Dodatkowy interfejs sieciowy - Container Station

Discussion in 'Kontenery Docker i LXC' started by opol, Mar 3, 2021.

Loading...
  1. opol
    Offline

    opol Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 22, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x31 10 GbE
    Dzień dobry

    Mam pytanie dotyczące aplikacji Container Station i LXC.
    Za pomocą aplikacji Container Station utworzyłem kontener z Ubuntu 18 i potrzebuje aby miał on dwa interfejsy sieciowe.
    Gdy wchodzę w opcje tego kontenera mogę jedynie zmienić ustawienia podstawowego interfejsu sieciowego. Brak jest opcji dołączenia dodatkowej karty sieciowej.
    Pytanie brzmi czy istnieje jakiś sposób aby do tego kontenera dodać dodatkową kartę sieciową?


    Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.2.1566 Build 20210202
    Model serwera: QNAP TS-432XU
     
  2. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Joined:
    Apr 5, 2008
    Messages:
    8,834
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +1,847 / 39 / -9
    Followers:
    38
    QNAP:
    TS-x77
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x77 1 GbE
    @pigers@pigers ?
    Ps. W takiej sytuacji bym szedł w wirtualizację. Bardziej elastyczna.
     
  3. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    LXC ? nie znam
     
  4. opol
    Offline

    opol Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 22, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x31 10 GbE
    Niestety ale ten sprzęt ma tylko Container Station :-(i muszę na tym rzeźbić.
    Niestety ale docker miał ograniczenia i to co potrzebowałem uruchomić nie dało się na dockerze :-(

    Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to proszę o odpowiedz.
     
  5. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    I nie ma tam innej opcji.

    Zapytaj helpdesku qnapa - appcenter -> helpdesk , pisz po polsku.
     
  6. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    501
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +86 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
    Można ale przez ręczna edycję plików konfiguracji. W GUI nie ma takiej możliwości. Oczywiście na własną odpowiedzialność
     
  7. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    no tak , do tego mały "bonus" nie możesz potem używać container station do edycji w/w kontenera - bo wywali twoje zmiany
     
  8. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    501
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +86 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
    zgadza się
     
  9. opol
    Offline

    opol Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 22, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x31 10 GbE
    czy konieczne jest odinstalowanie Container Station czy porostu niemożna korzystać z GUI tej aplikacji?

    a dockery w Container station mają możliwość dodania kilku kart sieciowych czy też trzeba edytować pliki konfiguracji?
     
  10. grzenio
    Offline

    grzenio Staff Contributor

    Joined:
    Sep 6, 2012
    Messages:
    501
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +86 / 4 / -1
    Followers:
    5
    QNAP:
    TVS-x72
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x72 802.11ac
    Co do dockera to nie testowałem, co do lxc to CS musisz mieć ale chodzi o to aby nie edytować jego konfiguracji z gui
     
  11. opol
    Offline

    opol Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 22, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x31 10 GbE
    rozumiem a czy można w takim wypadku wykorzystać GUI CS do eksportu kontenera czy to też spowoduje cofniecie zmian?
     
  12. pigers
    Offline

    pigers Do NOT CARE - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,620
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +1,821 / 41 / -21
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    powinno być bezpieczne , jakakolwiek operacja zmieniająca kontener z poziomu CS , cofnie zmiany
     
  13. opol
    Offline

    opol Passing Basics Beginner

    Joined:
    Nov 22, 2020
    Messages:
    8
    Local Time:
    10:58 AM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x31
    Ethernet:
    10 GbE
    TS-x31 10 GbE
    Bardzo dziękuje za informacje.
    No to mam ostatnie pytanie. Który plik edytować i co konkretnie dodać w nim aby pojawiła się kolejna karta sieciowa.

    Mam jeszcze innego mniejszego QNAPa i chciałbym to rozwiązanie przetestować na nim.