1. Ms_ki

Dyskusja Problem Qnap TS-233 - 2x4TB IronVolf - Nie ma połączenia z serwerem

Witam Mam problem z serwerem Nas Qnap TS-233. Straciłem z nim połączenie tj nie widać dysków w sieci a qfinder nie widzi urzadzenia. Serwer miał na stałe IP 192.168.18.8 ale nie mogę go odszukać w sieci. Wcześniej zgłaszał problem z jednym z dysków (2 szt IronFolv 4 TB) z powodu domniewam...
  2. Ms_ki

Dyskusja Logowanie na koncie Admin bez adresu IP

Witam Zauważyłem że na liście online w qnapie mam zalogowanego użutkownika admin ale nie mam podanego adresu IP z jakiego to jest. po restarcie mimo wszystko znowu się loguje. Nie wiem o co chodzi i dlaczego nie ma pokazanego z jakiego urządzenia loguje się dany użytkownik.
  3. Ms_ki

Pomoc Podczas kopiowania Pliku z NAS do windows na końcu kopiowania pokazuje błąd

WItam Podczas kopiowania pliku z udziału sieciowego SMB z serwera NAS Qnap na dysk w komputerze mam na końcu kopiowania komunikat o błędzie. Qnap z Oprogramowaniem QTS 5.1.2.2533. Serwer 473A (Raid 5 na 3 dyskach HDD) Skopiowałem plik z innej lokalizacji o rozmiarze ok 4 GB i jest ok a ten za...
  4. Ms_ki

Dyskusja Odzyskanie plików z Backupu Zdalnego na laptopie

Witam Na serwerze zdalnym mam kopię z innego serwera. Teraz chciałem przywrócić jeden z folderów ale niestety nie mogę się dostać do kopii. Pliki zostały zaszyfrowane zgodnie z ustawieniami HBS. Kiedy na serwerze dobieram się do kopii z WIndowsa przez QENC mam takie błędy i nie wiem o co chodzi.
  5. Ms_ki

Dyskusja Qnap ciągle coś pobiera

WItam Zauważyłem że qnap ciągle coś pobiera ok 1MB/s zrobiłęm restart i ciągle to samo. wyłączyłęm Plex, QVPN, Download station, Qsync i dalej coś pobiera. jak mogę sprawdzić co za syf szarpie cięgle coś z sieci ?
  6. Ms_ki

Dyskusja Nowy Qsync 5.1.0.0822 obciąża windę do 60 %

Witam Zauważyłem że dziś po aktualizacji Qsync do najnowszej wersji w Win11 obciąża procesor w porywach nawet do 60% a normalnie średnio idzie ok 30% nie wiem czy to jakiś błąd? zauważyłem to bo cały czas wentylator w lapku naparza. Domniewam że w pracy w terenie zeżre mi baterię w mig...
  7. Ms_ki

Dyskusja Qnap 473A aktualizacja QTS 5.1.0.2444 i nie działa Karta Nvidia Quadro t400

Po zainstalowaniu nowej wersji QTS 5.1.0.2444 wywaliło mi sterowniki nvidia (ikony są wyżarzone) i system nie odczytuje karty. NIe można używać karty w systemie. Poniżej podałem screeny na których widać iż wszystko jest włączone ale system przestał widzieć właściie kartę. Jak system odczytał...
  8. Ms_ki

Dyskusja Baza danych MSSQL Expres na Container Station

WItam Serdecznie Mam nadzieję że właściwy wątek założyłem ;-) Mam Qnap 473A i na nim Container Station na którym odpaliłem bazę danych pod mały program magazynowy. Dziś zauważyłęm że masakrycznie wolno się wczytują towary czy też dokumenty nie wiem dlaczego. Sprawdziłem na konsoli bazy w...
  9. Ms_ki

ContainerStation przeniesienie z HDD na SSD NVMe

Witam Mam uruchomioną na kontenerze bazę mcr.microsoft.com/mssql/server:latest i chciałbym przyspieszyć pracę programu magazynowego przenosząc to na dyski SSD ale nie wiem jak bezpiecznie to przenieść nie tracąc bazy danych. Jest jakaś procedura króta mi pozwoli przenieść instalację i...
  10. Ms_ki

Dyskusja Pihole na Qnap nie filtruje reklam

Witam Serdecznie Zainstalowałem Pihole w Contenerze i przez jakiś czas filtrował dość dobrze za wyjątkiem strony Wp.pl tam zawsze są reklamy ale od jakiegoś czasu nie fiiltruje już prawie nic sa marne statystyki że coś jest blokowane. To samo się dzieje na innych qnapach które maja nawet nowsze...
  11. Ms_ki

Pomoc Kontener się nie uruchamia po próbie kopiowanie bazy jako kopia na USB

Witam Na serwerze Qnapie 253D chciałem skopiować kontener na usb ale coś się nie udało i nie wszystkie pliki się skopiowały a rzekoma kopia była większa niz oryginał więc wrzuciłem z powrotem i dupa. kontener się nie uruchamiał. musiałem przenieść dyski do nowego qnapa 473A ale jest ten sam...
  12. Ms_ki

Pomoc Backup Bazy MsSQL z kontenera na udział sieciowy

Witam Uruchomiłem program magazynowy który korzysta z bazy MSSQL postawionej w kontenerze na QNAP 253D. Podłączyłam się do bazy MS Studio i zrobiłem backup bazy ale w kontenerze. Chciałbym skopiować ten backup na zasób w qnapie aby można przywrócić dane w razie awarii samego kontenera...
  13. Ms_ki

Dyskusja Virtual Station 3 - Nie uruchamia się

Witam Uruchomiłem VS 3 ale niestety nie chciało się uruchomić tylko utykało na stronie ładowania. Gdzies znalazłem aby odinstalować VS3 i zastosować komendę po ssh rm -R /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/.QKVM następnie na nowo zainstalowac VS3 ale teraz mam albo biały ekran jak uruchamiam przez...
  14. Ms_ki

Dyskusja Qnap 253 Pro Jaki CRM i wysyłka SMS z przypomnieniami

Witam Mam pytanie. Chciałbym mojego qnapa zaprządz do dodatkowej pracy a mianowicie: - odpalić jakąś aplikacją do zarządzania kalendarzem zakładu barberskiego i zapisywaniem wizyt klientów tak aby oni również mogli się zapisywać - mozliwość wysylania emaili oraz smsów z przypomnieniem o wizycie...
  15. Ms_ki

Dyskusja Rtorrent i zaginione Hasło

Witam Nie pamiętam hasła do rtorrent. odinstalowałem rtorrent i zainstalowałem ponownie ale niestety domyślne admin admin nie działa i ciągle nie moge się zalogować. Jest jakiś sposób aby się dostać do niego? Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3 Build 20120703 Model serwera: QNAP ts-253 pro
  16. Ms_ki

Dyskusja QNAP i OSCAM

Super opis Dziękuję. Nie widzę tylko paczki z OSCAMEM :-(
  17. Ms_ki

Dyskusja Instalowanie MC w konsoli

Witam jak mogę zainstalować mc w qnapie bo domyślnie poleceniem nie działa. Mój NAS to 253 pro Dziękuje Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
  18. Ms_ki

Dyskusja Twonky nie pamięta ustawien

Witam Na Qnap 253 Pro mam zainstalowane twonky gdzie ustawilem tylko jedno urządzenie kture ma mieć dostęp do mediów ale niestety przy każdym restarcie serwera twonky to zapomina i muszę na nowo dopisywac urządzenia. Często też mam komunikat że wybrany plik nie jest obsługiwany i nie mam...
  19. Ms_ki

Dyskusja Reczne ustawienie portów w qsync

Witam Mój dostawca blokuje porty 8080 oraz 443 i nie działają mi linki w qsync. Jak ręcznie wprowadzić porty do przekierowania w automatycznej konfiguracji ?
  20. Ms_ki

Dyskusja Wolne transfery

Kolegi ja qnapa nie polecsm same problemy. W pracy mam S i jest rewelacyjny... Qnapy są wolne ja sam borykam się z wolnym transferem max 4,5 MB/s i to juz drugi model qnapa i nic się nie zmieniło. Router tez zmienilem i dupa ...