-
Dyskusja przerwa w zasilaniu - jak zdalnie wlaczyc qnapa 228a - cd.
Kontynuując (niestety) zamknięty i zablokowany już post przerwa w zasilaniu - jak zdalnie wlaczyc qnapa 228a, chciałbym podsunąć @semimatt pomysł, aby spróbował włączyć opcję jak na poniższym zrzucie - może rozwiąże to jego problem?- qiui
- Temat
- konfiguracja systemu qnapa
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Container Station - wypuszczenie kontenera na świat
Cześć. Czy jest jakiś problem, żeby wypuścić kontener na świat? Przykładowo mam kontener mozilla-syncserver ze skonfigurowaną siecią jak poniżej Sam kontener działa mi bezproblemowo w sieci lokalnej i jak się łączę na adres http://[nas_ip]:12345/ wówczas otrzymuję komunikat "it works!"...- qiui
- Temat
- color container station kontener problem sieci
- Forum: Konteneryzacja: Container Station (Docker, LXD)
-
Archiwum OpenVPN Client nie wznawia połączenia
Cześć, mam problem z OpenVPN Client na serwerze TS-121. Konfiguracja Klienta jest następująca: OpenVPN Serwer jest w innej fizycznej lokalizacji z publicznym IP, postawiony jest na TS-451+. Jego konfiguracja: Problemem jest, że połączenie OpenVPN tych dwóch serwerów trwa kilka do kilkunastu...- qiui
- Temat
- openvpn
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Archiwum HD Station - automatyczne wyłączenie aplikacji podczas nieaktywności
Cześć. Czy jest jakaś możliwość, aby wyłączyć automatycznie wszystkie aplikacje w HD Station podczas nieaktywności pilotem (lub myszką/klawiaturą) przez np. dwie godziny? Szczególnie chodzi mi o YouTube, gdzie często zdarza się, że domownicy wyłączają tylko telewizor, a YouTube dalej sobie tam...- qiui
- Temat
- color hd station
-
Dyskusja [OpenVPN] Statyczne IP dla wybranych klientów
Cześć, czy da się przypisać stały adres IP wybranym klientom w konfiguracji OpenVPN Server? W konfiguracji QTS niczego nie znalazłem, ale na pewno znacie jakieś myki, żeby pogrzebać gdzieś w bebechach serwera :Dumny: Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.2 Build 20160823 Model serwera: QNAP TS-451+- qiui
- Temat
- client color config openvpn server serwera ts-451 vpn
- Odpowiedzi: 11
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)
-
TS-251+ czy TS-253A ?
Czytam i czytam i decyzji podjąć nie mogę. Chciałbym przesiąść się z TS-121 na TS-251+ lub TS-253A. QNapa chciałbym wykorzystać w domu przede wszystkim do: backupów zdjęć + innych danych zebranych z telefonów, tabletu i kompa postawienia dwóch wirtualek Win 7 lub wyższy jako namiastkę...- qiui
- Temat
- ts-251+ ts-253a
- Odpowiedzi: 22
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Dyskusja Restart TS-121 po włączeniu laptopa
Od jakiś dwóch miesięcy mam problem z moim TS-121. Generalnie chodzi o to, że lubi się sam zrestartować (a precyzyjniej - uruchomić ponownie tak, jakbym zrestartował go z QTS). Najczęściej zdarza się to w sytuacji, gdy uruchamiam laptopa (od niedawna z Win10), który łączy się po wifi (na qnapie...- qiui
- Temat
- qts ts-121
- Odpowiedzi: 6
-
Archiwum Notes Station: Failed to proceed "Export"
Od paru miesięcy nie jestem w stanie wykonać bakupu wszystkich notesów w Notes Station. Problem występuje na pewno u jednego użytkownika, z jednym jego notesów, ale nie jestem w stanie zdiagnozować przyczyny. Mam tylko komunikat załączony na screenie. Poradźcie proszę, gdzie szukać.- qiui
- Temat
-
Dyskusja ramdisk space - The system is unable to save your settings
Od tego roku (2015) zacząłem mieć problemy z ilością pamięci ramdisk. Sytuacja miała miejsce 3 razy i objawiała się błędami w logach systemu: "3068","Error","2015-06-03","23:57:07","System","127.0.0.1","localhost","The system is unable to save your settings (file = [/var/.application.conf]...- qiui
- Temat
- konfiguracja systemu
- Odpowiedzi: 5
-
Przy piwie Czy da się spolszczyć daty niniejszego forum?
Jak w temacie. Całe to forum naszpikowane jest błędnie spolszczonymi datami Jak się tego czyta to ma się ochotę zrobić tak ;) Powinno być: 9 lutego 2015 19 czerwca 2014 A tu jest opisane jak być powinno :)- qiui
- Temat
- Forum: Hydepark (Off-topic)
-
Instruktaż/Tutorial OpenKM 6.3.0 dla platformy ARM
OpenKM 6.3.0 na bazie MySQL system elektronicznego zarządzania dokumentami (DMS) dla platformy ARM (na przykładzie TS-x21) uruchomiony w Natywnym Debianie Squeeze [Notatki informacyjne] Producent zaleca instalację na maszynach posiadających 2 GB pamięci RAM i procesora dual-core Intel 3,2 GHz...- qiui
- Temat
- modding
- Odpowiedzi: 3
- Forum: Oh'Linux? Software hacking i QNAP modding
-
Dyskusja Q-RAID 1 i jego wydajność
Chciałem się podzielić swoim spostrzeżeniem: Q-RAID 1 wg mnie szybko zarżnie dyski - czy zgodzicie się ze mną? Poniższe testy pokazuję na przykładzie: QNAP TS-121 QTS 4.1.2 Dysk wewnętrzny: WD RED 3,5'' 1TB Dysk zewnętrzny: WD RED 2,5'' podłączony przez kieszeń USB3.0. Test 1 Tylko dysk...- qiui
- Temat
- ts-121 wydajność
- Odpowiedzi: 4
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Edycja tematów na forum
Jak to jest z możliwością edycji swoich treści na tym forum? Dałbym sobie głowę uciąć, że parę dni temu miałem możliwość edycji swojego tematu - np. oznaczenia tematu jako "Rozwiązany". A dzisiaj... mam tylko opcję Narzędzia tematu -> Print Thread- qiui
- Temat
- forum qnapclub
- Forum: Hydepark (Off-topic)
-
Dyskusja TS-121 Szyfrowanie dysku
@siara w temacie TS 121-szyfrowanie dysku połączonego z qnapem przez QRAID1 za pomocą eSATA napisał: Jak to zrobiłeś w TS-121? Mam tego samego QNAPa, ale u mnie w Menadżerze pamięci nie mam opcji szyfrowania dysku wewnętrznego- qiui
- Temat
- szyfrowanie ts-121
-
Dyskusja Q-RAID 1 - Przestaje działać po inicjacji
Posiadam jednodyskowego TS-121. Jakiś rok temu korzystałem z funkcji Q-RAID 1 - synchronizacja z dyskiem zewnętrznym po USB. Wtedy działało to dobrze (QTS 4.0). Później przestałem z tego korzystać. Ostatnio ponownie włączyłem Q-RAID 1, ale tym razem (QTS 4.1) jest problem. Po zainicjowaniu...- qiui
- Temat
- qts replikacja rsync synchronizacja ts-121
-
Dyskusja Q-RAID 1 - jak to dokładnie działa i jak to wykorzystać?
Posiadam jednodyskowego TS-121. Troszkę żałuję, że nie dwudyskowego, ale już po ptokach. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Przez QRaid-1 rozumiem podłączenie dysku zewnętrznego do USB lub eSATA i replikację zawartości dysku wewnętrznego - dzięki czemu mam jego wierną kopię w czasie rzeczywistym. W...- qiui
- Temat
- ts-121
- Odpowiedzi: 6
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)
-
Dyskusja Problem z uruchamianiem QNAPa przy wyłączonej opcji "Konfiguracja EuP"
Cześć, Otwieram nowy temat kontynuując moją wypowiedź. Problem występuje w sytuacji, gdy mam wybraną opcję w Panelu sterowania: Ustawienia systemowe -> Zasilanie -> Konfiguracja EuP -> Wyłączone Na moim NAS przy wyłączonej powyższej opcji mam taką przypadłość, że QNAP (TS-121) uruchamia się...- qiui
- Temat
- dysk usb qts zasilanie
-
Dyskusja SMART Load_Cycle_Count na poziomie 1 680 000 - czemu tak dużo?
Skąd może wynikać tak ogromna liczba Load_Cycle_Count mojego dysku? Przegrzebując się przez ten temat pisaliście, że gwarancja dysków opiewa na jakieś 300 tyś - mój ma już grubo ponad 1,5 mln :/ W moim Qnapq dysk ten jest od ok. półtorej roku. Połowę tego czasu był używany różnie (wyłączany na...- qiui
- Temat
- pule i woluminy
-
Dyskusja File Station - udostępnianie plików na zewnątrz a przekierowanie portów na routerze
Mam problem z udostępnianiem plików na zewnątrz poprzez File Station. Problemem zapewne jest to, że standardowe porty poszczególnych usług (np. 8080 na zewnątrz jest widoczny pod innym portem) przekierowuję na routerze. No i teraz... udostępniając jakiś plik/folder przy pomocy File Station...- qiui
- Temat
- file station zdalny dostęp
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Dyskusja Antywirus ClamAV - sugestie
Zacząłem używać wbudowanego antywirusa ClamAV. Ustawiłem sobie jedno z zadań (raz na tydzień), które skanuje mi wszystkie pliki (po odfiltrowaniu np. >25 MB). Czas trwania takiej operacji na moim TS-121 to ok. 25 h. Czy jest sens używania takiego antywirusa? Czy może ograniczyć się jedynie do...- qiui
- Temat
- clamav ts-121
- Odpowiedzi: 1