Udzielamy pomocy Container station i pi-hole

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika kodax, 26 Marzec 2017.

Ładowanie...
  1. kodax
    Offline

    kodax Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam

    Na container station postawiłem debiana a na nim zainstalowałem pi-hole. Instalacja przebiegła pomyślnie. Problem pojawia się w momencie kiedy chcę wyświetlić panel administracyjny pod adresem xxx.xxx.x.xxx/admin dostaję komunikat zwrotny że serwer odrzucił połączenie.

    Zakładam że coś jest jeszcze zablokowane. Ktoś ma jakiś pomysł ?


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.4
    Model serwera: QNAP TS-251+
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 629
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +1 183 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    sprawdz ustawienia sieci w kontenerze
     
  3. kodax
    Offline

    kodax Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Tam mam dobrze ustawione bo większej filozofii nie ma. Ustawiam IP, maske i gateway

    Czy jest możliwość że ktoś postawi debiana a następnie zaistaluje PI-HOLE ?

    Instalacja jest prosta
    po postawieniu debiana należy doinstalować curl a następnie wydać komendę curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 629
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +1 183 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a nie możesz tego sam zrobić na Virtualboxie u siebie ?
     
  5. kodax
    Offline

    kodax Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Niestety ale posiadam tylko 2 GB ramu a Virtualbox potrzebuje 4 GB
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 629
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +1 183 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    oh - nie dodałem - na swoim komputerze , nie QNAPie
     
  7. kodax
    Offline

    kodax Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Grudzień 2016
    Wiadomości:
    6
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Mam to na raspberry i działa na PC działa na qnapie nie działa dlatego napisałem wątek na forum.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 629
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +1 183 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    a w opisie kontenera (w sieci) nie ma czegoś więcej ?
     
  9. 3qn
    Offline

    3qn Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    docker ps

    Ewentualnie screeny konfiguracji sieci może logi z kontenera

    Sent from my XT1572 using Tapatalk
     
  10. fisher
    Offline

    fisher Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    5 Luty 2017
    Wiadomości:
    31
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +10 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    DS-231j
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Jaki tryb sieci ustawiłeś dla kontenera? Czy maszyna z debianem jest w ogóle widziana z sieci w której to weryfikujesz?
    Dlaczego wirtualizujesz calego debiana a w nim dopiero instalujesz pi-hole? W docker hubie są kontenery dla samego pi-hole. Po co marnować zasoby? :)
     
  11. 3qn
    Offline

    3qn Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Czerwiec 2016
    Wiadomości:
    57
    Miejscowość:
    Wrocław
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +10 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    Co to znaczy całego całego czy cały rdzeń tworząc własny obraz dockera wybierasz na czym chciałbyś bazować tylko i wyłącznie bazować.
    Co nie oznacza że ładujesz cały system debian, centos, core, ubuntu.

    Fragment dockerfile:

    Kod (Text):
    1. FROM ubuntu:14.04
    2.  
    3. ENV SONATYPE_WORK /opt/sonatype/nexus
    4. ENV NEXUS_DATA /nexus-data
    5.  
    6. ENV NEXUS_VERSION 3.0.0-03
    7.  
    8. .........
    Fragment oznacza tylko i wyłącznie tyle że chcemy aby nasz obraz bazował na tej dystrybucji... obraz na czymś i tak musi bazować jawnie tego nie widać czasem ściągając obraz z repo1 po nazwie aplikacji ale jak się można domyśleć na czymś to musi się uruchamiać :)
     
  12. Wezyr
    Offline

    Wezyr Moderator Q's Professional

    Dołączył:
    9 Styczeń 2016
    Wiadomości:
    120
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +19 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Jaki jest status tego? Działa to poprawnie? Jakiś opis jak to odpalić i skonfigurować? Widziałem port na ReadyNAS w wariancie .deb i ponoć śmiga jak należy.
     
  13. cajar
    Offline

    cajar System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    23 Styczeń 2017
    Wiadomości:
    114
    Miejscowość:
    Lublin
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +12 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x63
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x63 1 GbE
    Ja mam pi-hole w Virtualization Station i fajnie śmiga, przydzielone 1CPU i 1GB RAM.
     
  14. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 853
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +1 518 / 30 / -6
    Followers:
    25
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Dokładnie. Na razwiazania sieciowe nigdy nie dawać więcej niż 1 vCPU.
     
  15. Spooky
    Offline

    Spooky Entry Technician Q Associate

    Dołączył:
    11 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    67
    Local Time:
    02:15
    Oceny:
    +32 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53A 100 Mbps
    1GB RAMu to chyba trochę za dużo. ;)

    Jeśli nie macie potrzeby monitorowania pi-hole'a na bieżąco (pihole -t) to polecam kliknięcie "Disable Query Logging" w panelu lub użycie czegoś na wzór log2ram - zawsze wyjdzie trochę lżej dla dysku.
     

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. Pi-hole qnap