Wiedza Czy moje połączenie jest bezpieczne podczas korzystania z aplikacji mobilnej z myQNAPcloud Link?

myQNAPcloud Link

Scenariusz​

Twoje urządzenie mobilne łączy się z serwerem NAS za pośrednictwem myQNAPcloud Link, ale na serwerze NAS nie jest włączona opcja Bezpieczne logowanie (SSL). Zastanawiasz się, czy Twoje połączenie jest bezpieczne.

Wyjaśnienie​

Czy moje dane są zawsze szyfrowane podczas korzystania z myQNAPcloud Link? Do czego służy Bezpieczne logowanie (SSL)?​

Gdy Twój telefon komórkowy łączy się przez myQNAPcloud Link, Twoje dane (takie jak dokumenty, zdjęcia czy filmy) są zawsze przesyłane przez bezpieczny tunel HTTPS (szyfrowany TLS), niezależnie od tego, czy Bezpieczne logowanie (SSL) jest włączone na serwerze NAS, czy nie. Zapewnia to bezpieczne połączenie przy przesyłaniu danych.

Opcja Bezpieczne logowanie (SSL) ma znaczenie tylko wtedy, gdy korzystasz z połączenia bezpośredniego (takiego jak połączenie przez adres IP LAN, adres IP WAN lub nazwę hosta DDNS). Gdy ta opcja jest włączona, Twoje urządzenie mobilne łączy się z serwerem NAS za pomocą bezpiecznego portu (domyślny numer portu to 443), zapewniając szyfrowanie HTTPS dla tego bezpośredniego połączenia. Ustawienie tego portu można skonfigurować na serwerze NAS.

Należy pamiętać, że to ustawienie nie ma wpływu na myQNAPcloud Link, który domyślnie zawsze używa protokołu HTTPS.

W jaki sposób moje aplikacje mobilne wybierają metodę połączenia?​

Aplikacje mobilne automatycznie wybierają najszybsze dostępne połączenie w celu uzyskania optymalnej wydajności. Oznacza to, że wybierają szybszą metodę spośród myQNAPcloud Link i połączenia bezpośredniego. Należy pamiętać, że szybkość każdej metody połączenia zależy od konfiguracji i środowiska sieciowego.

Jeśli Twoje aplikacje mobilne korzystają z myQNAPcloud Link, zawsze nawiązują bezpieczne połączenie HTTPS.

Jak mogę zwiększyć bezpieczeństwo połączenia?​

Możliwe, że Twoje aplikacje mobilne wybiorą połączenie bezpośrednie, które jest mniej bezpieczne niż myQNAPcloud Link.

Aby zwiększyć bezpieczeństwo, zalecamy zainstalowanie prawidłowego certyfikatu SSL na serwerze NAS. Zapewnia to następujące korzyści:

• Zweryfikowana tożsamość NAS dla zaufanych połączeń
  • Pełne szyfrowanie HTTPS (end-to-end)
  • Brak ostrzeżeń o niezaufanym certyfikacie

Certyfikat SSL można nabyć w QNAP Software Store.

Aby chronić swoje dane, zalecamy stosowanie następujących najlepszych praktyk:

• Włącz Bezpieczne logowanie (SSL) dla połączeń bezpośrednich (takich jak adres IP WAN lub nazwa hosta DDNS)
  • Korzystaj z myQNAPcloud Link, aby uzyskać bezproblemowy, zawsze szyfrowany dostęp
  • Unikaj niezabezpieczonych połączeń HTTP

Dalsza lektura​