPa. Padło na model TS-464 po tym jak dowiedziałem się od supportu, że można zwiększyć RAM do 16 GB to się zdecydowałem na zakup. Obecnie korzystam z TS-253Be 2x4 TB RAID1. Zaczęło brakować miejsca i mocy obliczeniowej stąd decyzja o...
  8. nelik1987

Zmiana serwera z 2 dyskowego na 4 dyskowy i zmiana RAID z 1 na 5

Cześć posiadam obecnie TS 253Be: 8GB, 2x4TB RAID 1, który służy jako: - backup innego QNAPa - serwer multimediów (filmy zdjęcia/PLEX/DLNA) - serwer TRACCAR - serwer HomeAssistant - mała baza danych MS SQL Zaczęło brakować miejsca, więc naturalne wydało się kupienie 2 dysków po 6 lub 8 TB...
  9. nelik1987

Dyskusja Stały atak na QNAPa (logowania do konta admin)

Cześć, dzisiaj pojawił się problem z jednym z mich QNAPów. Dostałem kilkadziesiąt powiadomień e-mail o nieprawidłowym logowaniu na konto admin. Stwierdziłem, że nie ma się czym przejmować bo po kilku próbach adres zostanie dopisany do blaclist. Okazało się, że lista zabronionych adresów jest...
  10. nelik1987

Sprzedam Dysk twardy Western Digital WD20EFRX 2TB SATA III 3,5"

Sprzedam 2 dyski Western Digital RED WD20EFRX 2TB SATA III 3,5" Używane w NAS, pracowały tylko jako backup więc mało używane. Cena za 2 szt. 300 zł wysyłka za darmo
  11. nelik1987

Dyskusja Ograniczenie prędkości pobierania przez QNAP

Cześć, mam problem z prędkościami pobierania danych przez serwer QNAP TS-253Be W firmie mam łącze DL=300 Mb/s UL=100 Mb/s (podłączenie światłowodem do sieci TASK), w domu łącze DL=500 Mb/s UL=30 Mb/s Wysyłam z firmy do domu duże pliki po kilka GB i trwa to zaskakująco długo. Mak jaki udało mi...
  12. nelik1987

Dyskusja Konfiguracja OpenVPN z dostępem tylko do sieci LAN

Cześć, od dawna korzystam z OpenVN podstawionego na moim QNAP do łączenia się z pracy z siecią lokalną w domu. Mam jednak mały problem, ponieważ po połączeniu cały ruch internetowy kierowany jest przez łącze domowe gdzie prędkość wysyłu to tylko 30 Mb/s przez co pobieranie na komputerze w pracy...
  13. nelik1987

Dyskusja Problem z DNS i DDNS - brak rozwiązywania adresów

Cześć, od kilku dni mam problem z jednym z QNAPów. Mogę się zalogować do QNAPa z sieci lokalnej jak i z zewnątrz przez IP lub myqnapcloud. Po zalogowaniu pojawia się komunikat mówiący o tym, że QNAP nie ma internetu: ale przecież ma bo się zalogowałem z zewnątrz. Łączę się przez VPN z zewnątrz...
  14. nelik1987

Dyskusja Czu UPC zaczęło blokować port 443

Cześć od kilku dni nie miałem dostępu do QNAPa z zewnątrz przez https, wyświetlał się "Local Management via HTTPS is disabled. Please access the device via HTTP." Po ip mogłem się dostać do serwera, zacząłem grzebać w opcjach ale nic nie udało mi się zrobić postanowiłem zmienić port na inny niż...
  15. nelik1987

Sprzedam QNAP TS-251 - Serwer plików NAS 8GB RAM 2xGbit LAN GDAŃSK

Sprzedam używany serwer NAS QNAP TS-251 bez dysków twardych. QNAP jest używany cały czas z zasilaczem UPS (widać go na zdjęciu) więc nie był gwałtownie wyłączany przy zaniku napięcia. Zainstalowałem w NASie pamięć DDR 8GB w jednej kości więc można jeszcze dołożyć w razie czego RAMu (chociaż nie...
  16. nelik1987

Dyskusja Zablokowałem sobie dostęp do QNAPa przez WWW

Cześć, grzebiąc w stawieniach mojego Qnapa, zwiększając bezpieczeństwo niestety wyłączyłem sobie dostęp przez WWW :( Nie mogę dostać się do serwera przez IP w sieci lokalnej, ani przez adres myqnapcloud. Serwer na pewno działa bo na przykład z VPN można korzystać.
  17. nelik1987

Serwer 2 zatokowy + dysk SSD przezPCI czy serwer 4 zatokowy

Cześć, w firmie zaczyna mi szwankować mój stary serwer plików. Obecnie mam TS-251 8GB + 2x2TB radi 1. Postanowiłem go wymienić na nowy i pojawiło się pytanie jaki? Wstępnie przejrzałem ofertę 2 zatokowych QNAPów i w oko wpadł mi TS-251D i TS-253D z przewagą dla tego drugiego za lepszy procesor i...
  18. nelik1987

Pomoc QNAP TS-251 przestał odpowiadać - nie świeci dioda status inne świecą

Cześć dzisiaj przy poniedziałki niemiła niespodzianka. Wchodzę do biura, a QNAP wyje jak szalony (wiatrak na pełnych obrotach). Nie można się zalogować, Qfinder nie wykrywa w sieci. Ręczny restart zasilania nie pomógł. Diody: dioda status nie świeci w ogóle, dioda LAN miga równo diody dysków...
  19. nelik1987

Pomoc Najtańszy UPS z komunikacją USb do QNAP

Cześć, przeglądam dziesiątki UPS w poszukiwaniu modelu do mojego QNAP 251. Zdarzają się u nas zaniki napięcia do 5 minut więc UPS by się przydał. Chciałem kupić na początek coś najtańszego tylko do podtrzymania na te pojedyncze minuty tak by nie trzeba za każdym razem dysków doszyfrowywać (no i...
  20. nelik1987

Sprzedam Pamięć RAM DDR3L SO-DIMM 1GB ADATA Low voltage 1,35V QNAP

Pamięć RAM 1GB z serwera NAS TS-251, pasuje równiez do wielu innych. Pamięć jest nowa zdemontowana zaraz po zakupie QNAPa, w pełni sprawna. Kod producenta: ADATA adds1600x1g11-bssz Nie wysyłam za pobraniem !!! najbardziej preferuję odbiór osobisty, mogę ewentualnie wysłać do paczkomatu (10 zł)...