-
Archiwum Kontener przez VPN
Witam, Na serwerze VPS ubuntu serwer u zewnętrznego providera mam skonfigurowany VPN wireguard serwer (10.64.0.1/32), a na routerze domowym Mikrotik wireguard client (10.64.0.2/32) . W tej samej podsieci Mikrotika (192.168.10.0/24) znajduje się mój Qnap z różnego rodzaju aplikacjami w...- goruss
- Temat
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Dyskusja Dostęp do pliku w kontenerze z zewnątrz
Witam, Mam w kontenerze postawionego wordpressa i potrzebuję dać dostęp do plików tego wordpressa znajomemu webasterowi. Zastanawiam się w jaki sposób to zrobić (FTP, CIFS) i jak skonfigurować?- goruss
- Temat
- container station
- Odpowiedzi: 10
- Forum: Konteneryzacja: Container Station (Docker, LXD)
-
Dyskusja HD Player nie odtwarza video
Witam, Jak w temacie. Żadne video nie chce się uruchomić. Przy próbie odtworzenia jest informacja "ładowanie informacji, proszę czekać..." po czym wraca do ekranu głównego HD Player. Tak się dzieje praktycznie z wszystkimi plikami video, ale zauważyłem że z nowego aparatu Sony pliki się...- goruss
- Temat
- hd player
- Odpowiedzi: 4
- Forum: HD Station, Kodi i wyjście HDMI
-
Dyskusja Konsola SSH bezpośrednio na QNAP
Czy jest inny sposób niż maszyna wirtualna z linux, aby uruchomić konsolę SSH bezpośrednio na QNAP niezależnie od komputera? Mam sporo backupów do pobrania ze zdalnego serwera i chciałbym je za pomocą SCP pobrać jednorazowo tak, aby pobieranie się realizowało w tle, a ja w tym czasie mógłbym...- goruss
- Temat
- ssh
- Odpowiedzi: 2
-
Dyskusja Pytanie laika dotyczące docker version
Witam, Czeka mnie przeniesienie swoich kontenerów na nowy serwer. Zazwyczaj korzystałem z docker compse znalezionych w internecie jak np. ten poniżej: version: '2' volumes: nextcloud: services: app: image: nextcloud restart: always ports: - 9090:80 volumes: -...- goruss
- Temat
- container station docker
- Odpowiedzi: 9
-
Przeniesienie ustawień na nowy serwer
Witam, Przymierzam się zamienić TS-131K na coś bardziej wydajnego np. TS-262. Zależy mi na płynnym i szybkim przejściu i w związku z tym pytanie czy jest jakiś sposób na przeniesienie wszystkich ustawień wraz z danymi ze starego NAS na nowy?- goruss
- Temat
- Odpowiedzi: 36
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Pomoc Automatyczny backup kontenerów
Witam, W jaki sposób zautomatyzować proces backupu kontenerów, tak aby można było je szybko przywrócić poprzez import kilkoma kliknięciami w container station? Dotychczas miałem ustawioną synchronizację całego katalogu /Container, ale to poza samymi plikami niewiele mi dawało i w przypadku...- goruss
- Temat
- backup container station
- Odpowiedzi: 46
- Forum: Centrum aplikacji (App Center / QPKG)
-
Dyskusja Container station update
Witam, W jaki sposób aktualizować kontenery zarządzane poprzez container station jeżeli została wydana nowa wersja danej aplikacji? Chodzi mi tu konkretnie o NEXTCLOUD container. Dotychczas usuwałem kontener, oraz pliki zabezpieczając ustawienia konfiguracyjne, ale to nie tędy droga gdyż np...- goruss
- Temat
- container station
- Odpowiedzi: 12
- Forum: Centrum aplikacji (App Center / QPKG)
-
Dyskusja Qnap jako router
Witam, Zastanawiam się czy mój TS131K z jednym portem LAN mógłby pracować jako router w taki sposób, żeby pozbyć się starego routera, który niestety nie wyrabia już przy wyższych prędkościach od ISP. Czy dałoby by się dołożyć po usb jakiś adapter LAN, który podłączyłbym do switcha w sieci? A...- goruss
- Temat
- networking qnap router
- Odpowiedzi: 7
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)
-
Pomoc Zdalny dostęp do plików w kontenerze
Witam, Mam na qnap jedną witrynę na wordpress w kontenerze. Potrzeba tam wykonać pewne modyfikacje na plikach w kodzie PHP. W jaki sposób ustawić zdalny dostęp do plików w kontenerze osobie "z zewnątrz", aby było to bezpieczne i aby ta osoba miała odpowiednie prawa dostępu, tak abym nie musiał...- goruss
- Temat
- dostęp zdalny zdalny dostęp
- Odpowiedzi: 14
-
Dyskusja Adres MAC uległ zmianie
Witam, Na moim NAS TS 131K miała miejsce ostatnio bardzo dziwna sytuacja. Próbowałem zalogować się do qtc, ale był nieosiągalny. Myślałem, że się zawiesił, ale zanim go zresetowałem - sprawdziłem na routerze, czy jest dostępny i okazało się, że jest ale pod innym IP, a przecież mam jego MAC...- goruss
- Temat
- adres dhcp mac routerze switch virtual
- Odpowiedzi: 3
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Recenzja Jakie rozwiązanie dla poczty e - mail?
Witam, Ostatnimi czasy zdrożały usługi hostingowe, dzierżawa serwerów itp. i postanowiłem zrezygnować z dzierżawy i administracji VPS oraz przenieść część usług na swojego qnapa (strony www oparte na wordpress, bazy danych itp.) tym bardziej, że są to jakieś proste strony wizytówki i bazy są...- goruss
- Temat
- https poczty
- Odpowiedzi: 25
- Forum: Kącik użytkownika: Opinie, komentarze i testy
-
Dyskusja Synchronizacja jednostronna - problem
Dzień Dobry, Ustawiłem synchronizację jednostronną dla katalogów Container oraz Multimedia oraz Nextcloud (jak na załączonym obrazku) z cyklicznym cotygodniowym wykonaniem do zdalnego katalogu SMB i jest problem ponieważ w logach po każdej takiej synchronizacji dostaję komunikat o błędzie...- goruss
- Temat
- backup hybrid backup sync problem synchronizacja
- Odpowiedzi: 12
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)
-
Pomoc Aktualizacja kontenera
Dzień Dobry, Odkąd dopracowałem odpowiednią konfigurację dla aplikacji kontenerowych na Qnap (chodzi o Nextcloud i Worodpress) minęło już trochę czasu i zostały wydane nowsze wersje aplikacji. Oczywiście dokonałem aktualizacji za pomocą standardowych metod poprzez przeglądarkę, ale po...- goruss
- Temat
- aktualizacja aplikacji container station docker portainer
- Odpowiedzi: 3
-
Dyskusja Autoryzacja kontami Office 365
Szanowni koledzy. Pewna instytucja edukacyjna otrzymała od Microsoft darmowy dostęp do Office 365. Trwa tam obecnie przygotowanie do wdrożenia AD na Windows Serwer 2019 Sandard, ale dobrze by było, żeby konta Office 365 były zintegrowane z kontrolerem domeny. Czy można tak skonfigurować Windows...- goruss
- Temat
- azure office serwer windows
- Odpowiedzi: 6
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Pomoc Mariadb w kontenerze - problem z połączeniem
Witam, Jestem już na finiszu swojej konfiguracji (migracja hostingu na qnapa). Do szczęścia brakuje mi tylko poprawnie działającej konfiguracji serwera bazy danych. Mam uruchomioną aplikację kontenerową mariadb + phpmyadmin jak poniżej version: '3' services: db: image...- goruss
- Temat
- container station docker mariadb phpmyadmin problem
- Odpowiedzi: 6
-
Dyskusja Nginx Proxy Manager + Nextcloud
Znalazłem świetny poradnik jak zainstalować na docekrze Nginx Proxy Manager https://www.8px.pl/nginx-proxy-manager-jako-kontener-na-qnap-nas/ - działa wyśmienicie. Mój obraz dockera wygląda następująco version: '3' services: app: image: 'jc21/nginx-proxy-manager:latest' ports: -...- goruss
- Temat
- nextcloud nginx php proxy
- Odpowiedzi: 17
-
Archiwum PHPmyadmin + mariadb w kontenerze
Witam, Ponieważ wersja mariadb jaką oferuje sklep qnap nie jest odpowiednia wiec korzystam z obrazu docker. Jako, że to są moje początki z docerem na qnap więc proszę o wyrozumiałość. Mój obraz wygląda następująco version: '3' services: db: image: webhippie/mariadb:latest restart...- goruss
- Temat
- mariadb phpmyadmin
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Recenzja TS-131K - chłodna opinia po zakupie
Od dłuższego czasu przymierzałem się do zakupu serwerka, który w domu zastąpiłby leciwy, ale jakże doskonały jak na swoje czasy Zyxel NSA310. Ponadto mam dosłownie kilka stronek wizytówek i uznałem, że bez sensu jest płacić za hosting jak można to w "łatwy" sposób skonfigurować u siebie. Jednak...- goruss
- Temat
- chyba jednak może można station tylko
- Odpowiedzi: 25
- Forum: Kącik użytkownika: Opinie, komentarze i testy
-
Dyskusja Reverse proxy Qnap
Witam, W ustawieniach WEB Serwer jest zakładka tak jak tu Udostępnianie wielu witryn internetowych na serwerze QNAP NAS przy użyciu funkcji Wirtualny host Czy w ten sposób powinno zadziałać ustawienie dla protokołu https ze wskazaniem katalogu Nextcloud na dokerze? Pytam ponieważ u mnie to nie...- goruss
- Temat
- php proxy qnap
- Odpowiedzi: 54
- Forum: Serwer Web, PHP i MariaDB