1. CoSTa

QNAP TVS-471 i3 16GB RAM

W dobre ręce oddam: QNAP TVS-471-i3-4G - dwurdzeniowy Intel Core i3, RAM 16GB (dwie kości po 8GB, zajęte wszystkie sloty, fajne to do wirtualizacji i innych pamięciożernych zabaw, w standardzie dawali 4GB - za mało dla geeka, rozszerzone), pełne okablowanie, folia ochronna na wyświetlaczu nawet...
  2. CoSTa

Dyskusja QTS 4.3.4 + Container Station + Plesk = problem

Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.4.0435 Build 20171230 Model serwera: QNAP TVS-471 Prośba o ewentualną pomoc a przede wszystkim o informację, czy też macie problemy ze swoimi kontenerami. Mam w kontenerze Pleska, który robi mi za serwer www i mail. Do aktualizacji 4.3.4 wszystko śmigało, że...
  3. CoSTa

Dyskusja myQNAPcloud Connect Win 1.2.9.0417 - dodatkowe okno logowania

Hey! Coś QNAP zaktualizował w swoim narzędziu i teraz przy logowaniu do serwera via VPN, idzie proces logowania normalnie ale już nie wyświetlają mi się dostępne usługi tylko formularz logowania. Co ja tam mam wpisać??? Wpisuję dane swojego użytkownika na serwerze - nie idzie. Wpisuję dane...
  4. CoSTa

Dyskusja QNAP -> iSCSI S - fatalna wydajność

Hey! Taka sytuacja: stoi sobie u mnie S (DS213+), dwa dyski spięte RAID0, na nich wolumen, tamże założony LUN. W tej samej sieci lokalnej (wszystko spięte solidnymi kablami i biega w gigabicie) QNAP bezproblemowo widzi iSCSI Target stojący na S i ładnie montuje co trzeba jako dysk...
  5. CoSTa

Recenzja QNAP QTS 4.3 Beta – kilka słów z używania

Od około tygodnia siedzę na świeżutkiej becie nowej wersji systemu operacyjnego QTS przeznaczonego domowym i formowym serwerom NAS firmy QNAP. Po tym czasie użytkowania wypadałoby napisać, jak się tego używa, czy jakieś wielkie zmiany w obsłudze systemu użytkownikom domowym ta wersja przynosi i...
  6. CoSTa

Instruktaż/Tutorial QNAP TVS-471 – backup fotografii i filmów na flickr

Mój QNAP TVS-471 służy mi do przeróżnych celów ale najważniejszym chyba jest trzymanie i dzielenie się fotkami z najbliższymi. Jeśli wierzyć temu, co wypisuje QNAPowy eksplorator plików (File Station), mam w swoim folderze Photo 47423 pliki ze zdjęciami i filmikami, zorganizowane w 862 folderach...
  7. CoSTa

Instruktaż/Tutorial QNAP TVS-471 + Docker + Madsonic = muzyka pod kontrolą!

Jakiś czas temu pisałem na blożku, że bardzo ale to bardzo lubię dzielić się swoją muzyką nie tylko z użytkownikami mojego serwera ale ogólniej, ze znajomymi wszelakimi. Lata rippowania płytek, łojenia ich z netu, wymieniania się ze znajomymi zaowocowały sporą biblioteką, która leży sobie na...
  8. CoSTa

Kawa i papierosy Qcontactz - beta, która nie działa

Cholera, komuś to biega? Pojawiła się beta softu do gromadzenia kontaktów na NASie - na razie z tego co widzę dosyć uboga ale nawet to, co jest, w ogóle mi nie działa. Import z Google - nie działa. Import z pliku - nie działa. To mój odosobniony przypadek, czy ktoś jeszcze tak ma?
  9. CoSTa

Instruktaż/Tutorial QNAP TVS-471 – jak zadbać o swoje RSSy oraz udostępnianie muzyki – FreshRSS i Sonerezh

Urlop to chwila wolnego, która pozwala nieco uporządkować codzienne zmagania z internetem i zapanować choć trochę nad swoim serwerem, który w końcu do czegoś przydatnego można zagonić. Siadłem chwilę do internetów i pogrzebałem w ich odmętach dla rozwiązania dwóch problemów, które od dłuższego...
  10. CoSTa

Dyskusja Linux Station - Ubuntu 16.04 - błąd instalacji

Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 2016/04/19 Model serwera: QNAP TVS-571 Linux Station: 1.1.893 Problem: za diabła nie chce się zainstalować Ubuntu 16.04 Pytanie: też tak macie? Mam już postawione Ubuntu 14.04, które hula aż miło patrzeć. Próbuję zainstalować obok to nieszczęsne...
  11. CoSTa

Instruktaż/Tutorial RainLoop czyli klient pocztowy online na moim QNAP TVS-471

Jakoś niedawno kolega w pracy podrzucił mi do oblookania sympatyczne narzędzie o mało mówiącej nazwie RainLoop. Jarecki zaanonsował aplikację jako „fajnego klienta pocztowego online” i z taką wiedzą mnie zostawił. Jako że łaknę dobrych, onlinowych narzędzi możliwych do hostowania na własnym...
  12. CoSTa

Recenzja Linux Station i QNAP TVS-471

Od kilkunastu dni testuję sobie coś, co w końcu zawitało na serwerach QNAPa w postaci udostępnianej przez twórców tych serwerów aplikacji: Linux Station. Co to takiego? To coś, czego bardzo mi brakowało do tej pory w serwerach NAS: prawie natywny system Linux, dzięki któremu można korzystać z...
  13. CoSTa

Recenzja Migracja z S na QNAPa zakończona (prawie) sukcesem!

Jakiś czas temu mogliście przeczytać moją recenzję naprawdę szybkiego i niezłego serwera NAS QNAP-TVS471, który – jak się okazało – zostanie na nieco dłużej w moim domu. Mimo całej mojej sympatii dla S i ich rozwiązań, większego moim zdaniem dopracowania systemu dla użytkownika domowego i...
  14. CoSTa

Recenzja QNAP TVS-471 - CoSTa

QNAP TVS-471 Dzięki ogromnej uprzejmości (i cierpliwości :-)) firmy QNAP, miałem okazję przez dłuuugi czas pobawić się nieco serwerem QNAP TVS-471 – jednym z fajniejszych urządzeń, jakie kiedykolwiek miałem podłączone do swojej sieci domowej. Celem testów było określenie przydatności tego...