-
Dyskusja Wyjście na świat przez Proxy
Nie wiedzieć czemu nie mogę się połączyć z netem przy pomocy Proxy. WWW załączony, Proxy ustawione, a nie działa. Ustawiony domyślny port 3128. Oczywiście w przeglądarce wskazany odpowiedni adres i port. Nie wiem z której już strony szukać błędu...- kolumb
- Temat
- konfiguracja systemu
- Odpowiedzi: 1
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja TS-453D - Tworzenie RAID bez utraty danych
Dlaczego leń? Z rozpędu zapodałem upgrade do 6ki, a go nie potrzebuję... Wszelakie próby przerwania procesu nie przyniosły rezultatu- kolumb
- Post #8
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja TS-453D - Tworzenie RAID bez utraty danych
Czy jest opcja migracji z RAID 6 na RAID 5?- kolumb
- Post #6
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
NAS do domu
Tak, prędkość tych operacji również ma znaczenie. Chciałbym wrzucić tam wszystkie dane z blaszaka. Uwierz, przez lata uzbierało się tego trochę. Napęd w komputerze tylko na system.- kolumb
- Post #12
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
NAS do domu
W pewnym sensie to prawda, ponieważ świadomy konsekwencji chcę dobrać urządzenie do pewnych założeń. Jednym z nich, jak zdaje się zauważyłeś jest typ pracy macierzy. Nigdy nie napisałem, że R5 gwarantuje coś ponad R1 pod względem bezpieczeństwa. Do rzeczy. Propozycja upadła, czym zatem kierować...- kolumb
- Post #9
-
NAS do domu
Wylookałem używkę za 1k zł z 3GB RAMu. Wydaje się być uczciwą ofertą. 453 nie jest w stanie konkurować cenowo. Wydaje mi się (!), iż postawiony cel nie uzasadnia takich kosztów. Zapomniałem dodać, że chciałbym na nim odpalić Home Asistant. Tryby pracy macierzy nie są przedmiotem rozmyślań-wybór...- kolumb
- Post #5
-
NAS do domu
Planuje NAS do przechowywania plików z komputera, i o zede wszystkim zrzucania zdjęć z telefonu. Strach przed utratą danych każe mi zastosować RAID5. Upatrzyłem sobie taką konfigurację: - 4 szt Seagate ST4000NM0033 4000,00 GB SATA III 3,5" -Qnap TS-439 Pro II Pokierujcie mnie, czy nie błądzę...- kolumb
- Temat
- pracy raid5
- Odpowiedzi: 13