1. Sycamor

Dysk Samsung 970 EVO m.2 jako systemowy w RAID1

Witam, nie wiem, czy to jest najlepszy dział do zamieszczenia moich wywodów, ale z racji, że nie znalazłem nic lepszego wypowiem się tutaj, może komuś się przyda... Kilka lat temu, dokładnie 5 będzie jutro, nabyłem do firmy QNAP TS-H886, zadając mu na system dwa dyski Samsung 970 EVO m.2 po...
  2. Sycamor

Recenzja Braki w ustawieniach połączeń sieciowych użytkownika

Witam, niedawno zmieniłem serwer, chciałem poprawić swoją sygnaturkę, by wszystkie dane były aktualne, ale niestety nie mogę podać prawidłowych danych z powodu zbyt ubogiej listy do wyboru. Mam na myśli konkretnie sekcję zawierającą połączenia sieciowe. Jest do wyboru wiele połączeń WIFI (ale...
  3. Sycamor

Sprzedam Sprzedam sprawny TS-651

Witam, w związku z zakupem nowego serwera oferuję TS-651 8 GB RAM. Sprzęt w doskonałym stanie, nawet chyba jeszcze mam do niego oryginalny karton ;) Działa bez problemu, świetnie nada się dla nowego pasjonata sprzętu QNAP lub jako serwer do backupu / dysk sieciowy. Serwer został rozbudowany...
  4. Sycamor

Dyski do QNAP

Witam, temat dysków do QNAP jest od zawsze ważnym i dużym problemem. Z jednej strony chcemy jak największej pojemności dysków, a z drugiej chcemy za to zapłacić jak najmniej, zwłaszcza w konfiguracji RAID 5 / 6 czy nawet 10 czy 50. W związku z tym wrzucam info na forum, są nowe, pojemne i w...
  5. Sycamor

Dyskusja Mam 4 wolne dyski 4 TB, kupić TS-004 czy lepiej coś innego ?

Witam, właśnie dokupiłem dysk 512 GB SSD do mojego serwerka, postawiłem na nim system, poprzednio było 6 x 4 TB w RAID 5, teraz bedzie 4 x 8 TB w RAID 5. Zostają mi wolne dyski, początkowo myślałem o zakupie TR-004 : Jest to jakiś pomysł, ale i dodatkowy hałas w domu. Zyskuję pojemność (5 x...
  6. Sycamor

Dyskusja Opinie o TR-004, kto ma, coś wie, warto ?

Witam, zmieniam właśnie dyski w swoim TS-651 z 4 na 8 TB, więc zastanawiam się, czy nie kupić stacji rozszerzającej TR-004. Nic innego nie wchodzi raczej w grę, bo mój serwer nie ma gniazd PCI Express, by założyć coś bardziej wydajnego. I dlatego grzecznie pytam : kto to ma, jakie są...
  7. Sycamor

Dyskusja Jak przegrać dużą ilość danych z serwera na serwer po sieci lokalnej ?

Witam, z racji przenosin starego TS-453 A do nowej siedziby mam go do dyspozycji przez jakiś czas. Postanowiłem przy okazji postawić system od nowa, a w swoim TS-651 zmienić dyski z 6 x 4 TB (RAID 5) na 512 GB SSD (system) + 4 x 8 TB (RAID 5). Ale najpierw muszę "zgrać swoje dane (TS-651 ->...
  8. Sycamor

Dyskusja Download station zwariowało, ciagle pobiera te same pliki do miesiąca

Witam, po poprzedniej aktualizacji moja stacja pobierania zwariowała ... ciągle odświeża pobieranie tych samych plików, zaczyna od 64, dziś rano widziałem, że zostało już tylko 36, ale po porocie do domu znów widzę 63 do pobrania... Robiłem restarty, zatrzymywałem stację, restart, ponowne...
  9. Sycamor

Dyskusja HBS 3 gubi część ustawień po zaniku zasilania

Witam, miałem w sobotę rano awarię zasilania, UPS też się zwiesił i nie zadziałał, jak powinien. Zaniki były na tyle poważne, w ciągu około 5 minut prąd zanikał 4 razy w odstępach 1-2 minuty. Efekt był taki, że wczoraj w końcu zanikła całkowicie komunikacja po sieci, musiałem dość poważnie...
  10. Sycamor

Archiwum TS-651 rano był i znikł...

Witam, ostatnio miałem problem z replikacją danych z drugiego serwera, zgłaszał problem z niekompatybylnością wersji... Okazało się, że po ostatniej awarii zasilania u mnie pokrzaczyły się ... w sumie nie wiem co. Musiałem zastopować u siebie (TS-651) HBS3, potem ją uruchomić, ale dalej to nie...
  11. Sycamor

Dyskusja Problem z routerem Huawei HG-659 + brak możliwości wyjścia w świat z QNAP TS-453A

Witam, przez kilka lat używałem TS-453A w biurze, jest tam także router HUAWEI model F2000 i nie było żadnego problemu z jego automatyczną konfiguracją UPnP. Po przeniesieniu serwera do domu niestety poległem na UPnP właśnie. Niby jest UPnP w routerze włączone, to QNAP uparcie twierdzi, że w...
  12. Sycamor

Dyskusja Najlepsza konfiguracja

Witam, po nowym roku instaluję nowy serwer w biurze, które obsługuję : Więcej informacji : https://www.qnap.com/pl-pl/product/ts-h886/ W środku będą dwa dyski M.2 w RAID 1 na system, do tego dwa dyski SSD na cache, jeden do zapisu, drugi do odczytu, tak mi doradzono w firmie sprzedającej...
  13. Sycamor

Pomoc Migawki systemu nie uwzględniają Qsync'a ?

Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.2 Build 20200529 Model serwera: QNAP TS-451A Witam, zacznę od początku : w zeszłym tygodniu zrobiłem migrację dysków na większe, bo kończyło się miejsce (migawki zajmowały ponad 4.4 TB). Skorzystałem z poradnika i wszystko poszło bez problemów, no może poza...
  14. Sycamor

Archiwum Pula pamięci jest prawie pełna, a miejsca na dyskach od metra ...

Model serwera: QNAP TS-453A Wersja oprogramowania Firmware: 4.4.2 Build 1262 Witam, mam w małym biurze ww serwer, 4 dyski po 4 TB w RAID-6, wolumin think, generalnie magazyn danych dla dwóch programów oraz miejsce na backup wrażliwych danych z trzeciego programu pod Windows. Wygląda to tak ...
  15. Sycamor

Pomoc Coś się pierdo...li ?

Witam, mam serwer QNAP TS-651 od kilku lat, generalnie wykorzystanie domowe, jakieś filmy do odtworzenia na kompie, kopie zapasowe danych z PC oraz innego QNPA... Od jakiegoś czasu zacząłem mieć problemy z zalogowaniem do serwera lokalnie, bezpośrednio po IP, żadnych tam łatwych linków. Serwer...
  16. Sycamor

Pomoc QNAP TS-453A i dysk zewnętrzny SSD

Witam, mam wspomniany serwer w biurze, w tej chwili załadowane 4 dyski po 4 TB, RAID 6. Moje pytanie brzmi : czy można podłączyć zewnętrznie po USB (eSata tam nie ma) dysk 64 GB SSD, mam akurat takiego Samsunga i wykorzystać go jako wspomaganie (cache) do operacji zapis / odczyt ? Czy taka...
  17. Sycamor

Dyskusja Qnap TS-651 od wczoraj wyłącza karty sieciowe

Witam serdecznie, używam serwera od kilku lat, do wczoraj wszystko działało poprawnie, logowałem się nawet zdalnie na niego z innej lokalizacji przez przeglądarkę, Qsyc połączył się poprawnie i było OK. Dziś przyjechałem do domu, odpalam komputer, usiłuję się zalogować i nic. Sprawdziłem...
  18. Sycamor

Dyskusja Problem z logowaniem do rTorrent po upgradzie do 4.1.1 (v. 201409024)

Witam, wczoraj dokonałem upgradu do najnowszego firmware dla TS-451. I o ile wczoraj wszystko działało, to dziś nie mogłem się zalogować do rTorrenta, pojawiał się komunikat, że próba połączenia została odrzucona. Zatrzymałem więc rTorrenta i pojawił się taki błąd : Odinstalowałem więc...
  19. Sycamor

Dyskusja Mikrotik - router - co to jest?

(Kontynuuacja tematu z Wiedza - Zużycie pradu przez NAS a oszczednosci) ale masz jeszcze switch'a wpiętego, microtik (co to za zwierz ?) i dysk SSD
  20. Sycamor

Dyskusja Usunięcie dysku z serwera TS-451

Witam, tydzień temu włożyłem do 4-tej kieszeni dysk 1,5 TB Samsung w celu jego przetestowania na okoliczność działania, błędów itp ... W pierwszych 3-ch kieszeniach siedzą 3 dyski po 3 TB Seagate, połączone w RAID5 (wolumen nr 1). Dysk nr 4 był jako single, wolumen 2. Dziś postanowiłem go...