whitemax

Systems Admin...
Q's Expert
23 Kwiecień 2014
231
44
78
50
Praga, Warszawa, Poland
QNAP
TS-x70 Pro
Ethernet
10 GbE
Hejka.
upgradowałem serwer już jakiś czas temu, ale teraz zachciało mi się drukować. Puszczam wydruk, a tu brak komunikacji z drukarką.
Drukarka hp laser jest 1200. Działała wcześniej bez problemu.
Wywaliłem ją zatem z systemu OS X 9.5 i chciałem zainstalować jeszcze raz, ale w bonjour brak. Jest tez opcja gmerania w sieci windows, próbuję wejść, nie ma drukarek.
Na serwerze kilka razy włączałem i wyłączałem opcję Bonjour w printer support, a także Bonjour w usługach sieciowych. Póki co bez powodzenia. nie ma drukarki, nie ma drukowania.
Po wejściu na serwer poprzez shares też nie widzę drukarki :(

W smb.conf widzę tylko podstawowe ustawienia do drukarki

Kod:
Please, Zaloguj or Załóż konto to view codes content!

Nie wiem czy nie powinno być coś więcej?

Ma ktoś może jakieś pomysły?

Hej Paweł. Restartowałem wczoraj serwer 4. krotnie. Doszło do tego że zniknął mi serwer w ogóle z shares, albo pokazywał się jako komputer Windows i nie dało się do niego podłączyć. Jakoś koło 5 rano poszedłem spać kładąc na to lachę. Oczywiście jak wstałem to już wszystko działa, łącznie z drukarką ;)
Widać serwer czasem też potrzebuje chwilę się zdrzemnąć ;)

EDIT: znaczy się, wydaje mu się że działa. Puściłem wydruk, komputer i serwer twierdzą że wydrukowała. Drukarka nigdy nie słyszała o drukowaniu tego dokumentu ;)
Druknąłem stronę testową, poszły krzaczki ;)

Ale w końcu się udało. Podałem ręcznie driver i działa. Automatycznie wybierał sobie sterownik drukarki "airprint".

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. AirPrint