Rozwiązany Archiwizacja katalogu do formatu zip wieloczęściowego

Discussion in 'Archiwizacja i przywracanie' started by Arktos, Jul 19, 2021.

Loading...
  1. Arktos
    Offline

    Arktos Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 12, 2021
    Messages:
    10
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Witam,
    Chciałbym zrobić backup z jednego serwera NAS na drugi i potrzebuję programu, który mi spakuje dany katalog, ale do archiwum wieloczęściowego zip o maksymalnej wielkości pliku 1900 mb. Czy jest to możliwe do zrealizowania i ewentualnie czym to można zrobić ?

    Bardzo dziękuję za wszelkie sugestie
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.3.1697 Build 20210611
    Model serwera: QNAP TS-873
     
  2. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    popatrz na program QFiling
     
  3. Arktos
    Offline

    Arktos Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 12, 2021
    Messages:
    10
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Tak mogę archiwizować, ale nie widzę w nim opcji ustawienia archiwum wieloczęściowego.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    no to ładnie zrób ticketa do helpdesku qnapa
    może kiedyś zrobią.

    btw: czemu limit po prawie 2 GB plik ?
     
  5. Ice
    Offline

    Ice Ubi Advisor Q's Architect

    Joined:
    Jan 16, 2018
    Messages:
    781
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +221 / 7 / -1
    Followers:
    1
    QNAP:
    TVS-x72n
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x72n 1 GbE
    Podbiję pytanie. Czemu 2gb?
     
  6. Arktos
    Offline

    Arktos Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 12, 2021
    Messages:
    10
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Po to, żeby Total Commander mógł odczytywać te pliki, bo tam jest info, że powyżej 2 Gb może być problem z odczytywaniem i przeszukiwaniem
    --- Połączono posty, Jul 22, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 19, 2021 ---
    QFiling pakował mi do formatu 7zip 140 Gb 8h 20 min czy to jest normalny wynik ?
     
    • WTF WTF x 1
  7. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    szklana kula się stłukła i jest w serwisie !
    400 km jechałem 5h - czy to normalny wynik ?

    jakbyś ŁASKAWIE powiedział , jakie dane były kompresowane (pliki txt, dokumenty ...) , ile ich było przed kompresją ? jakie opcje wybrałeś ?
     
  8. gkowal
    Offline

    gkowal Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Apr 21, 2008
    Messages:
    43
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +16 / 2 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    10 Mbps
    TS-x73 10 Mbps
    TC przed pakowaniem plików większych od 2GB tylko ostrzega, że w przyszłości może być problem z ich wypakowaniem, ale nie wstrzymuje samego procesu pakowania. Chodzi o to, że jeśli takie archiwum po spakowaniu mające poniżej 2 GB da się skopiować na system FAT to już niekoniecznie uda się go tam wypakować, bo FAT nie obsługuje plików powyżej 2 GB. Po prostu nie uda się w trakcie wypakowywania utworzyć na FAT pliku większego niż 2GB.

    Dodaj sobie do pliku wincmd.ini poniższy wpis i wyłączysz ten komunikat w TC jeśli Ci przeszkadza
    [Packer]
    WarnTooBig=0

    albo dziel na maksymalną wielkość 1,4 MB, aby można było wgrać na dyskietki :D
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  9. Sycamor
    Offline

    Sycamor Systems Admin... Q's Expert

    Joined:
    Jun 29, 2009
    Messages:
    207
    Local Time:
    11:53 PM
    Ratings:
    +36 / 4 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    No, tylko dobrze te dyskietki sformatuj, a po zrobieniu archiwum zapakuj hermetycznie i do lodówki...

    Tylko będzie ZONK, jak podczas wypakowywania 37 dyskietka z 456 odmówi współpracy :D

    S.
     
    • Przyjaciel Przyjaciel x 1
  10. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    dobra dziewczyny , kończymy trollowanie :p
    i czekamy na feedback :>
     
  11. Arktos
    Offline

    Arktos Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 12, 2021
    Messages:
    10
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    140 Gb przed kompresja większość pliki tekstowe i arkusze kalkulacyjne zdjęcia i pdf
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Nie wiem, nie znam się!Podobno wiesz lepiej! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    12,132
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +1,911 / 43 / -25
    Followers:
    8
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    100 GbE
    null 100 GbE
    wygląda okej w takim razie
     
  13. Arktos
    Offline

    Arktos Passing Basics Beginner

    Joined:
    Jul 12, 2021
    Messages:
    10
    Local Time:
    12:53 AM
    Ratings:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x73
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x73 1 GbE
    Niestety ale QFiling nie przeszedł testów. Dostał dwa zadania archiwizacji do 7z w tym samym czasie folderów 140Gb a drugi 12Gb. 140 gb spakował mi o 0:40 a ten drugi 12Gb nie ukończył aż do godziny 8. Także niestety, ale w moim przypadku ten program nie spełnia swoich podstawowych zadań niestety.