Witam szanownych kolegów 
Próbowałem zrobić serwer z FREENAS'a ale przy VPN i unixowym firewallu poległem.
W pracy mam QNAP TS-231P i tam wszystko działa jak powinno więc na domowy tez wybrałem qnap. Tylko pojawił się problem pod tytułem który wybrać.
W pracy to typowy serwer plików i ftp.
A w domu potrzebuję dodatkowo serwer SMB do filmów 4K puszczanych na TV.
Wstępnie wybrałem 3 modele: TS-230 TS-231P2 TS-231K
Który z nich bez problemu poradzi sobie z filmami 4K odtwarzanymi na TV z android?
Nie zależy mi na 2xrj45, na łatwej wymianie dysków, HDMI, pilocie, USB.
Mam wielką nadzieję że pomożecie bo nie ukrywam ale nie mam doświadczenia jeśli chodzi o RAM i procesory w tego typu urządzeniach. Wiem że im droższa wersja tym pewnie lepsza ale wolałbym nie wydawać na coś czego nie potrzebuję.
Z góry dzięki
Pozdrawiam
Próbowałem zrobić serwer z FREENAS'a ale przy VPN i unixowym firewallu poległem.
W pracy mam QNAP TS-231P i tam wszystko działa jak powinno więc na domowy tez wybrałem qnap. Tylko pojawił się problem pod tytułem który wybrać.
W pracy to typowy serwer plików i ftp.
A w domu potrzebuję dodatkowo serwer SMB do filmów 4K puszczanych na TV.
Wstępnie wybrałem 3 modele: TS-230 TS-231P2 TS-231K
Który z nich bez problemu poradzi sobie z filmami 4K odtwarzanymi na TV z android?
Nie zależy mi na 2xrj45, na łatwej wymianie dysków, HDMI, pilocie, USB.
Mam wielką nadzieję że pomożecie bo nie ukrywam ale nie mam doświadczenia jeśli chodzi o RAM i procesory w tego typu urządzeniach. Wiem że im droższa wersja tym pewnie lepsza ale wolałbym nie wydawać na coś czego nie potrzebuję.
Z góry dzięki
Pozdrawiam