Rozwiązany Automatyczne montowankie udziałów wolumenu innego niż systemowy dla folderów /homes

Dyskusja w 'Oh'Linux? Software hacking' rozpoczęta przez użytkownika Siona, 30 Lipiec 2016.

Ładowanie...
  1. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Aktualnie mam postawiony system na dysku SSD 256GB - co automatycznie implikuje pewne ograniczenia powierzchni dla folderów systemowych, które sa umieszczone na wolumenie systemowym. SSD przeznaczony jest na system i działające VM. Jako drugi wolumen mam RAID5 6TB na którym przechowuję dane. Na drugim wolumenie utworzyłem folder /users, w którym stworzyłem foldery użytkowników. Chciałbym, żeby folder /users podmontowywał się automatycznie jako /wolumen1/homes - tylko nie wiem jak tego dokonać...
     
  2. mariuszsal
    Offline

    mariuszsal Moderator Q's Excellence

    Dołączył:
    15 Maj 2012
    Wiadomości:
    2 315
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +546 / 9 / -2
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11a
    TS-x53 802.11a
    Na tym drugim vol utwórz z konsoli folder /homes i przekopiuj do nich zawartość userów z vol1. Wyedytuj w /etc/smb.conf sekcję [homes] podstawiając za vol1 swój właściwy. Reboot i masz tam gdzie chciałeś. Jeśli używasz snapshotów to również im podmień.
    Kod (Text):
    1. [homes]
    2. comment = System default share
    3. path = /share/CACHEDEV1_DATA/homes <----------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    4. browsable = yes
    5. oplocks = yes
    6. ftp write only = no
    7. recycle bin = yes
    8. recycle bin administrators only = no
    9. qbox = no
    10. public = yes
    11. invalid users =
    12. read list =
    13. write list = "admin"
    14. valid users = "root","admin"
    15. inherit permissions = yes
    16. shadow:snapdir = /share/CACHEDEV1_DATA/_.share/homes/.snapshot <------------ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    17. shadow:basedir = /share/CACHEDEV1_DATA/homes <---------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    18. shadow:sort = desc
    19. shadow:format = @GMT-%Y.%m.%d-%H:%M:%S
    20. smb encrypt = disabled
    21. mangled names = yes

    Natomiast jeśli chcesz montować to pozostaje opcja bind i dodanie do autostartu. @Silas Mariusz@Silas Mariusz przekonuje, że wiążą się z tym pewne komplikacje dlatego edycja lokalizacji smb.conf powinna ci załatwić sprawę zarówno sieciowo jak i w samym QTS.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Piwo Piwo x 1
  3. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Myślę ze @mariuszsal@mariuszsal ma racje jednak, nie jestem pewien czy jego metoda 100% zadziala. Troche mnie nurtuje czy w QNAPie ta modyfikacja konfigu będzie permanentna czy nie. Jeśli nie to mam pewien pomysl. I @mariuszsal@mariuszsal wspominający ze cos będzie nie tak ma racje, ponieważ sztywne mounty blokują działania sprawdzania systemu oraz recovery raida.
     
  4. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Nic.. Odpalam. Zobaczymy.
    Szybkość pracy na ssd jest wyczuwalnie lepsza niż na raid dlaczego qnap nie przewidział wyboru miejsca na foldery współdzielone pozostanie ich tajemnicą.
     
  5. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    To nie kwestia QNAPa a develepoerow, którzy nie chcą czytać jak getcfg pobrać udziały seciowe. Z drugiej jednak strony od tego jest RAID dla którego QNAP został stworzony podpowiada aby to był wolumin podstawowy - i tak to identyfikują podstawowi uderzy i developerzy to zjawisko, w którym nie ma scenariusza na inny wolumin/udział bo niepotrzeny --- co w mojej opnii jest bledne.
    Jednak ja sam robiąc rtorrenta i uniemozliwiajac użytkownikom zmianę domyslnego udzialu sieciowego do pobierania plików zrobiłem to zupełnie celowo, tak aby utylizowac maksymalnie tylko ten pierwszy najbardziej używany wolumin.
     
  6. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale czym innym jest miejsce plików tymczasowych a czym innym lokalizacja docelowa.
     
  7. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
  8. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Oj zdecydowanie nie. Mój główny wolumen na 250gb pliki tymczasowe jak najbardziej przyjmie bibliotekę niekoniecznie.
     
  9. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Akurat Twój wolumin 250GB to już Twój wybór prawda?
     
  10. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Tak. Dlatego też pozwoliłem się nie zgodzić z twoją opinią. Ona po prostu nie jest uniwersalna.
     
  11. Silas Mariusz
    Online

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 033
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +1 340 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Ale to Twój świadomy wybór wiedząc, że jest takie ograniczenie :D
     
  12. Siona
    Offline

    Siona Bufor Q Specialist

    Dołączył:
    3 Styczeń 2014
    Wiadomości:
    137
    Miejscowość:
    Kraina Podziemnej Pomarańczy
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +9 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x71
    Synology:
    213j
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Trochę obracasz kota ogonem. Ale jak mawiają SOA#1
     
  13. whitemax
    Offline

    whitemax Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    23 Kwiecień 2014
    Wiadomości:
    191
    Miejscowość:
    Praga, Warszawa, Poland
    Local Time:
    18:51
    Oceny:
    +53 / 1 / -2
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x70 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 Pro 1 GbE
    Ja np. nienawidzę folderów użytkowników. To tak jak trzymanie wszystkich danych w folderach na pulpicie. Rozumiem dokumenty, ale ludzie trzymają w folderach użytkowników filmy i muzykę i bóg wie jeszcze co, bo ciężko jest zrobić sobie skrót, czy zamapować udziały ;)
    Sorrki, taki trochę offtop, ale wróciłem z urlopu i już mnie zaczyna wszystko wkurzać :D
     
    • Lubię to! Lubię to! x 2
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. qnap Automatycznie odblokuj wolumen