1. bobi1326

Dyskusja Zmiana wolumenu statycznego

Szanowni Państwo, Chciałbym umożliwić mojemu NASowi tworzenie migawek. Niestety posiadam dwa dyski spięte w RAID1 oparte na wolumenie statycznym. Danych na dyskach trochę jest (przede wszystkim kopia Time Machine). Jak najbardziej efektywnie zmienić typ wolumenu? Domyślam się, że dyski do...
  2. bobi1326

Dyskusja VPN z QNAPa dla zabezpieczenia połączenia w domu

Szanowni Forumowicze, Mam pytanie odnośnie wykorzystania serwera VPN uruchomionego na QNAPie do zwiększenia bezpieczeństwa polaczenia internetowego. Moja konfiguracja to QNAP podłączony do routera z którym łącza się komputery będące w sieci domowej. Pojawia się pytanie czy będąc w sieci domowej...
  3. bobi1326

Dyskusja Rozszerzenie przestrzeni za pomocą S

Witam szanowne grono, W moim QNAPie zaczyna brakować miejsca. Pracuję na dwóch dyskach 2TB spiętych w RAID 1. Wiem, że najtańszym rozwiązaniem wydaje się wymienić dyski ale w domu posiadam jeszcze dwa dyski 2 TB oraz nieużywany S DS-211j. Czy jest możliwość spięcia ich w jakiś sposób...
  4. bobi1326

Dyskusja Aktualizacja PLEX

Witam, Od jakiegoś czasu dostaję informację, że można pobrać nową aktualizację serwera PLEX. Pobieram odpowiedni dla mojego QNAPa plik i instaluje go ręcznie po zatrzymaniu PLEXa na QNAPie. Zrobiłem to już dwukrotnie. Za każdym razem otrzymuje komunikat "Instalowanie" i trwa to wieki. Zrobiłem...
  5. bobi1326

Dyskusja Jak zmapować dysk QNAPa w XP po Virtual Station

Witam Szanowne Grono, Zainstalowałem i uruchomiłem Windowsa XP poprzez Virtual Station na moim QNAPie. Chciałbym teraz na tym Windowsie mieć zmapowane zasoby QNAPa. Czy idzie to zrobić? Jeśli tak to jak powinna wyglądać ścieżka do mapowania? Próbowałem: \\nazwa.serwera.com \\nazwa.serwera.com\...
  6. bobi1326

Dyskusja Problem z TS-251 po ostatniej aktualizacji (20170121)

Witam, Po ostatniej (i w sumie przedostatniej również) aktualizacji TS-251 zauważam bardzo duży spadek jakości pracy na urządzeniu. To czego najczęściej używam, czyli stacja pobierania w momencie dodania do niej niewielkiej ilości plików (nawet przy około 20) powoduje ogromne spowolnienie...
  7. bobi1326

Dyskusja TinyMediaManager - plex nie chce pobrać opisów i tytułów serialu

Witam, Mam problem z jednym serialem dodanym do plex'a. Jak na załączonych zrzutach informacje mam pobrane poprzez TinyMediaManager. Używam także XBMCnfoTVImporter i wszystko działało sprawnie. Do czasu kiedy przez przypadek wrzuciłem pliki do kolejnego sezonu i zaktualizowałem bibliotekę...
  8. bobi1326

Dyskusja UPS ciągle ginie

Witam, Do TS-251 mam podłączonego UPSa APC 350C. Od kilku dni obserwuję objaw odłączania i podłączania UPSa co kilka chwil. Aktualnie mam prawie 3000 takich zdarzeń przez jakieś cztery dni. Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją. Bardzo możliwe, że wystąpiło to po zaktualizowaniu...
  9. bobi1326

Archiwum Zwiększenie powierzchni dyskowej poprzez połączenie NASów

Witam, Chciałbym zapytać czy jest możliwość połączenia ze sobą dwóch NASów tak aby zwiększyć przestrzeń dyskową. Aktualnie posiadam TS-251. Można go połączyć kablem sieciowym z kolejnym takim NASem(mogę również podłączyć je pod switch)? Czy wtedy logując się na pierwszego NASa w przeglądarce...
  10. bobi1326

Pomoc Nowy router - dostęp z zewnątrz padł :(

Witam, Dzisiaj zainstalowałem w domu nowy router. Na starym dostęp poprzez myqnapqloud.com działał bez problemu. W nowym przekierowałem port TCP 8080 na IP QNAPa (IP QNAPa wewnątrz sieci nie zmieniło się). Port jest otwarty (sprawdziłem tu Open Port Check Tool - Test Port Forwarding on Your...
  11. bobi1326

Dyskusja Jak często ustawić testy S.M.A.R.T.?

Witam koleżanki i kolegów, Mam pytanie jak w tytule. Co ile najlepiej ustawić testy S.M.A.R.T.? Chodzi osobno o test prędkości oraz test całkowity. Jak wiadomo test prędkości trwa chwilę, a test całkowity to już kwestia paru godzin. Czy zbyt częste testy całkowite/prędkości powodują zły wpływ...
  12. bobi1326

Dyskusja App Center wywalił błąd po sprawdzeniu systemu plików

Witam, Po zawieszeniu serwera i niestety przymusowym wyłączeniu na gorąco całego urządzenia wyskoczyła informacja, aby udać się do Menadżera pamięci i wykonać sprawdzanie systemu plików co uczyniłem. Jednak w trakcie tej czynności wyskoczył taki oto błąd: [App Center] App Default volume is not...
  13. bobi1326

Dyskusja APC 350CS - ile pociągnie wraz z TS-251 ??

Witam szanowne koleżanki i kolegów :) Po ostatnim uwaleniu dysku po utracie zasilania zainwestowałem w UPS'a APC 350CS wraz z nowym akumulatorem 7Ah. UPS połączony z NASem kablem komunikacyjnym. W panelu administracyjnym mam pełną informację zawierającą zarówno dane UPSa wraz z procentami oraz...
  14. bobi1326

Dyskusja QNAP padł po utracie prądu

Witam, Niestety ale z podziału na tych którzy robią kopie zapasowe i używają UPSów oraz tych którzy będą to robili łapię się do drugiej grupy osób :( Ostatnio w domu miałem kilkukrotny zanik prądu powtarzany w krótkim czasie. Po tym zdarzeniu kiedy QNAP się włączył dioda status miga na zielono...
  15. bobi1326

Dyskusja VPN PPTP - nie mogę połączyć się z NASem

Witam, Mój problem wystąpił nagle. jeszcze kilka dni temu wszystko działało. Mianowicie w moim QNAPie mam ustawiony serwer VPN PPTP aby móc dostawać się do sieci lokalnej w domu będąc poza domem. Wszystko działało doskonale, aż do czasu kiedy to łączę się poprzez VPN z moją siecią lokalną...
  16. bobi1326

Dyskusja Dysk USB co zrobić aby był widoczny od razu

Witam, Mam pewien uciążliwy problem. Mianowicie po podłączeniu każdorazowo nowego urządzenia pod dowolne USB (pendrive, dysk) jest ono poprawnie rozpoznawane przez system, jednakże nie jest od razu widoczne w File Station. Nawet będąc zalogowany na prawach administratora muszę wejść w...
  17. bobi1326

Pomoc UPS z USB

Witam. Przymierzam się do zakupu UPSa do TS-251. Zależy mi na tym, żeby po utracie zasilania UPS wyłączył QNAPa. Stąd konieczność zakupienia UPSa z portem USB. Czy coś takiego się skomunikuje z QNAPem 360W zasilacz UPS PowerWalker VI 650 SE 2xPL LED ?? Jeśli nie to co polecacie?? Od razu...
  18. bobi1326

Dyskusja Virtualization Station - z innego konta admin??

Witam. Czy z Virtualization Station można korzystać tylko za pomocą domyślnego konta admin? Ja mam to konto wyłączone, w efekcie czego nie mogę włączyć Virtualization Station, bo prosi o zalogowanie do konta admin, a loginu innego administratora nie mogę wpisać : ( Wersja oprogramowania...
  19. bobi1326

Pomoc Brak dostępu do NASa przy HybridDesk Station

Witam, Po uruchomieniu Plexa poprzez HD Station (podłączenie po HDMI do TV) nie mogę się połączyć z NASem poprzez myqnapcloud.com w przeglądarce. Nie działają usługi np. VPN. Mogę połączyć się poprzez myqnapcloud.com poprzez aplikacje mobilne. Wyświetla mi zużycie zasobów na poziomie 20%. Czy...
  20. bobi1326

Dyskusja Plex - jak zorganizować bibliotekę?

Witam, Po uruchomieniu Plex'a męczę się z organizacją biblioteki. Mianowicie filmy mam w katalogu Multimedia\Filmy oraz seriale w Multimedia\Seriale Dalej są foldery z polskimi nazwami filmów, a w nich filmy (nazw plików nie zmieniam, więc są różne); Co do seriali to są umieszczone w folderach...