1. Irokez

Dyskusja TS-253A - brak usługi DLNA po zmianie routera ASUS (i częściowo dostępu)

Witam, Pierwsze co po temacie można powiedzieć, to wina routera, ale może nie... Może ktoś miał podobną zagwozdkę Wymieniłem przed świętami router ASUS RT-AC58U na nowszy model RT-BE58U ze względu na koniec wsparcia (firmware, poprawki bezpieczeństwa). Skonfigurowałem identycznie - praktycznie...
  2. Irokez

Pomoc TS-253A - kompletnie martwy port LAN po instalacji SUPLA i restarcie.

Witam, zachciało mi się serwera SUPLA no i mam za karę kompletnie martwy port LAN. Zainstalowałem zgodnie z poradnikiem SUPLA na Container Station, poprawnie uruchomiła się usługa, zalogowałem się i było git (oprócz certyfikatu dla przeglądarki, miałem go wygenerować potem). Nie robiłem...
  3. Irokez

Dyskusja Dwie odseparowane sieci w TS253A - jak skonfigurować?

Witam serdecznie. QNAP TS-253A ma 2 osobne porty LAN więc i można zrobić 2 różne ustawienia sieci. Tylko jak je dobrze odseparować? O co mi chodzi. Chcę wykorzystać wbudowane QVR-Pro do podłączenia kamery IP na działce przez most radiowy (Ubiquiti). Niby jest szyfrowanie, ale chciałbym się...
  4. Irokez

Dyskusja Jak skopiować pliki pomiędzy NAS po LAN (QNAP -> Zyxel)?

Witam Chciałbym przekopiować trochę giga danych z Qnap'a na Zyxela NSA-310S bez pośrednictwa komputera uruchomionego na kilka godzin. Wpisując ten tytuł, skrypt forum oczywiście zaproponował podobny temat z 2016 roku w katalogu Wiedza, ale dotyczy on chyba przyszłościowego (??) firmware 4.4.x...
  5. Irokez

Dyskusja pyLoad - gdzie jest katalog pobierania?

Witam Zainstalowałem pyLoad, uruchomiłem, wsadziłem linki do pobrania i poszedłem spać. Dziś przychodzę i pobrane. Fajnie. W katalogu Download.... którego nie widzę hmmm Świetnie. Jak się dobrać do tych plików lub jak ustawić na normalny folder dostępny z poziomu sieci/ftp/Filestation a nie...
  6. Irokez

Dyskusja TS-253A - wolna pamięć na niskim poziomie

Witam. Odkąd jest ten robocik w nowym firmware, tak patzrę na wolną/zajętą pamięć i nie wiem o co chodzi. Do tej pory był monitor zasobów. I fajnie. Wchodzę, patrzę, mam zajętość 9% RAM A teraz wchodzę w qboost, i oczom nie wierzę. Dostępna pamięć: 14.02GB, wolna pamięć: 300MB. Zrobiłem...
  7. Irokez

Dyskusja Album zdjęć poza domem - metody, ustawienia serwera/routera.

Witam. Jeżeli to już gdzieś było proszę bardzo o wskazówkę. Mam już jakiś czas ten serwer i służy wyłącznie jako serwer DLNA. Próbowałem udostępniać zdjęcia, filmy... ale serwer PLEX nie był w stanie przesłać strumienia i ciągle coś transkodował mimo że ustawiłem że ma tego nie robić, więc...
  8. Irokez

Dyskusja Photo Station - brak albumów i zdjęć

Witam. Po powrocie z wakacji zachciało mi się skorzystać z wbudowanego Photo Station 5.4.3. Niestety nie udaje mi się uzyskać niczego innego niż sieczki z przypadkowych zdjęć wrzuconych w folder Multimedia. Nie wiem o co chodzi. 1. po stworzeniu np. albumu "Grecja 2017" nie mogę założyć w nim...
  9. Irokez

Dyskusja Mapuj dysk sieciowy - zdalny. Jak skonfigurować NAS?

Witam Jest potrzeba udostępnić folder użytkownikowi, którego stworzyłem, nadałem hasło i przypisałem uprawnienia do jednego folderu. Użytkownik ten jest... daleko. Jasne, FTP i działa. No działa, ale mało przyjemnie się przegląda 30 tysięcy pliczków w celu znalezienia co warte uwagi a co nie...
  10. Irokez

Archiwum Surveillance Station - błędne hasło po upgrade systemu

Witam Po upgrade systemu w NAS do 64-bitowej wersji 4.3.3 straciłem możliwość zalogowania się do Surveillance Station. Komunikat o nieprawidłowej nazwie użytkownika lub haśle. Próbowałem odinstalować i zainstalować ponownie, ale to nic nie dało. Jak zresetować/ustawić/cokolwiek zrobić, aby...
  11. Irokez

Dyskusja Folder "Multimedia" na kilku dyskach lub przeniesienie

Witam Wsadziłem do NAS'a dysk, uruchomiłem, skonfigurowałem... System założył sobie katalog Multimedia. Zrobiłem w nim katalog Filmy i tam je powrzucałem No ale dysk mały, dokupiłem większy, dołożyłem obok. Sformatowałem itp itd. Chciałem założyć katalog 'Multimedia' - nie mogę, ok założyłem...
  12. Irokez

Dyskusja "RAID" jednej partycji - da się wykonać?

Witam Mam serwer z dwoma dyskami do zastosowań domowych i nie chciałbym aby cały jeden dysk robił za kopię mało istotnych danych zajmujących większość pojemności (np filmy). Zrobiłem więc dwa osobne dyski, pozakładałem voluminy, i teraz chciałbym aby np. katalog "zdjęcia" z jednego dysku...
  13. Irokez

Witam

Witam wszystkich Kupiłem TS-253A wykastrowanego przez QNAP ostatnimi aktualizacjami, i mam nadzieję że z Waszą pomocą uda mi się zbliżyć z funkcjonalnością tego pudła do Zyxela za 300 złotych. Pozdrawiam.