Udzielamy pomocy instalacja systemu na nowym dysku ssd+ zachowanie danych z poprzedniego systemowego HDDka

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by Martin_80, Feb 27, 2021.

Loading...
  1. Martin_80
    Offline

    Martin_80 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Sep 28, 2019
    Messages:
    14
    Local Time:
    10:04 PM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    Witam,
    Posiadam serwer Qnap 453be który zainicjowałem używając jeden dysk 4TB HDD w pierwszej zatoce. Mam zamiar użyć stare dwa dyski ssd 250GB jako systemowe. Rozumiem że należy wyjąć dysk HDD 4TB z zatoki nr 1 oraz wsadzić 2xssd 256gb w pierwsze dwie zatoki po czym instalujemy na nowo system przywracając ewentualnie ustawienia z pliku backup. Pytanie teraz co się stanie jak włożę dysk HDD 4TB do 3 zatoki serwera poprzednio używany w pierwszej zatoce jako systemowy? Czy nadal będę w stanie odczytać dane z tego dysku? tzn, czy będę miał do niego normalny dostęp? czy może jest to zbyt pracochłonne i lepiej przegrać z niego wszystkie dane zanim na nowo zacznę tworzyć system na serwerze używając te 2 dyski SSD???

    Będę wdzięczny za jakieś sugestie, podpowiedzi z waszych doświadczeń
    Pozdrawiam


    Model serwera: QNAP TS-453Be
     
  2. Diabel200
    Offline

    Diabel200 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Apr 14, 2019
    Messages:
    21
    Local Time:
    10:04 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x31 100 Mbps
    I co zrobiłeś ? Jeśli tak to w jaki sposób i czy udało Ci się zachować dane z hdd ?
     
  3. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    644
    Local Time:
    10:04 PM
    Ratings:
    +162 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Moim zdaniem lepiej skopiować dane i zainicjować NAS od nowa. QNAP może nie przyjąć dysków w innej kolejności.
     
  4. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    501
    Local Time:
    10:04 PM
    Ratings:
    +86 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
    Kolejność dla nowego fw nie jest istotna
     
  5. Ice
    Online

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    644
    Local Time:
    10:04 PM
    Ratings:
    +162 / 5 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Nie wiedziałem. Od którego FW to jest aktualne?
     
  6. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    501
    Local Time:
    10:04 PM
    Ratings:
    +86 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
    Chyba od 4.3.6 jak dobrze pamiętam