Udzielamy pomocy Dokładanie dysku i ...dodatkowy problem

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by mronyx_2019, Jan 5, 2020.

Loading...
Tags:
  1. mronyx_2019
    Offline

    mronyx_2019 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 23, 2019
    Messages:
    3
    Local Time:
    1:46 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    802.11n
    TS-219P 802.11n
    Cześć, dołączyłem niedawno do forum, bo szukałem pomocy - niestety nie udało mi się rozwiązać moich kłopotów.

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3 Build 20191107
    Model serwera: QNAP TS-212P

    Miałem dwa identyczne dyski 2TB, jednak zaczęło mi brakować miejsca i dokupiłem 4 TB.
    Plan był prosty - wkładam 4 TB, inicjuję QNAPa i potem dokładam dysk 2TB i synchronizuję dane.
    No i... mądry Polak po szkodzie - otóż:
    po włożeniu dysku 2 TB zaczął mi się system odpalać stary - z tegoż dysku - i jak się domyślacie zainicjował mi dysk 4TB i wszystko co tam miałem utraciłem (na szczęście nie było tego dużo i nie były to newralgiczne dane).
    Korzystać z rad z tego forum przeczesałem dysk R-Studio i nie udało mi się danych odzyskać.

    Proszę Was o radę - jak po odpaleniu dysku 2TB i 4TB ustawić, by dysk 4TB nie był inicjowany jako RAID (bo pewno zostanie tylko zaadresowane 2TB i przerzucone dane). Czy najpierw mam podpiąć sam dysk 2TB i zrobić ustawienie bez RAID (nie znalazłem tej opcji - mam tylko info o braku drugiego dysku).
    Dlaczego po dołożeniu do 4TB dysku 2TB system odpalał mi się z tego drugiego
    I jeszcze jedno pytanie - czy po podpięciu drugiego dysku będę mógł go przeskanować pod QNAPem pod katem poszukiwania utraconych (inicjalizacją dysku) danych?
     
  2. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,149
    Local Time:
    1:46 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    Single/RAID/JBOD ?

    Od dupy strony, jak masz raid 1 to wymieniasz dysk po dysku (opisane na forum z 20 razy).

    masz ARMa a ten przeważnie na konfig zapisany na dyskach - nie w pamięci flash wewnątrz NAS

    wystartuj nasa tylko z pustym dyskiem i powienien się na nowo zainicjować

    Po inicjacji systemu , sprawdz managiera dysków (Storage & Snapshots) - też opisane na forum z 20 razy ..
     
  3. mronyx_2019
    Offline

    mronyx_2019 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 23, 2019
    Messages:
    3
    Local Time:
    1:46 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    802.11n
    TS-219P 802.11n
    tak, mądry Polak... problem wziął się z tego, że nie mogłem po dłuższej przerwie w używaniu QNAP się z nim połączyć...

    Właśnie jak pisałeś powyżej - źle się do tej operacji przygotowałem.
    Konfiguracja na 2TB nie jest zła, wystarczy tylko, że zrobię update systemu i będzie mi wszystko odpowiadać. Co najwyżej chciałbym, aby dwa katalogi z 2 TB na 4TB się backup robił z tych lokalizacji.
    Czyli mogę pod zasilaniem przy odpalanym QNAPie na 2TB włożyć dysk 4TB, zainicjuje się i potem ustalę konfigurację, Był RAID1, teraz chciałbym dwa osobne dyski fizyczne z częściowym autobackupem. Dysk 4TB odpala mi się z tymi danymi co 2TB - podczas uruchomienia na starym systemie już częściowo 4% nadpisał się RAID1.
    W ten sposób nie będę potrzebował przerzucać danych z 2TB, tylko drobną kosmetykę uskutecznię.

    --- Połączono posty, Jan 13, 2020, Data oryginalnego postu: Jan 13, 2020 ---
    Cześć,
    dołożyłem dysk 4TB do dysku 2TB, który pracował w RAID1 i automatycznie mam z 4TB zrobiony dysk w RAID1.
    Co mam teraz zrobić, aby dysk 4TB był traktowany jako dodatkowy dysk?
    Teraz mam mirror woluminu dysk 1 i 2 i możliwość: zwiększ pojemność, włącz bitmapę.
    Po zwiększeniu pojemności - mogę wypiąć dysk 4TB - i co potem po włożeniu będę miał rozłączony RAID1 i dysk zainicjuje się jako 4TB i będę mógł na nim stworzyć foldery udostępniane?

    Czytam forum (i nie tylko). Migawki dopiero pod 4.3.4, którego nie ma jeszcze dla mojego TS212P.
    Nigdzie nie widzę instrukcji, jak bez utraty danych z raid1 zrobić dwa niezależny dyski. Wiem, jak wymienić na dwa większe do RAID1, ale nie widzę opcji rozdziału RAID1.
     
  4. pigers
    Online

    pigers [PowerUser] - nie wiem i nie znam się Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    9,149
    Local Time:
    1:46 PM
    Ratings:
    +1,352 / 36 / -15
    Followers:
    4
    QNAP:
    TS-453 PRO
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-453 PRO 1 GbE
    qnap nie wspiera downgrade raidów.
     
  5. mronyx_2019
    Offline

    mronyx_2019 Passing Basics Beginner

    Joined:
    Dec 23, 2019
    Messages:
    3
    Local Time:
    1:46 PM
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    802.11n
    TS-219P 802.11n
    czyli mam dwie opcje:
    1. dokupić dysk 4TB i zrobić większy RAID1
    2. postawić QNAP od nowa na dysku 4TB, skopiować dane z 2TB i potem go dołożyć do QNAP
    opcja 1 szybsza i zapewniająca bezpieczeństwo danych... chyba decyzja jest oczywista

    dzięki za info