1. P

Dyskusja wymiana dysków na większe mam raid 1 - wymiana na ssd

Witam udało mi się wymienić dyski i odbudować RAID1. Pierwszy wymieniany dysk odbudował się sam po prostu wyjąłem ze slotu 2. dysk i podmieniłem go. Następnie wyłączyłem nasa i wyjąłem stary dysk ze slotu 1 i podmieniłem go nowym dyskiem, który wcześniej wymieniłem w slot 2, który odbudował...
  2. P

Super bardzo dziękuję, a gdzie następnie zainicjować poszerzenie puli pamięci w NAS? Oraz czy warto może później grzebać w tym: dodatkowej alokacji nadmiarowej SSD?
  3. P

Cześć potrzebuję zmienić dyski ze starych hdd, które włożyłem po zakupie aby wdrożyć się w obsługę NAS, na obecnie większe SSD. Kwestia teraz czy jeśli mam wsadzone 2xHDD i jest zrobiony raid1, to czy mogę wyjąć jeden dysk hdd i podmienić go ssd, aby zrobił się klon? I który powinienem wyjąc...
  4. P

Archiwum Wymiana dysku hdd na ssd

Cześć w Nasie potrzebuję zmienić dyski ze starych hdd, które włożyłem po zakupie aby wdrożyć się w obsługę NAS, na obecnie 512 GB SSD. Kwestia teraz czy jeśli mam wsadzone 2xHDD i jest zrobiony raid, to czy mogę wyjąć jeden dysk hdd i podmienić go ssd, aby zrobił się klon? Potrzebuje bez utarty...
  5. P

Dyskusja Co to jest: @recently-snapshot

Cześć co to jest: @recently-snapshot Zakładając nowy folder współdzielony to w nim zawsze jest ten folder. Nie wiem do czego to służy, ewentualnie, czy jest to potrzebne oraz jak to usunąć? I czy można w ustawieniach gdzieś odhaczyć, aby tego nie tworzyło?
  6. P

Pomoc Baza SQL lub POSGRESQL - jak założyć jak się zalogować?

Panie Administratorze to różni księgowych od informatyków, że my próbujemy pomóc, optymalizować oraz wytłumaczyć podatki. Informatycy mają dwie złote rady: 1) zresetować kompa 2) poszukać w Google.
  7. P

Okej udało się trzeba było wpisać mój.myqnapcloud.com port 3306 ale problem polegał na tym, że na użytkowniku admina nie chciało łączyć się, założyłem nowego użytkownika i poszło. Niemniej baza chodzi dość wolno ;) Czy jesteście w stanie koledzy podpowiedzieć jak założyć bazę: postgresql Jaki...
  8. P

Chcę łączyć się przez neta, okej czyli wybrać jakiś polish? A jak podać nazwę serwer: nazwa serwera z bazą danych Jaka to jest nazwa dla myqnapcloud.com? I jaki port wskazac 3306?
  9. P

Dziękuję hasło login mam, utworzyłem nową bazę wybrałem: latin1_swedish_ci [Nieprawidłowy link obrazu]:https://ibra.myqnapcloud.com:8081/phpMyAdmin/themes/dot.gif nie wiem czy dobrze :( Teraz w programie muszę podać hosta i nie wiem co tu wpisać...
  10. P

Cześć Program to faktura light - a baza to faktycznie MySQL - przepraszam nie wiedziałem, że są różne SQL.
  11. P

Dyskusja QNAP - jak się zabezpieczyć? Przed utrata danych?

Okej RAID 1 to nie backup - dziękuję to ważna informacja, a czy mogę sprawdzić, czy w ogóle mam ustawiony ten RAID1? I jak to zweryfikować? Czy mogę podłączyć do NAS poprzez usb dysk zewnętrzny i ustawić kopię? Czy jeżeli okazałoby się, że np. coś się wydarzy to z tej zewnętrznej kopii mogę...
  12. P

Cześć Kupiłem program do fakturowania i mam możliwość na qnapie postawić bazę sql lub postgresql. Jeżeli coś źle wyraziłem się przepraszam i proszę poprawcie mnie, bo jestem księgowym a kiepskim informatykiem :) Na qnap znalazłem 3 rzeczy: 1) panel sterowanie -> serwer sql -> włącz serwer sql...
  13. P

Dyskusja Jak sprawdzić rozmiar plików w file station?

Cześć mam pytanie, jak sprawdzić, które pliki zajmuja mi najwięcej miejsca? W zakładce foldery dzielone widzę, że dany folder ma np 40 gb, ale nie wiem już co składa sie na te 40 gb. A druga sprawa, jeżeli chciałbym wymienić dyski na większe, to jak powinienem wszystko zgrać na nowe dyski, aby...
  14. P

Dyskusja QNAP - jak się zabezpieczyć? Przed utrata danych?

Cześć korzystam sobie z Qnapa już 5-6 miesiąc i jestem zachwycony. Niemniej po tym okresie dochodzę do wniosku, że wszystko super pięknie ładnie, ale? 1) Mam wsadzone dwa dyski - czy robi się na drugim dysku kopia, poprzez raid? I jak to sprawdzić? 2) Czy mogę ustawić, aby co jakiś czas zrobiła...
  15. P

Archiwum Webdav na androida

Cześć ostatnio swietnie dziala mi webdav na windowsie. Qsync nieco mnie irytował, tez juz za duzo tych chmur wiec mam partycje poprzez webdav i darmowy program raidrive. Niemniej szukam teraz rozwiazania na androida webdav. Niby jest np file manager plus, ale nie moge remote webdav...
  16. P

Archiwum Automatyczne kopioowanie plików - synchronizacja nie obciążającam ram.

Cześć, Czy istnieje możliwość zrobienia synchronizacji lokalnej, albo kopii (może to są te migawki bo tego jeszcze nie mogę rozgryźć co to te migawki) od razu z jednego folderu np. mój folder w którym mam swoje pliki, aby z tego folderu lub jego podfolderów pliki trafiły do odpowiedników...
  17. P

Dyskusja webdav przez przeglądarkę

Czy istnieje możliwość połączenia się przez przeglądarkę za pośrednictwem webdav z folderami współdzielonymi? Mam certyfikat ssl, przez netdrive i Raidrive działa, ale nie chce kazać klientom ściągać tego programu. Swoją drogą polecam raidrive bo jest darmowy! I stabilny.
  18. P

Dyskusja QNAP print server - nie działają ustawienia preferencji wydruku

Cześć mam problem z print serwerem na qnpaie. Drukarka udostępniona działa aż miło ;) ale nie działają opcje zaawansowane preferencji wydruku. Drukarka drukuje z automatu dwustronnie. A ja potrzebuje jednostronnie. I mogę to zmienić przed drukowaniem. Ale już na stałe nie. Zmieniam i robię...
  19. P

Pomoc mapowanie dysku qnap na lokalnym komputerze

Okej udało się wiem, gdzie był problem po prostu nie wybierałem udziału. Ale mój problem to fakt, że chciałbym mieć dostęp do całego qnapa - potraktować qnapa jako cały dysk, a nie tylko dany udział. Okej jeżeli nie da się całego qnapa, to muszę zrobić podfoldery w folderze współdzielonym. I...
  20. P

Pomoc mapowanie dysku qnap na lokalnym komputerze

Cześć pomożecie zmapować dysk qnap na dysku lokalnym? Ustawiam mapuj dysk wpisuje \\192.168.1.3\ i niestety qnapa nie widać. Czy na qnapie muszę coś ustawić? Proszę o pomoc :)