Rozwiązany Dobór UPS - QNAP TS-220 i komputer

Dyskusja w 'Kompatybilność' rozpoczęta przez użytkownika msu, 13 Maj 2014.

Ładowanie...
  1. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    18:01
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
  2. msu
    Offline

    msu Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Marzec 2014
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    upsa kupiłem power walker vi 1000 LCD. Sprawuje się dobrze. Chciałbym podłączyć też do niego router, ale on znajduje się w osobnym pokoju. Stąd pytanie, czy lepiej dokupić dodatkowy tańszy ups, czy kuć ściany i przeciągnąć przedłużacz ?

    W instrukcji znalazłem: "nie podłączaj listwy zasilającej lub rozdzielacza do systemu zasilania awaryjnego."

    Z tego już się pogubiłem, to można wpinać przedłużacz z rozdzielaczem do ups, czy nie ?
     
  3. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    18:01
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Tu chodzi o rownomierne obciarzenie gniazd w UPSie - poza tym ile ten Twoj Router ciagnie ? - 5 W - 10 W gora,
    ewentualnie mozesz zamiast kuc sciany na kabel 220V - przeciagnac kabel telefoniczny i przeniesc Router,
    ewentualnie, ja tak mam - dokupic zewnetrzna antene (ostala mi sie z wczesniejszego mieszkania) i kabel i router przeniesc. Nastepnie przeciagnac kabel do aneny i antene gdzies umiescic by miec pokryce, albo pokusic sie o access point'y po sieci 220V albo WiFi (jako mosty) - wiele rozwiazan - pytanie jak zasobna kieszen i czy wogole tego potrzebujesz. Routery zazwyczaj chodza na EPROMach (@kaktus@kaktus pewnie mnie poprawi), wiec zanik produ nic im nie zrobi, jedynie przepiecie pali zasilacze, albo gniazda (tu bym zastosowal jakas porzadna listwe, jesli niepewny dostawca NET'u).
     
    • Informacyjne Informacyjne x 1
  4. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    nie ma sensu wpinać listwy przedłużającej z filtrami ... musi byc to zwykła listwa bez żadnych ulepszeń!
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 2
  5. msu
    Offline

    msu Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    29 Marzec 2014
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +1 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x53 100 Mbps
    Chodziło mi raczej o to, że w razie zaniku prądu połączenie z internetem nie byłoby przerywane i zadania zostały zakończone + troska o sam router. Oczywiście chodziło mi bardziej o przedłużacz z większą ilością wyjść bez filtra. Raczej zmiana położenia routera nie wchodzi w grę.
     
  6. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    18:01
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Nie przypominam sobie, zeby jakikolwiek router (tanie/HOME) mialy gdzies sterowanie z UPSa - wiec .... zawsze prad jest odcinany i Router poprostu "umiera" z braku pradu.
    Co do NASa - jak ups da sygnal, to i tak Ci sie system wylaczy - no chyba, ze potrzebujesz NASA dzialajacego pare godzin, ale w warunkach domowych to nie ma sensu.
    1. Zanik pradu
    2. USP aktywuje sie
    a). Nas dostaje info wylacz sie w ciagu np. 5 min
    b) NAS wylacza sie poprawnie
    3. Obojetnie co z routerem, i tak nie ma dla kogo swiadczyc "routing"
    Ja bym na sile routera nie podtrzymywal, nie ma sensu. Chyba, ze od tego zalezy:
    - system domu (alarmy itp.)
    - zycie ludzkie
    - firma/pieniadze

    Reasumujac:
    dla dociagniecia mp3/filmu - szkoda czasu i energii.
     
  7. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    tiaaa - też tak kiedyś robiłem ... dopóki piorun nie trzasnał w linie telefoniczną a potem sfajczyła modem i router i switcha ! >.<
     
  8. Paweł Tołoczko
    Offline

    Paweł Tołoczko Enterprise Admin... Q's Architect

    Dołączył:
    8 Listopad 2013
    Wiadomości:
    887
    Miejscowość:
    Cork
    Local Time:
    18:01
    Oceny:
    +264 / 4 / -2
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x70
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x70 1 GbE
    Tak jak @pigers@pigers pisze - zabezpiecz router listwa (o czym wspomnialem) i tyle.
     
  9. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 043
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +1 113 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    pozwolę sobie przypomnieć : UPS służy do BEZPIECZNEGO WYŁĄCZENIA SPRZĘTU, do podtrzymywania służą generatory i inne urządzenia.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  10. kaktus
    Offline

    kaktus μC Circuitmaker Q's Editor

    Dołączył:
    14 Luty 2011
    Wiadomości:
    933
    Miejscowość:
    opolskie
    Local Time:
    19:01
    Oceny:
    +225 / 9 / -3
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-219P+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-219P+ 1 GbE
    nie poprawię :p Pawle jeśli nie chcesz wnikać w szczegóły można elegancko powiedzieć pamięć nieulotna, tam siedzą pamięci reprogramowalne elektrycznie w układzie więc inny skrót mają :D
    W zależności od medium jaki dostarcza ISP można wyposażyć się w stosowny odgromnik. W mrowiskach szczególnie istotny (po mimo tego że dostawca internetu powinien wykonać stosowne zabezpieczenia) bo ludki różne cuda wyczyniają ....
    Listwa z filtrami może się przydać gdy będzie na długim kablu, który ułożony będzie z innymi na końcu których są duuuuże odbiorniki.
    Są urządzenia RouterBoard również dla tej gałęzi ... :p
     
    • Informacyjne Informacyjne x 1