Witajcie.
W trakcie poszukiwań na zagranicznym forum QNAP-a, natrafiłem na ciekawą alternatywę dla Optware które nie jest już aktualizowane, Entware.
Być może dla niektórych już znane, ja nie znalazłem wątków na ten temat na forum, więc przekazuję informację.
Strona projektu.:
Home · Entware-ng/Entware-ng Wiki · GitHub
Instalacja dla QNAP.:
Install on QNAP NAS · Entware-ng/Entware-ng Wiki · GitHub
Changelog.:
Changelog · Entware-ng/Entware-ng Wiki · GitHub
Entware jest dostępne dla prawie wszystkich platform, (armv5 (x19), armv7 (x31, x41 - models x31/x31+), mipsel, x86-32, x86-64)
Przegląd załączonych pakietów znajdziemy tutaj.:
-armv5.: Packages list
-armv7.: Packages list
-mipsel.: Packages list
-x86-32.: Packages list
-x86-64.: Packages list
Nowy manager pakietów nazywa się opkg zamiast ipkg i można go aktualizować tak samo jak poprzednika, instalować Midnight Commander-a itp. np.:
Tutaj jeszcze jedna lista pakietów, Entware jest regularnie synchronizowane z OpenWrt-Repository.:
OPKG Package Manager [OpenWrt Wiki]
Pakietu Entware nie można używać wspólnie z Optware, należy odinstalować Optware-, Qnapware- albo Entware jeśli były wcześniej instalowane, zaletą jest jego aktualne wsparcie, aktualizacja pakietów.
Pozdrawiam.
W trakcie poszukiwań na zagranicznym forum QNAP-a, natrafiłem na ciekawą alternatywę dla Optware które nie jest już aktualizowane, Entware.
Być może dla niektórych już znane, ja nie znalazłem wątków na ten temat na forum, więc przekazuję informację.
Strona projektu.:
Home · Entware-ng/Entware-ng Wiki · GitHub
Instalacja dla QNAP.:
Install on QNAP NAS · Entware-ng/Entware-ng Wiki · GitHub
Changelog.:
Changelog · Entware-ng/Entware-ng Wiki · GitHub
Entware jest dostępne dla prawie wszystkich platform, (armv5 (x19), armv7 (x31, x41 - models x31/x31+), mipsel, x86-32, x86-64)
Przegląd załączonych pakietów znajdziemy tutaj.:
-armv5.: Packages list
-armv7.: Packages list
-mipsel.: Packages list
-x86-32.: Packages list
-x86-64.: Packages list
Nowy manager pakietów nazywa się opkg zamiast ipkg i można go aktualizować tak samo jak poprzednika, instalować Midnight Commander-a itp. np.:
Kod:
opkg update
opkg upgrade
Kod:
opkg update
opkg install mc
Tutaj jeszcze jedna lista pakietów, Entware jest regularnie synchronizowane z OpenWrt-Repository.:
OPKG Package Manager [OpenWrt Wiki]
Pakietu Entware nie można używać wspólnie z Optware, należy odinstalować Optware-, Qnapware- albo Entware jeśli były wcześniej instalowane, zaletą jest jego aktualne wsparcie, aktualizacja pakietów.
Pozdrawiam.