Pomoc Dysk po starej konfiguracji liniowy , ponowna aktywacja jako single

Pykyryk

Passing Basics
Beginner
2 Październik 2016
11
1
3
45
QNAP
null
Ethernet
802.11n (Wi-Fi 4)
Witam Wszystkich. Pytanko dotyczące dysków po ponownej inicjacji Qnap ts-212p. Oba dyski nas widzi ale przy jednym z nich jest opis "napędundefined - nieaktywny" jak mogę go aktywować jako pojedynczy dysk?
dodam że dyski są czyste nie ma na nich żadnych danych.

Drugie pytanie jest z innej bajki (nie wiem czy zakładać inny temat dotyczący tego Nasa w innym dziale) a mianowicie prędkość kopiowania po lan to max 14 mb/s czy to jest max dla tego staruszka czy mam coś źle skonfigurowane - sieć lokalna (router ubiquiti UCG Ultra + lan cat 6)

Dzięki za potencjalne zainteresowanie tematem .. pozdrawiam

SSH -> /etc/init.d/init_lvm.sh
+ reboot

na pewno nas złapał prędkość na 1 Gb ? sprawdź jaka jest prędkość linka (wynegocjowana prędkość karty sieciowej) w ustawieniach sieciowych

Dzięki... "SiewcaRyżu" pomogło mam dwa dyski .. szacun.
Połączono posty:

W ustawieniach karty 1 Gbe . ftp- total commander szybkość x 10. explorer smb - tragedia

pliku /etc/config/smb.conf nie potrafię zanalizować ale nie widzę tam opcji szyfrowania (dołączam plik) . Upierdliwy jestem co do tego tematu bo wcześniej po smb szło szybciej i serwerek w domu sprawdzał się doskonale jako kopia fotek i innych pierdół, wyłączone w nim jest wszystko inne , wyjcie na miasto, www itp . dziwię się że nagle to się zmieniło, chyba że awaria karty bo wygląda jak by się spinał 100 lan zamiat 1Gb choć tak wyświetla..
(Sorry jeśli to nie ten dział - jeśli tak to proszę o przeniesienie tematu) Pozdrawiam.

Załączniki

• Samba na forum Qnap.txt
    1,5 KB · Wyświetleń: 2
w dołączonym pliku nie ma udziałów

nazwy udziałów sa w nawiasach kwadratowych

1736891783628.png