-
Dyskusja Wymuszenie migracji jednego dysku macierzy na nowy/inny
Przy usuwaniu dysku z RAID poleceniem adadm --remove dostaję komunikat o zajętości urządzenia i braku możliwości wykonania tej operacji ("Device or resource busy"). Dam sobie z tym spokój i wymienię dyski fizycznie.- PiracyOEM
- Post #3
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Wymuszenie migracji jednego dysku macierzy na nowy/inny
Jestem w trakcie wymiany dysków w macierzy RAID5 z 4TB na 12TB (są 3 dyski i 4 zatoki - jedna wolna). Qnap znajduje się w odległej serwerowni, a operację trzeba przeprowadzić na raty i chcę zminimalizować ilość wyjazdów. Przy pierwszym wyjeździe pierwszy dysk 4TB zastąpiłem dyskiem 12TB i...- PiracyOEM
- Temat
- #odtworzenie raid raid5
- Odpowiedzi: 2
-
Pomoc Kontroler domeny na Qnap + zdalny pulpit Windows
Jest tylko opis, który raczej nie jest tożsamy z "Display name" (wcześniej sprawdzałem). Wiem, że AD M$ ma znacznie większe możliwości, ale na razie jest tylko Qnap.- PiracyOEM
- Post #11
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)
-
Nie chciałem dodać do grupy użytkowników zdalnych użytkownika lokalnego, bo nie taki był problem, więc uruchomiłem poleceniem "control userpasswords2" okno zarządzania użytkownikami Windows i tam dodałem użytkownikadomenowego podając domenę i nazwę użytkownika, przy czym podawałem...- PiracyOEM
- Post #9
-
Ok, co prawda filmik dotyczył dodawania użytkowników lokalnych do grupy użytkowników zdalnych, ale naprowadził mnie na właściwy tor. Dziękuję za szybką pomoc - logowanie na zdalny pulpit użytkownikiem domenowym już działa !(y)- PiracyOEM
- Post #7
-
Ale na kontrolerze domeny na Qnap nie widzę grupy "Użytkownicy pulpitu zdalnego". Nie wiem, do jakiej grupy domenowej dodać użytkownika.- PiracyOEM
- Post #5
-
Tak jak pisałem, wpuszcza użytkowników lokalnych grup "Administratorzy" lub "Użytkownicy pulpitu zdalnego" (i inni wpisani do zasad grupy), ale mi chodzi o zalogowanie się użytkownikiem domenowym, a nie lokalnym. To jest właśnie mój problem.- PiracyOEM
- Post #3
-
Jest to pytanie z pogranicza wiedzy n.t. systemu Windows i Qnap. Mam skonfigurowany kontroler domeny na Qnap i mogę się zalogować do domeny z testowego PC. Czy istnieje możliwość logowania się na pulpit zdalny tego PC podając poświadczenia z kontrolera domeny? Chodzi o sytuację w której loguję...- PiracyOEM
- Temat
- kontroler domeny windows zdalny pulpit
- Odpowiedzi: 10
-
Dyskusja QSync Client + MacOS do wielu NAS'ów
Witam! Skonfigurowałem klienta QSync w MacOS, ale wydaje się on umożliwiać podłączenie tylko do jednego NAS'a. W kliencie dla Windows jest możliwość dodawania kolejnych NAS'ów, ale klient MacOS nie ma takiej możliwości. W załączniku podkreśliłem element interfejsu, który nie występuje na MacOS...- PiracyOEM
- Temat
- macos qsync rsync
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)
-
Dyskusja Zwiększenie pojemności woluminu
U mnie akcja "Zwiększ pojemność" nie jest dostępna.- PiracyOEM
- Post #6
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Usunięcie dysku z puli, a zachowanie danych
pierwszy to RAID1 (2xhdd), drugi to RAID5 (3xhdd + hotspare)- PiracyOEM
- Post #8
-
Tak, rzeczywiście to są wolumeny. W załącznikach są dwie oznaczone grupy raid, które tworzą pulę.- PiracyOEM
- Post #6
-
Na załączonym zrzucie w puli pamięci 1 podłączone są dwie macierze raid1. Z jakiego poziomu mam załączyć zrzut ekranu?- PiracyOEM
- Post #4
-
Witam! Mam dwie macierze raid1 w ramach jednej puli. Wiem, że jeżeli usunę jedną macierz z puli to dane tej macierzy zostaną usunięte, ale czy pozostaną dane na macierzy, która zostanie w puli? Nie byłem w stanie znaleźć takiej informacji. Może ktoś ma doświadczenie w temacie?- PiracyOEM
- Temat
- raid
- Odpowiedzi: 8
-
Dyskusja Pi Hole na Dockerze, jak skofigurować?
Walczę z tematem od kilku dni. Po zlokalizowaniu odpowiedniego pliku resolv.conf dokonałem zmiany nameserver z 127.0.0.11 na 127.0.0.1 jednak uruchomienie pihole skutkuje przywróceniem domyślnych ustawień w pliku. Jak można zmienić wpis permanentnie ?- PiracyOEM
- Post #17
- Forum: Konteneryzacja: Container Station (Docker, LXD)
-
Archiwum Nie widać zdjęć w Photo Station
Nie widać żadnych zdjęć w Photo Station. W Menadżerze multimediów dodane są odpowiednie foldery i podaje określoną liczbę zdjęć. Niestety w Photo Station nie widać żadnego zdjęcia, również po imporcie. Na innych modelach nie miałem problemu z konfiguracją Photo Station. Macie jakieś sugestie ...- PiracyOEM
- Temat
- color photo photo station station widać zdjęć
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)