1. goruss

Archiwum Kontener przez VPN

Witam, Na serwerze VPS ubuntu serwer u zewnętrznego providera mam skonfigurowany VPN wireguard serwer (10.64.0.1/32), a na routerze domowym Mikrotik wireguard client (10.64.0.2/32) . W tej samej podsieci Mikrotika (192.168.10.0/24) znajduje się mój Qnap z różnego rodzaju aplikacjami w...
  2. goruss

Dyskusja Dostęp do pliku w kontenerze z zewnątrz

Witam, Mam w kontenerze postawionego wordpressa i potrzebuję dać dostęp do plików tego wordpressa znajomemu webasterowi. Zastanawiam się w jaki sposób to zrobić (FTP, CIFS) i jak skonfigurować?
  3. goruss

Dyskusja HD Player nie odtwarza video

Witam, Jak w temacie. Żadne video nie chce się uruchomić. Przy próbie odtworzenia jest informacja "ładowanie informacji, proszę czekać..." po czym wraca do ekranu głównego HD Player. Tak się dzieje praktycznie z wszystkimi plikami video, ale zauważyłem że z nowego aparatu Sony pliki się...
  4. goruss

Dyskusja Konsola SSH bezpośrednio na QNAP

Czy jest inny sposób niż maszyna wirtualna z linux, aby uruchomić konsolę SSH bezpośrednio na QNAP niezależnie od komputera? Mam sporo backupów do pobrania ze zdalnego serwera i chciałbym je za pomocą SCP pobrać jednorazowo tak, aby pobieranie się realizowało w tle, a ja w tym czasie mógłbym...
  5. goruss

Dyskusja Pytanie laika dotyczące docker version

Witam, Czeka mnie przeniesienie swoich kontenerów na nowy serwer. Zazwyczaj korzystałem z docker compse znalezionych w internecie jak np. ten poniżej: version: '2' volumes: nextcloud: services: app: image: nextcloud restart: always ports: - 9090:80 volumes: -...
  6. goruss

Przeniesienie ustawień na nowy serwer

Witam, Przymierzam się zamienić TS-131K na coś bardziej wydajnego np. TS-262. Zależy mi na płynnym i szybkim przejściu i w związku z tym pytanie czy jest jakiś sposób na przeniesienie wszystkich ustawień wraz z danymi ze starego NAS na nowy?
  7. goruss

Pomoc Automatyczny backup kontenerów

Witam, W jaki sposób zautomatyzować proces backupu kontenerów, tak aby można było je szybko przywrócić poprzez import kilkoma kliknięciami w container station? Dotychczas miałem ustawioną synchronizację całego katalogu /Container, ale to poza samymi plikami niewiele mi dawało i w przypadku...
  8. goruss

Dyskusja Container station update

Witam, W jaki sposób aktualizować kontenery zarządzane poprzez container station jeżeli została wydana nowa wersja danej aplikacji? Chodzi mi tu konkretnie o NEXTCLOUD container. Dotychczas usuwałem kontener, oraz pliki zabezpieczając ustawienia konfiguracyjne, ale to nie tędy droga gdyż np...
  9. goruss

Dyskusja Qnap jako router

Witam, Zastanawiam się czy mój TS131K z jednym portem LAN mógłby pracować jako router w taki sposób, żeby pozbyć się starego routera, który niestety nie wyrabia już przy wyższych prędkościach od ISP. Czy dałoby by się dołożyć po usb jakiś adapter LAN, który podłączyłbym do switcha w sieci? A...
  10. goruss

Pomoc Zdalny dostęp do plików w kontenerze

Witam, Mam na qnap jedną witrynę na wordpress w kontenerze. Potrzeba tam wykonać pewne modyfikacje na plikach w kodzie PHP. W jaki sposób ustawić zdalny dostęp do plików w kontenerze osobie "z zewnątrz", aby było to bezpieczne i aby ta osoba miała odpowiednie prawa dostępu, tak abym nie musiał...
  11. goruss

Dyskusja Adres MAC uległ zmianie

Witam, Na moim NAS TS 131K miała miejsce ostatnio bardzo dziwna sytuacja. Próbowałem zalogować się do qtc, ale był nieosiągalny. Myślałem, że się zawiesił, ale zanim go zresetowałem - sprawdziłem na routerze, czy jest dostępny i okazało się, że jest ale pod innym IP, a przecież mam jego MAC...
  12. goruss

Recenzja Jakie rozwiązanie dla poczty e - mail?

Witam, Ostatnimi czasy zdrożały usługi hostingowe, dzierżawa serwerów itp. i postanowiłem zrezygnować z dzierżawy i administracji VPS oraz przenieść część usług na swojego qnapa (strony www oparte na wordpress, bazy danych itp.) tym bardziej, że są to jakieś proste strony wizytówki i bazy są...
  13. goruss

Dyskusja Synchronizacja jednostronna - problem

Dzień Dobry, Ustawiłem synchronizację jednostronną dla katalogów Container oraz Multimedia oraz Nextcloud (jak na załączonym obrazku) z cyklicznym cotygodniowym wykonaniem do zdalnego katalogu SMB i jest problem ponieważ w logach po każdej takiej synchronizacji dostaję komunikat o błędzie...
  14. goruss

Pomoc Aktualizacja kontenera

Dzień Dobry, Odkąd dopracowałem odpowiednią konfigurację dla aplikacji kontenerowych na Qnap (chodzi o Nextcloud i Worodpress) minęło już trochę czasu i zostały wydane nowsze wersje aplikacji. Oczywiście dokonałem aktualizacji za pomocą standardowych metod poprzez przeglądarkę, ale po...
  15. goruss

Dyskusja Autoryzacja kontami Office 365

Szanowni koledzy. Pewna instytucja edukacyjna otrzymała od Microsoft darmowy dostęp do Office 365. Trwa tam obecnie przygotowanie do wdrożenia AD na Windows Serwer 2019 Sandard, ale dobrze by było, żeby konta Office 365 były zintegrowane z kontrolerem domeny. Czy można tak skonfigurować Windows...
  16. goruss

Pomoc Mariadb w kontenerze - problem z połączeniem

Witam, Jestem już na finiszu swojej konfiguracji (migracja hostingu na qnapa). Do szczęścia brakuje mi tylko poprawnie działającej konfiguracji serwera bazy danych. Mam uruchomioną aplikację kontenerową mariadb + phpmyadmin jak poniżej version: '3' services: db: image...
  17. goruss

Dyskusja Nginx Proxy Manager + Nextcloud

Znalazłem świetny poradnik jak zainstalować na docekrze Nginx Proxy Manager https://www.8px.pl/nginx-proxy-manager-jako-kontener-na-qnap-nas/ - działa wyśmienicie. Mój obraz dockera wygląda następująco version: '3' services: app: image: 'jc21/nginx-proxy-manager:latest' ports: -...
  18. goruss

Archiwum PHPmyadmin + mariadb w kontenerze

Witam, Ponieważ wersja mariadb jaką oferuje sklep qnap nie jest odpowiednia wiec korzystam z obrazu docker. Jako, że to są moje początki z docerem na qnap więc proszę o wyrozumiałość. Mój obraz wygląda następująco version: '3' services: db: image: webhippie/mariadb:latest restart...
  19. goruss

Recenzja TS-131K - chłodna opinia po zakupie

Od dłuższego czasu przymierzałem się do zakupu serwerka, który w domu zastąpiłby leciwy, ale jakże doskonały jak na swoje czasy Zyxel NSA310. Ponadto mam dosłownie kilka stronek wizytówek i uznałem, że bez sensu jest płacić za hosting jak można to w "łatwy" sposób skonfigurować u siebie. Jednak...
  20. goruss

Dyskusja Reverse proxy Qnap

Witam, W ustawieniach WEB Serwer jest zakładka tak jak tu Udostępnianie wielu witryn internetowych na serwerze QNAP NAS przy użyciu funkcji Wirtualny host Czy w ten sposób powinno zadziałać ustawienie dla protokołu https ze wskazaniem katalogu Nextcloud na dokerze? Pytam ponieważ u mnie to nie...