[PROBLEM] TS 109 II - urządzenie przestaje działać

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika moli, 14 Lipiec 2009.

Ładowanie...
  1. moli
    Offline

    moli Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    27
    Miejscowość:
    Poznań
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:06
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 100 Mbps
    Witam!

    Jakiś czas temu opisałem problem który dotknął mojego Qnapa oraz rozwiązanie które pomogło:

    http://forum.qnap.net.pl/threads/726

    Niestety problem musi być bardziej złożony, ponieważ ponownie (poprzez dodawanie torrentów do download station) udało mi sie doprowadzić do stanu, kiedy urządzenie przestaje odpowiadać.

    Urządzenie posiadało już najnowszy firmware (Version 3.1.0 Build 0708).

    Dodatkowo Qnap przestaje odpowiadać gdy:
    - poprzez sambę próbuję dodać napisy do filmów z użyciem pobierania napisów poprzez Napiprojekt
    - próbuję wykonać test twardego dysku spod poziomu www (zarówno physical jak i logical)

    Dodatkowo nie udaje mi się zakonczyć rapid testu S.M.A.R.T. (w nieskończoność progress 0 -90% ... 0 -90%)
    Zostawiłem na noc skanowanie bad sectorów, ale rano urządzenie "wisiało", a na panelu mrugała na czerwono dioda status.
    Dla dwóch wydzielonych zasobów sieciowych (spod poziomu WWW) Qnap nie jest w stanie określić ile miejsca zajmują pliki (pojawiają się wartości -1) - często po wejściu w podgląd zasobów też zwisa.

    W logach od samby widziałem dużo błędów typu "file system is read only"

    Czy ktoś wie gdzie może leżeć problem? Dysk pada? Elektronika? Jeśli dysk - to czy mogę jakoś go sprawdzić inaczej niz przez interfejs WWW?

    p.s. zaczynam mieć poważne wątpliwosci czy Qnap rzeczywiście jest urządzeniem typu skonfiguruj-i-zapomnij.
    p.s.2 Jeśli nie dysk Seagate to jaki byście polecali (24h/365d)?
     
    Lasted edited by : 22 Wrzesień 2013
  2. moli
    Offline

    moli Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    13 Wrzesień 2008
    Wiadomości:
    27
    Miejscowość:
    Poznań
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Local Time:
    15:06
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-109/209
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 100 Mbps
    Problemem był dysk twardy. Pojawiły się na nim bad sectory. Wieszanie się urządzenia, jak sądzę, było spowodowane brakiem mozliwości zapisania jakiś krytycznych informacji na dysk.

    Dysk trafił do reklamacji (brak możliwości sformatowania czy naprawy nawet przy użyciu dedykowanego softu od Seagate). Danych niestety nie udało mi się odratować - choć na te najbardziej krytyczne miałem backup na zewnętrznym przenośnym dysku. Najbardziej boli że na manewry poszło mnóstwo czasu który poswięciłem na zripowanie i potagowanie ponad 100 płyt CD Audio ze swojej kolekcji.

    Po zastąpieniu starego dysku nowym modelem innej firmy problemy przestały występować.
     
Ładowanie...