Udzielamy pomocy HBS3 i multiwersje (versioning)

Discussion in 'Archiwizacja i przywracanie' started by jk.1, Sep 8, 2019.

Loading...
  1. jk.1
    Offline

    jk.1 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    6
    Local Time:
    2:05 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 GbE
    null 10 GbE
    Witam,
    problem pojawił się kilka miesięcy temu - chyba w momencie pojawienia się aktualizacji do HBS3 - czyli poprzednie 3 lub 4 wersje systemu QTS też miały ten problem. Wcześniej działało poprawnie. Backup Versioning v1.0.0428 zainstalowany.
    A problem polega na tym, że przestał działać system multiversion (zarządzanie wersjami jest niedostępne - OFF) - bez możliwości uruchomienia.
    Czy problemem może być wersja QTS 4.3.6 vs 4.3.3? Jeśli nie, to gdzie szukać przyczyny problemu?
    Czy jest możliwość uruchomienia multiversion z palca (polecenie wpisane w terminalu)?

    Przy wykonywaniu zadania, gdzie wcześniej była ustawiona multiwersja dostaję teraz ostrzeżenie - ale brak innych informacji (czyli brak przyczyny ostrzeżenia).

    Źródło danych:
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6.1050 Build 20190830 (najnowszy w momencie pisania postu)
    Model serwera: QNAP TVS-671

    oraz
    Docelowy:
    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.3.0998 Build 20190730 (najnowszy w momencie pisania postu)
    Model serwera: QNAP TS-112P
    --- Połączono posty, Sep 10, 2019, Data oryginalnego postu: Sep 8, 2019 ---
    Aktualizacja
    Wyłączyłem (zatrzymałem) HBS3 ver. 3.0.190829. Pojawiła się na "pulpicie" NAS'a ikona poprzedniego Menadżera Kopii Zapasowych (prosty wygląd, bez udziwnień, wszystko czytelne i jasne - taka moja opinia).
    Co najważniejsze zaczął działać versioning (multiwersje tzw. proste i inteligentne).
    Czyli problem można ominąć, ale jaki jest powód, że nowa wersja, która powinna być poprawiona (czytaj bezpieczniejsza, szybsza, pozbawiona błędów) nie działa?

    Macie jakiś pomysł co sprawdzić, co przestawić aby działał HBS3.
     
  2. kordyllos
    Offline

    kordyllos Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Jan 5, 2015
    Messages:
    4
    Local Time:
    2:05 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Cześć,
    u mnie wersjonowanie przestało działać po aktualizacji do wersji firmware: 20190820-4.3.6.1040. Po aktualizacji kliknąłem też aktualizację HBS3. Musiałem jednak wrócić do wersji firmware 20190704-4.3.6.0993 bo nie działała SAMBA.
    A co do HBS3 to wersjonowanie w ver. 3.0.190829 jest możliwe ale dopiero po zaznaczeniu opcji QuDedup. Włączyłem i testuje ale byłem bardziej przyzwyczajony do poprzedniej metody.
     
  3. jk.1
    Offline

    jk.1 Nowy użytkownik Noobie

    Joined:
    Mar 26, 2016
    Messages:
    6
    Local Time:
    2:05 AM
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    10 GbE
    null 10 GbE
    Cześć,
    wyłączyłem HBS3 i wersjonowanie działa. Wg mnie standardowy Menadżer kopii zapasowych jest czytelniejszy i łatwiejszy w użyciu niż HBS3, więc HBS3 jest ale wyłączony. Po co psuć coś co działa :).

    Co oznacza, że w HBS3 wersjonowanie nie działa i to wina HBS3.
    Chyba, że macie inny pomysł?