Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

jerry

Passing Basics
Beginner
30 Grudzień 2015
5
2
3
QNAP
TS-x51
Ethernet
10 Mbps
Witam. Na początek zaznaczę, że jestem mocno poczatkujący w tych tematach aczkolwiek chętny do nauki :) Od pewnego czasu śledzę forum i szukam rozwiązania dla mojego problemu. Żadne z tych, które znalazłem nie działa.
Qnap TS-251. Najnowszy soft. Jedyne co zrobiłem to: Skonfigurowałem qnap aby był widoczny w sieci LAN. Założyłem użytkownika xxx oraz udział yyy. Uzytkownik ma swoje hasło. Zmapowałem na kompie w sieci LAN katalog/udział yyy znajdujący się na qnapie. Jako admin bez problemu dostaję się do zasobów yyy. Ale jako użytkownik xxx w żaden sposób nie mogę się dostać do yyy. Pojawia się ponownie okno z prośbą o login i hasło. Po wpisaniu odpowiednich poświadczeń nic się nie zmienia, tzn dalej prosi o poświadczenia.
Dodam, że dla xxx ustawiłem prawa odczyt i zapis wobec udziału yyy. Qnap i komp jest w tej samej grupie roboczej. Gupa, do której należy user xxx ma także prawa odczytu i zapisu wobec kat. yyy.
Czy powinienem coś ustawić dodatkowo/wcześniej? Zależy mi żeby użytkownik mógł dostać się do zasobów poprzez windows eksplorer i miał zmapowany ten udział jako dysk sieciowy.

Z góry dziękuję za pomoc.
P.S. proszę nie krzyczeć jeśli powielam temat.

Rozwiązanie
Witam po krótkiej przerwie. Wszystko już działa.
Wyłączyłem blokowanie IP ale to nie tu był problem.
Okazało się, że w: panel sterownia -- użytkownicy -- uprawnienia aplikacji/aplikacje jest taka opcja "sieć Microsoft". Oczywiście powinna być włączona a ja miałem ją wyłączoną... oczywista sprawa. Po włączeniu tej opcji dla użytkownika innego niż admin, użytkownik ten ma już dostęp.
Czuję się jak mały, zgnieciony robak :Loser:

Podziękowania dla 'SiewcaRyżu' za wsparcie i pomysły!
Pozdrawiam wszystkich na forum.
Status
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. odmowa dostępu
  2. odmowa dostępu windows