No właśnie warto by pomyśleć bo jakby ktoś korzystał z DHCP na QNAP-ie to każde urządzenie które dostałoby adres byłoby dopisywane do pliku strefy.Nie zaprzątuj sobie głowy DHCP
Do domowej sieci jest router, który pełni funkcje bramy a tym samym serwera DHCP. Serwer DHCP w serwerach NAS ma służyć tylko do serwowania obrazów po TFTP.Bo raczej nikt na takich sprzętach nie będzie stawiał DNS-a dla domen internetowych a z ficzerem o którym wspomniałem byłby idealny do domowej sieci.
... i na neostradzie, netii itp. Nie! Serwer DNS ma służyć tylko do wskazania własnej domeny na konkretny serwer docelowy a nie do powszechnego użytku. Każda firma hostingująca uruchamia takie serwery i nikt nie wpisuje ich adresów, np. z home.pl czy nazwa.pl w ustawieniach karty sieciowej.tak się zastanawiam czemu miałby służyć serwer DNS na słabszych QNAP-ach typu 212,220 i podobnych??
O nie! W to to mnie nie wciągajcie. Ani razu nie miałem problemu z serwerem nazw WINS. Problemy mają tylko Ci, którzy na oślep zaznaczają wszystko co popadnie w routerze i nie czytają instrukcji ani helpa - np. włączają izolację klientów na Access Pointach. To przecież oczywiste, że serwer WINS nie będzie działał.Co do WINS to sam wiesz że to nie do końca działa.
apt-get install mysql-server mysql-client
apt-get install pdns-server pdns-backend-mysql