1. Martin_80

Archiwum Problem po aktualizacji, serwer dns nie mozę rozwiązać hostów

Witam Jak w temacie, pojawia mi się dziwny komunikat podczas logowania do serwera Qnap o treści "system wykrył zę twój serwer nie może rozwiązać hostów..." Stało się to w zasadzie po aktualicaji firmware. Teraz nie mogę już w ogóle się zalogować na serwer via mój link tj domenę którą posiadałem...
  2. Martin_80

Dyskusja Wybudzanie komputera PC w lokalnej sieci wspólnej z serwerem QNAP via Qbelt vpn

Jak w temacie mam problem z wybudzeniem komputera pc z sieci lokalnej via Qbelt vpn. Będąc np na wakacjach odpalam sobie na laptopie qbel vpn, łączę się z moim serwerem qnap, widzę dzięki temu urządzenia lokalnie, ale niestety nie mogę wybudzić komputera stacjonarnego wysyłając magic packet. O...
  3. Martin_80

Dyskusja Połączenie z lokalnymi urządzeniami w sieci LAN via sieć LTE @ QVPN/Qbelt

Cześć, Jak w temacie mam taki problem z serwerem VPN na QNAP. Chodzi o to że łączę się laptopem zdalnie z zagranicy na mój serwer Qnap w Polsce via Qbelt, i był czas że mogłem logować się jak w lokalnej sieci do urządzeń wpiętych lokalnie we wspólną sieć w której znajduje się mój serwer Qnap...
  4. Martin_80

Dyskusja Podmiana dysku ssd na dysk HDD z grupy "raid single"

Jak w temacie, mam jeden dysk SSD w trybie group type single (static volume). Chciałbym podmienić ten dysk na HDD 8TB. Niestety wszystkie zatoki mam zapełnione, ale zastanawiam się czy jest w systemie QNAP opcja takiej procedury, gdzie np zwalnia się jedną zatokę tylko w ramach procesu podmiany...
  5. Martin_80

Dyskusja Adaptery USB 2.5Gb z Aliexpress ( Realtek RTL8156BG)

Czy testował ktoś adaptery USB 2.5GB lan z aliexpress na serwerze QNAP? bazujące na chipsetach Realtek, np Realtek RTL8156BG?? Czy to będzie działać?
  6. Martin_80

Dyskusja dysk z formatem 512e (MG08ACA16TE) a kompatybilnosć z Qnap TS 453be

Witam Jak w temacie, czy dysk który ma format 512e, będzie działał na serwerze Qnap? Czy może powinienem unikać takich dysków? Zaznacze że interesuję się modelem Toshiba MG08ACA16TE Pozdrawiam
  7. Martin_80

Dyskusja Limit pojemności shared folder, czy nowa partycja na dysku Qnap?

Witam Potrzebuję waszej pomocy: czy jest możliwe inicjowanie drugiej partycji na single volume disk? , albo jakiś share folder z ograniczeniem pojemności? Chodzi o to, że co jakiś czas mój laptop wykonuje backup systemu prosto na serwer Qnap. Windows robiąc te kopie, nadpisuje stare wersje...
  8. Martin_80

Archiwum [File Station] Failed to move ".............". Failed to access the file. Problemy z przeniesieniem danych.

Witam Jak w temacie, mam dziwny problem z przeniesieniem danych via file station. Otrzymuję dziwne powiadomienie typu [File Station] Failed to move ".............". Failed to access the file. Reset systemu nic nie pomaga. Spotkał się ktoś z takim problemem?
  9. Martin_80

Dyskusja Qsync: synchronizacja jednokierunkowa z telefonu na NAS (brak opcji pomijania plików o identycznej nazwie).

Witam Właśnie na nowo parowałem w Qsync android foldery (synchronizacja jednokierunkowa z telefonu na NAS) i zdziwiło mnie to, że soft nie daje opcji pomijania identycznych plików. Jedyne dostępne opcje to nadpisanie identycznych plików lub zmiana nazwy plików istniejących na Sewerze NAS. Nie...
  10. Martin_80

Dyskusja Uniknięcie powielania błędów @Raid1, 5,6? czy może kopie danych via Qsync?

Jak w temacie, podobno przy raid 1 nie unikniemy powielania błędów tzn np scenariusz gdzie jeden plik zostaje uszkodzony przez jakiś wewnętrzny error dysku i takowy z automatu idzie na 2gi dysk @raid1. Niby radzi się robić co jakiś czas twarde kopie na osobnych nośnikach. Czy zatem np qsync...
  11. Martin_80

Pomoc Nie mogę bezpiecznie usunąć Pool-i Raid 1 w storage pool management

Witam Jak w temacie, mam zamiar bezpiecznie odpiąć raid 1 pool składający się z 2 dysków w ostatnich zatokach serwera (nie zawiera systemu). Chcę zwyczajnie na nowo postawić serwer, bez usuwania zawartości ostatnich 2 dysków skonfigurowanych w raid1. Czytałem, że trzeba użyć opcji "secure...
  12. Martin_80

Pomoc Logowanie uprawnionych użytkowników Qnap via www myqnapcloud/ sms-email weryfikacja

Witam Mam takie problem z logowaniem się członków rodziny do serwera NAS via www myqnapcloud Za każdym razem gdy ktoś chce się zalogować do serwera następuje weryfikacja sms/email jednego administratora. Jest to bardzo irytujące gdy za każdym razem dzwoni ktoś do mnie i pyta o kod. W jaki sposób...
  13. Martin_80

Archiwum Photostation czasami jest offline: Problem

Witam, Mam problem ostatnio z Photostation który działa sobie kiedy chce. Pojawia się czasami komunikat jak na zdjęciu. Miał ktoś podobne problemy ?
  14. Martin_80

Dyskusja Dysk SSD via USB 3.1 GEN1 widoczny w trybie USB2.0 @QNAP 453Be

Mam dziwny problem z portem USB 3.0 serwera Qnap 453Be (port USB umieszczony na przednim panelu). Podłączony dysk SSD via przejściówka unitek 3.1 GEN1 (Y-1096) jest widoczny jako urządzenie USB 2.0. Zdjęcie w załączniku.
  15. Martin_80

Dyskusja Problem z udostępnianiem linków via email @ gmail

Witam, Jak w temacie mam dziwny problem z udostępnianiem linków via email (linki generowane przez QNAP). dostaję powiadomienia jak w załączniku. Problem pojawia się przy generowaniu linków z photostation, lub na poziomie testowania wprowadzonego adresu mail. Z góry dziękuję za wskazówki
  16. Martin_80

Dyskusja Plex nagle przestaje odtwarzać muzykę z biblioteki (playback error - please check that the file exists....)

Jak w temacie, plex z serwera Qnap 453Be nagle przestał odtwarzać moją bibliotekę muzyki. Sprawdziłem foldery oraz konfigurację dostępu i wszystko jest poprawne. Dzięki z góry za wskazówki
  17. Martin_80

Archiwum Qfinder - mapowanie dysków/ problemy@win10

Witam, Jak w tytule mam dziwny problem pod systemem windows 10 z aplikacją Qfinder oraz mapowaniem dysków. Na laptopie jakoś wszystko działa, ale na drugim komputerze desktop po aktualizacjach win10 nagle przestało działać mapowanie. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki odnośnie ustawień systemu...
  18. Martin_80

Dyskusja Przywracanie zapisanych ustawień / Restore System Settings

Witam Jak w temacie mam problem z przywróceniem ustawień z pliku backup. Postanowiłem zainicjować na nowo serwer resetując urządzenie. Zamontowałem w pierwszych zatokach 2 dyski ssd, zainstalowałem na nowo system, utworzyłem thin volume / RAID1 SSD. Po załadowaniu pliku bin dostaję powiadomienie...
  19. Martin_80

Dyskusja Qsync + VPN Cisco Anyconnect = Problem

Witam, Jak w temacie problem dotyczy brak połączenia z serwerem NAS aplikacji Qsync w wersji pod system windows. Problem pojawia się tylko w przypadku połączenia internetowego używając serwera VPN via Cisco Anyconnect. Będę wdzięczny za wasze podpowiedzi. Qsync 5.0.0.1409 Wersja oprogramowania...
  20. Martin_80

Dyskusja instalacja systemu na nowym dysku ssd+ zachowanie danych z poprzedniego systemowego HDDka

Witam, Posiadam serwer Qnap 453be który zainicjowałem używając jeden dysk 4TB HDD w pierwszej zatoce. Mam zamiar użyć stare dwa dyski ssd 250GB jako systemowe. Rozumiem że należy wyjąć dysk HDD 4TB z zatoki nr 1 oraz wsadzić 2xssd 256gb w pierwsze dwie zatoki po czym instalujemy na nowo system...