1. Portal

Dyskusja Plex i oglądanie filmów na TV tylko w sieci domowej.

Witam Mam Tv Samsunga i chciałem oglądać filmy z Qnap na owym TV. Zainstalowałem więc na Qnap Plex Serwer, przy pierwszym odpalaniu koniecznie abym założył konto, wiec założyłem, puściło dalej, skonfigurowałem, podałem ścieżki do katalogów z filamami itp. Ale nie wiedząc co tak naprawdę serwery...
  2. Portal

Dyskusja TS253 pro i wysokie użycie procka przy pobieraniu plików

Witam pacjent to TS253 pro z 16GB ramu, dyskiem SSD i HDD. Podczas pobierania duzych pikow z netu przez DS użycie procka sięga 90% - dzieje sie to przy laczu 900Mbits i pobieranu np 3 plikow na raz po http. Czy to normalne na ten już stary Qnap ? Kiedys przy starszych wersjach QTS byl jednak...
  3. Portal

Dyskusja QNAP TS 253Pro - polaczenie (agregacja) portów LAN

Witam posiadam Qnap Ts253 pro z dwoma portami LAN po 1Gbits, ktory jest podpiety do routera Asus (ax86u). Chciałbym wykorzystać większa szybkość tzn podłączyć to dwoma portami LAN, aby mieć 2 Gbits miedz Qnap a routerem - jak to skonfigurować w QNAP? ( bo w asusie wlaczam tylko opcje łączenia...
  4. Portal

Dyskusja QNAP TS-253 Pro i 16GB ramu (2x8) ?

Witam Posiadam TS-253 Pro z 8GB ramu (kość 1x8 GB kigstona), z uwagi na zapotrzebowanie na ram chciałbym dołożyć drugą kość 8GB - czy ktoś z Was może testował, czy owy NAS pójdzie na 16GB (2x8GB)? Niby specyfikacja NAS-a mówi o 8GB (2x4GB) ale może da rady i więcej obsłużyć ?.
  5. Portal

Dyskusja Szyfrowanie folderów - późniejsze odzyskiwanie

Witam Czy szyfrowanie folderów to programowe czy sprzętowe ? Encrypting a Shared Folder Jeżeli padnie NAS to czy taki folder da się odszyfrować, tzn. wejść do niego i zgrać pliki podłączając go np pod komputer za pomocą mostku usb i podając hasło ? Czy może tylko w macierzystym NAS , tak jak to...
  6. Portal

Dyskusja TS-253Pro - jakiej wielkości dysk SSD pod system ?

Witam Planuje trochę przyspieszyć swój domowy Qnap i w zatoce pierwszej pod system wstawić dysk SSD, zaś w drugą zatokę zwykły dysk HDD pod pliki itp. Czy 256GB jako dysk SSD wystarczy pod system ? Qnap działa głownie na apkach systemowych nic tam dużo nie instaluje dodatkowo.
  7. Portal

Dyskusja Aktualizacja QTS

Witam Czy jeżeli jest jakiś leżak magazynowy (na procku celeron, z DOM), ze stara wersją oprogramowania QTS, to czy przed pierwszą konfiguracją (włożeniem dysku, ustawieniami, itp ) można uaktualnić QTS do najnowszej wersji za pomocą programu Qfinder (NAS bez dysków), czy nie zaleca jest to i...
  8. Portal

Pomoc NAS 2 HDD - drugi dysk exFAT, ntfs ?

Witam Posiadam TS253pro (2 dyskowy), mam w nim jeden dysk 4TB, chciałbym jednak wsadzić do niego drugi mniejszy dysk tylko do robienia backupu (raz w tygodniu) ważnych plików z tego pierwszego. Czy owy drugi dysk tez należy sformatować na ten sam plików linuxowy co pierwszy (ext4) czy można aby...
  9. Portal

Dyskusja Szyfrowanie dysku - wydajność , odzyskanie danych

Witam W swoim NAS posiadam dysk WD RED 4TB który chciałbym cały zaszyfrować przy stawiania systemu QTS ale mam pytania, na które może ktoś z Was mi będzie mógł odpowiedzieć a mianowicie : - czy mocno spadnie wydajność NAS przy dysku zaszyfrowanym ? czy transfery po otoczeniu sieciowym będą...
  10. Portal

Przy piwie TS-253 pro - rozszerzenie pamięci RAM

Witam Czy TS-253 pro obsługuje 16GB ramu - 2x8GB ? czy tylko max 8GB ? Jak dobrze kojarzę owy NAS obsługuje pamięci DDR3 niskonapięciowe L ?
  11. Portal

Archiwum Szyfrowanie dysku - TS-253 pro

Witam Chciałbym zaszyfrować dysk w TS-253pro (8GB) - dysk WD RED 4TB-ale powiedźcie mi proszę : - czy mocno spadnie szybkość transferów po sieci z/do Qnapa ? czy mocno owe szyfrowanie obciąży Qnapa ? będzie to mocno zauważalne? - czy jak ewentualnie padnie mi Qnap, czy tak zaszyfrowany dysk, po...
  12. Portal

Dyskusja Problem z konfiguracją onedrive

Witam Chciałem w Qnapie dopisać sobie konto jakie mam w onedrive, jednak w ostatniej fazie wyświetla mi się komunikat "Błąd połączenia..." próbowałem już dziesiątki razy, odinstalowywałem, instalowałem na nowo apke Conect to Cloud Drive ale nic nie pomaga Może ktoś pomoc ? Wersja oprogramowania...
  13. Portal

Dyskusja Linux Station - problem z zainstalowaniem Ubuntu, instalacja staje na 51%

Witam Zainstalowałem na Qnapie Linux Station a w nim chciałem zainstalować Ubuntu (jeden z 3 dostępnych w aplikacji) ale niestety nie ważne którą wersje wybiorę instalacja zawsze staje na 51 % i komunikat "instalacja nie powiodła sie". Odinstalowywałem i instalowałem na nowo Linux Station...
  14. Portal

Dyskusja Nie działa "zalukaj.tv" w Kodi (wtyczka sd-xbmc.org-2.0.0)

Witam Od jakiegoś czasu w Kodi (poprzez wtyczkę sd-xbmc.org-2.0.0) nie chcą mi działać filmy w zalukaj.tv. Gdy wybieram konkretny film to wyskakuje informacja, że "serwis niedostępny" (tak na wszystkich filmach). Czy to jakaś blokada, która wprowadziło zalukaj czy coś innego, ktoś ma podobny...
  15. Portal

Dyskusja jaka karta Wifi w standardzie "ac" ? (min. 866mbits)

Witam Poszukuje do swojego NAS-a dobrej karty sieciowej USB Wifi w standardzie "ac" ale żeby miała minimum 866mbits - coś możecie doradzić ? polecić ? Patrzyłem z tych kompatybilnych to tylko Dlink 182 tylko nie wiem jak z jej jakością - czy może jakieś inne które nie są na liście Qnap-a a...
  16. Portal

Archiwum Podgląd kamery przez QVR Client - za kazdym razem trzeba wpisywać hasło

Witam na komputerach aby mieć podgląd przez kamerę mam zainstalowana apliakcje QVR Client. Mam w nim zaznaczone aby pamiętał nazwę użytkownika i hasło - jednak gdy chce się połączyć, mimo ze haslo jest wpisane i pamietane (sa gwiazdeczki w polu hasło) na nowo muszę wpisywać hasło.
  17. Portal

Dyskusja Podglad z kamery domowej na zewnątrz (przez internet w pracy)- jak ?

witam zakupiłem sobie kamerkę do domu, podłączyłem ja pod QTS ale chciałbym moc oglądać co pokazuje kamera , z pracy. Z uwagi na fakt ze w pracy nie mogę instalować żadnego softu a także ze mam Internet przez proxy który daje dostep tylko dla http ..jak najlepiej to zrobić ? da się przez...
  18. Portal

Dyskusja Czy Neo Coolcam NIp-21 bedzie działać z Ts-253 pro ?

Witam Planuje zakup kamery do domu, budżet do 200zł, wpadła mi w oko taka : Neo Coolcam NIP-21 WiFi HD (bezprzewodowa) IR 10LED obrotowa - Kamera IP - Sklep komputerowy - X-KOM.PL jak sadzicie będzie działać z TS ?
  19. Portal

Dyskusja DOM do TS-253 Pro (szukam)

Witam szukam obrazu DOM do TS-253Pro, niestety nigdzie nie moge znależć do tego modelu - może ktos podać jakiś link, źródło ?
  20. Portal

Dyskusja Ipla, TVN Player na HD Station

Witam jak zrobić aby można było oglądać na HD Station filmy z polskich serwisów jak Ipla, TVN player - czy są jakieś aplikacje ? bo chciałem to zrobić przez Chrome (które mam zainstalowane na HD Station), ale wyskakuje aby zainstalować Microsoft silverlight ale tego nie da się zrobić.