1. apofis

Dyskusja Zdalny dostęp do plików - przeglądarka

Cześć, Potrzebuję udostępnić folder z filmikami. Chciałbym aby pliki były dostępne poza siecią lokalną w taki sposób aby każdy kto wejdzie w linka zobaczy strukturę drzewa i będzie mógł samodzielnie po takie strukturze się poruszać oraz w locie oglądać zawartość zdjęć i filmików a tak mieć...
  2. apofis

Dyskusja Repozytorium Forum Qnap

Cześć, kiedy na dawnym forum, ktoś podawał repozytorium forum Qnap, żeby można było instalować apki typu WakeOnLan. Właśnie tej apki mi dziś brakuje, ale w repozytorium pustu. czy może zmienił sie adres? Prosze o info
  3. apofis

Dyskusja Odszyfrowanie całego woluminu (dysku)

Cześć, Kilka lat temu zaszyfrowałem dwa dyski z czterech dostępnych. Aktualnie będę wymieniać te dyski na SSD więc muszę je odszyfrować, tylko pytanie jak to zrobić, bo nie widzę takich opcji: hasło oczywiście mam. Chyba, że już sa odszyfrowane, ale nie wydaje mi się.
  4. apofis

Dyskusja Upgrade TVS-471 - procesor

Cześć, Noszę sie z zamiarem wykonania upgrade mojego nasa. Posiadam TVS - 471 i chciałbym was zapytać jaki procesor intel core i5 bedzie kompatybilny z moim nasem. Czy ten będzie właściwy: intel Core i5-4590S 3.0 GHz Widziałem posty z upgrade do i7 ale ja chce mieć i5 - proszę o poradę który...
  5. apofis

Dyskusja Brak danych na dyskach po reinstalacji systemu

Cześć, Mam taki problem, z którym nie mobie poradzić. Zawsze szło gładko, a teraz.... zacznę od początku. Mam dysk systemowy SSD 250GB + 3 x HDD Ironwolfy (Dane) Chciałem wymienić dysk systemowy na 500GB SSD - zatem do dzieła. Wyciągnąłem dysk nr 4 HDD potem dysk nr 3 i dysk nr 2 ( ułożyłem w...
  6. apofis

Dyskusja Wykupiona domena i własny hosting na Qnap

Cześć, Drodzy koledzy, skończył mi się promocyjny hosting i domena w nazwa.pl Przedłużyłem teraz samą domenę z certyfikatem SSL natomiast hosting chcę zrealizować na własnym Qnap (pomijam już wszystkie parametry) Generalnie wiem jak się za to zabrać, ale wole poradzić się jeszcze. Do sedna...
  7. apofis

Dyskusja QVR PRO - czas nagrywania

Witam, Mam takie pytanie: nie mogę znaleźć opcji w QVR PRO czasu nagrywania jak to miało miejsce w SS. Mianowicie chodzi mi o ustawienie aby kamery nagrywały np 20sec. przed i po wykryciu ruchu. Przeklikałem wszystko w QVR PRO, ale jakoś tego nie widzę. Wersja oprogramowania Firmware: aktualne...
  8. apofis

Pomoc Podłączenie dysków do nowej konfiguracji

Wymieniłem dysk systemowy HDD na SDD. Z poprzedniej konfiguracji wyciągnałem dyski 2,3,4 nastepnie z 1 wyciągnałem systemowy HDD i wsadziłem SDD - wykonałem inicjalizację - system sie zainstalował i czas na podłączenie poprzednich dysków: no to bach - dysk nr 2 na gorąco - pamięć masowa i...
  9. apofis

Dyskusja Konfiguracja QVR PRO

Witam, Od jakiegoś czasu przesiadłem się z SS na QVR PRO - i generalnie nie żałuję, bo opcji i elastyczności jest sporo więcej względem SS. Mój problem, którego nie ogarniam może jest niezbyt skomplikowany, ale jednak... WARTOŚCI PROGOWE ZASAD - jak to ustrojstwo skonfigurować? Próbowałem...
  10. apofis

Dyskusja Konfiguracja HDD'ów

Prośba o pomoc. Mam 4 dyski i tvs471. SSD 250GB WD RED 1 TB WD RED 2 TB SEGATE IRONWOLF 4 TB Generalnie dyski chce jako wolumeny statyczne tylko pytanie czy ssd dac na systemowy czy moze jako cache? Jesli jako cache to czy zapis,odczyt czy odczyt-zapis? Jeśli sdd byłby jako cache to czy dobrym...
  11. apofis

Dyskusja Jakie dyski do NAS QNAP

Cześć, Z racji tego, że moje dyski 2 x 2GB WD RED ostatnio coś krzaczą - zastanawiam się nad ich wymianą. Jakie dyski są aktualnie polecane do NAS'ów? Wiadomo, praca ciągła ... etc.
  12. apofis

Dyskusja Pool Error - nie można uruchomić Qnap'a

Witam, W dniu dzisiejszym urodził się problem. Mianowicie w nocy chciałem zobaczyć podgląd kamery, ponieważ pies szczekał niemiłosiernie, wiec postanowiłem, że zerkne nie wychodząć z wyra co się dzieje. Niestety nie mogłem zalogować się na kamerę. Podszedłem do kompa i po sambie na serwa...
  13. apofis

QNAP TS-251 4GB RAM

Witam szanownych kolegów na forum. Dziś mam do zaoferowania najwydajniejszy serwer z 2-kieszeniowców (tak mi się wydaje) QNAP TS-251. Serwer posiadam od ponad 2 lat. Powodem sprzedaży jest przesiadka na QNAP TVS-471. Serwer w stanie idealnym. Brak śladów użytkowania. Pamięć ram została...
  14. apofis

Ram Transcend 2x2GB DDR3 1600

Jak w temacie. Kości świeżo wyciągnięte z QNAP TVS-471. Cena 100zł z wysyłką.
  15. apofis

Kość Ram 2GB do QNAP TS-251

Jak w temacie - w dobrej cenie oczywiście. Może być tez 2x2GB. Najlepiej LV Low Voltage (1.35V)
  16. apofis

Kupię TS-453 pro

Witam, Poszukuję celem zakupu serwer QNAP TS-453 pro w bardzo dobrym stanie - najlepiej z gwarancją.
  17. apofis

Następca TS-251 Co kupić?

Dzień dobry, Z upływem dwóch lat zauważyłem, że mój nas zaczyna się dławić. Potrzebuję wydajniejszej maszyny z większa ilością zatok pamięci. Serwer służy mi głównie do multimediów (filmy, muzyka, zdjęcia) oraz do backupu. Duży nacisk kładę również na strumieniowanie. TS 251 już nie wystarcza...
  18. apofis

Dyskusja Migawki

Serwer TS-251. Mam dwa dyski WD RED. Chciałem skorzystać z funkcjonalności migawek. Niestety opcje migawek mam wygaszoną. W manualu przeczytałem, że muszę mieć uruchomiona opcję snapshot replica oraz włączoną obsługę SSH i minimum 4GB Ram. SSH załączone, 8GB Ramu ale niestety mam wygaszoną...
  19. apofis

Dyskusja Wake On Lan PHP Skrypt

Dobry wieczór :) Koledzy mam mały problem. Od długiegoooo czasu korzystam ze skryptu WakeLan PHP 1.0 oraz skrótu dodanego do Panelu Qnap. Dziś z pracy chciałem wybudzić komputer w domu i okazuje się, że z zewnątrz skrót Wakelan nie działa. Otwiera się biała strona, bez menu wyboru urządzenia...
  20. apofis

Dyskusja Qnap Samba i WIFI brak widoku servera

Witam kolegów na forum. Mam pozornie prosty problem. Od jakiegoś czasu zauważyłem, że przy połączeniu WIFI nie widzę servera Qnap w sieci (SAMBA) Windows 7Pro. Przy połączeniu LANowym (przewodowe), nie ma problemu - Qnap jest widoczny w otoczeniu sieciowym. Z racji sporego syfu na lapku oraz...