1. P

Dyskusja wymiana dysków na większe mam raid 1 - wymiana na ssd

Cześć potrzebuję zmienić dyski ze starych hdd, które włożyłem po zakupie aby wdrożyć się w obsługę NAS, na obecnie większe SSD. Kwestia teraz czy jeśli mam wsadzone 2xHDD i jest zrobiony raid1, to czy mogę wyjąć jeden dysk hdd i podmienić go ssd, aby zrobił się klon? I który powinienem wyjąc...
  2. P

Archiwum Wymiana dysku hdd na ssd

Cześć w Nasie potrzebuję zmienić dyski ze starych hdd, które włożyłem po zakupie aby wdrożyć się w obsługę NAS, na obecnie 512 GB SSD. Kwestia teraz czy jeśli mam wsadzone 2xHDD i jest zrobiony raid, to czy mogę wyjąć jeden dysk hdd i podmienić go ssd, aby zrobił się klon? Potrzebuje bez utarty...
  3. P

Dyskusja Co to jest: @recently-snapshot

Cześć co to jest: @recently-snapshot Zakładając nowy folder współdzielony to w nim zawsze jest ten folder. Nie wiem do czego to służy, ewentualnie, czy jest to potrzebne oraz jak to usunąć? I czy można w ustawieniach gdzieś odhaczyć, aby tego nie tworzyło?
  4. P

Pomoc Baza SQL lub POSGRESQL - jak założyć jak się zalogować?

Cześć Kupiłem program do fakturowania i mam możliwość na qnapie postawić bazę sql lub postgresql. Jeżeli coś źle wyraziłem się przepraszam i proszę poprawcie mnie, bo jestem księgowym a kiepskim informatykiem :) Na qnap znalazłem 3 rzeczy: 1) panel sterowanie -> serwer sql -> włącz serwer sql...
  5. P

Dyskusja Jak sprawdzić rozmiar plików w file station?

Cześć mam pytanie, jak sprawdzić, które pliki zajmuja mi najwięcej miejsca? W zakładce foldery dzielone widzę, że dany folder ma np 40 gb, ale nie wiem już co składa sie na te 40 gb. A druga sprawa, jeżeli chciałbym wymienić dyski na większe, to jak powinienem wszystko zgrać na nowe dyski, aby...
  6. P

Dyskusja QNAP - jak się zabezpieczyć? Przed utrata danych?

Cześć korzystam sobie z Qnapa już 5-6 miesiąc i jestem zachwycony. Niemniej po tym okresie dochodzę do wniosku, że wszystko super pięknie ładnie, ale? 1) Mam wsadzone dwa dyski - czy robi się na drugim dysku kopia, poprzez raid? I jak to sprawdzić? 2) Czy mogę ustawić, aby co jakiś czas zrobiła...
  7. P

Archiwum Webdav na androida

Cześć ostatnio swietnie dziala mi webdav na windowsie. Qsync nieco mnie irytował, tez juz za duzo tych chmur wiec mam partycje poprzez webdav i darmowy program raidrive. Niemniej szukam teraz rozwiazania na androida webdav. Niby jest np file manager plus, ale nie moge remote webdav...
  8. P

Archiwum Automatyczne kopioowanie plików - synchronizacja nie obciążającam ram.

Cześć, Czy istnieje możliwość zrobienia synchronizacji lokalnej, albo kopii (może to są te migawki bo tego jeszcze nie mogę rozgryźć co to te migawki) od razu z jednego folderu np. mój folder w którym mam swoje pliki, aby z tego folderu lub jego podfolderów pliki trafiły do odpowiedników...
  9. P

Dyskusja webdav przez przeglądarkę

Czy istnieje możliwość połączenia się przez przeglądarkę za pośrednictwem webdav z folderami współdzielonymi? Mam certyfikat ssl, przez netdrive i Raidrive działa, ale nie chce kazać klientom ściągać tego programu. Swoją drogą polecam raidrive bo jest darmowy! I stabilny.
  10. P

Dyskusja QNAP print server - nie działają ustawienia preferencji wydruku

Cześć mam problem z print serwerem na qnpaie. Drukarka udostępniona działa aż miło ;) ale nie działają opcje zaawansowane preferencji wydruku. Drukarka drukuje z automatu dwustronnie. A ja potrzebuje jednostronnie. I mogę to zmienić przed drukowaniem. Ale już na stałe nie. Zmieniam i robię...
  11. P

Pomoc mapowanie dysku qnap na lokalnym komputerze

Cześć pomożecie zmapować dysk qnap na dysku lokalnym? Ustawiam mapuj dysk wpisuje \\192.168.1.3\ i niestety qnapa nie widać. Czy na qnapie muszę coś ustawić? Proszę o pomoc :)
  12. P

Archiwum qfile ale komputer z windows 10?

Witam, czy jest może jakiś programik, który pozwalałby mi przeglądać pliki na widnowsie na laptopie, w tak prosty sposób jak na androdzie? Mam zainstalowanego klienta qsync, ale ten np. nie pokazuje mi foldeu home. Po prostu na qfile mam to wszystko w prosty sposób wykazane. Jest coś podobnego...
  13. P

Dyskusja bez home dla użytkowników - czy da radę?

Cześć, czy da radę aby użytkownicy nasa wszyscy poza adminem nie mieli przestrzeni home? Chodzi o to, aby dostali tylko dostęp do folderu współdzielonego i finito, nic więcej nie było im dane z przestrzeni? Druga sprawa czy można np. jakieś folder współdzielone (do których ma dostęp moi...
  14. P

Dyskusja FTP po stałym IP z orange

Cześć, wczoraj kupiłem QNAPa - i okazuje się, że konfiguracja tego sprzętu jest mega intuicyjna! Jednakże mam problem z połączeniem się do FTP po stałym adresie IP. Lokalnie gra, loguje się na ftp i ftps, nawet szyfrowanie jest super. Niemniej nie wiem co zrobić, aby zdalnie dało się do tych...