Pomoc HS-251-2G Problem z odtwarzaniem filmów

Mircek

Passing Basics
Beginner
7 Marzec 2015
24
1
3
38
Grudziądz
QNAP
HS-251
Ethernet
1 GbE
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie :)

Nie dość, że jestem tu nowy, to dodatkowo jestem świeżakiem w obsłudze serwerów NAS. Po kilku miesiącach wyczekiwania, w końcu dokonałem zakupu tego cudeńka tak szeroko reklamowanego. Zakupiłem go po to, aby służył mi jako serwer plików multimedialnych, z których będę mógł korzystać czasami jednocześnie na kilku urządzeniach (telewizor i komputer w pokoju córki, komputer w moim "gabinecie" oraz co najważniejsze w salonie do odtwarzania plików poprzez odtwarzacz Bluray Samsung BD-D8900, który spodziewałem się, że podłączony do sieci będzie odtwarzał filmy z możliwością wyboru ścieżki dźwiękowej tak, jak to było po podłączeniu dysku zewnętrznego).
Powoli zaczynam ręce rozkładać, gdyż sposób odtwarzania jest inny niż ten, którego się spodziewałem. Dodam, że wszystkie urządzenia wpięte są do Switcha Netgear GS108E. Rozprowadziłem nową sieć w mieszkaniu. Najdłuższy kabel sieciowy ma ok. 9m.

Moje problemy:

1. Odtwarzane filmy na zewnętrznych urządzeniach sieciowych (telewizory, Bluray otrzymują ścieżkę dźwiękową AAC 2 kanałową, gdzie pliki oryginalne mają DTS, DD 5.1, DTS-HD. Brak możliwości zmiany ścieżki dźwiękowej. Nie mam pojęcia co zrobić, aby uzyskać możliwość wyboru. Tego dźwięku nie da się słuchać :-( Być może jest jakaś opcja w NAS, o której nie wiem - oby....

2. Mój serwer chciałem używać jako główny odtwarzacz plików głównie filmowych. Zainstalowałem XBMC. Podłączyłem urządzenie do amplitunera SONY STR-DA2400ES kablem HDMI. Z amplitunera do telewizora dociera obraz i ścieżka 5.1 kanałowa, ale niestety obraz często (co kilkanaście,kilkadziesiąt sekund) zacina się (klatkuje) i pojawia się dziwny efekt z dźwiękiem zwalnia, przyspiesza, trzeszczy. Wygląda tak, jakby odtwarzacz nie dawał sobie rady z obrabianiem treści. Dodam, że najczęściej w tym samym czasie żądne inne urządzenia nie zajmują zasobów NAS.

3. Zakupiłem dysk WD Red 6TB - reklamowany do NAS'ów. Zastanawiam się tylko, dlaczego cały czas zgrzyta, nawet wtedy, gdy serwer nie jest używany. Jeżeli macie doświadczenie z tym serwerem, poproszę o info, czy te zgrzyty są normalne, bo zastanawiam się już nad przeniesieniem go do gabinetu, bo w nocy nie da się spać :-(

4. Czy wiecie może, czy można wykorzystać obydwa gniazda HDMI, np. jeden do podłączenia TV, a drugi do amplitunera? Przecież nie zawsze korzysta się z amplitunera, czasem wystarczy dźwięk w TV (np. późna pora - szkoda prądu na 500 Watowy amplituner :) ). Mam dwa wyjścia HDMI w odtwarzaczu Bluray i w ten sposób z nich korzystam. Może tutaj też tak jest, a ja nie mam pojęcia jak to zrobić?

Będę zobowiązany za wsparcie. Przepraszam za zbyt chaotyczną treść, ale jestem podenerwowany dzisiejszą sytuacją z koncertem, który chciałem obejrzeć, a tu kiszka. Nie dało się. Dodam, że teraz ten koncert oglądam z NAS na komputerze i idzie pięknie - żadnych problemów.

Pozdrawiam
Mircek

TS453A, youtube w HybridDisk Station to część przeglądarki chrome, widać przy uruchamianiu, działa płynnie. Koledze polecam chromecast do youtube, bardzo fajny gadżet.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Sprzęt, który zakupiłem powinien spełniać założenia producenta. Rozumiem Twoje intencje Kapustowicz, za które oczywiście dziękuję, ale nie kupię dodatkowych gadżetów, skoro ten który posiadam, powinien działać prawidłowo. Czuję, że nie obędzie się bez zwrotu tego urządzenia w ramach niezgodności towaru z umową :-(

Mam dla was jeszcze jedną propozycję. Wczoraj oglądałem wszystkie ustawienia i możlwości KODI zainstalowanego na HybirdDisk Station. W ramach add-on tam jest bardzo dużo różnych dodatków.
Sprawdźcie to:
Add-on:YouTube - Kodi

Piszę o Chromecast - bo obsługa i przesyłanie obrazu na niego jest banalnie proste i niezawodne - a pisałeś też o imprezach - po jego zakupie przez pierwsze 3 godziny razem ze znajomymi tanczyliśmy do 5 rano i co chwile ktoś puszczał na TV z swojego smartphona kolejny HIT z lat 90 tych z VEVO czy z YouTube - było super :)
A wy z pilota czy jak wyszukujecie rzeczy na youtube w tv?

Do obsługi serwera (HD Station) używam mini klawiaturki USB WiFi z touchpadem. Kupiłem ją na Allegro za ok. 50,00 zł. A propos YouTube, faktycznie w dodatkach Kodi znalazłem wtyczkę YouTube, ale wyszukiwarka jest masakryczna. Za każdym razem wyszukuje nie to, co trzeba. Nie miałem czasu na pobawienie się z opcjami, ale odtwarzanie szło jakby płynniej. Jak wrócę do domu - sprawdzę :) Dzięki Ci serdecznie za podpowiedź :-D Wszystkiego dobrego na święta :)

Po prostu youtube jako aplikacja bezpośrednio dostępna w HybridDisk Station jest niedorobiona o czym już wspomniał pigers.

Wszystkiego Najlepszego z Okazji Świąt
QNAP - ma system operacyjny obsługujący wszystkie ich urządzenia. Naturalne jest więc że urządzenia nasłabsze mogą mieć problemy z niektórymi funkcjami. NP Qsirch nie działa gdy masz ramu mniej niż 2GB, a w kwestii HybryidDysk Station - zabraklo im beta-testerów :(

Mogę wam tylko powiedzieć, że QNAP TS-453A działa ciszej niż HS-251 - dyski są w nieco większej obudowie, żadziej pracują ale nawet jak pracują to dźwięk jest niej odniosły. Wentylator pracue na 570 obrotów i jest wóczas niesłyszalny. Sporadycznie włącza się na kilka sekund na 1800 i wtedy buczy (tylko gdy jest czymś obciążony i na pewno nie bez znaczenie pozostaje fakt że tymczasowo stoi na innym urządzeniu które też wydziela ciepło i go podgrzewa.
Nadto można ręcznie ustawić aby wentylator włączał się przy nieco wyższej temperaturze.
HS-251 za to przegrzewał się gdy w pokoju temperatura była powyżej 25 st. C.

mam od dluzeszgo czasu juz dylemat
chcialbym kupic NAS ale takze korzystac w pelni jako ODTWARZACZA MULTIMEDIÓW xbmc/kodi
czy kodi sprawia jakiekolwiek problemy przy formacie mkv FHD , napisy srt , dzwiek 5.1 ?
mam co prawda urzadzenie MED800 i jestem zadowlony ale czy przy nasie 253A bedzie rownie bezproblemowo i do tego jeszcze z bdb jakoscia obrazu ?

Hej
ja zakupilem ts 251 pare miesiecy temu i tez walcze z cieciem filmow i brakiem calkowitym dzwieku jesli filmy odtwarzamy poprzez hdmi na linuxie lub aplikacje qvideo, poprzez inne aplikacje wszytko jest ok. Dodam ze posiadam 8gb ramu wiec to nie problem pamieci.

Moze ktos rozwiazal ten problem

Dyski twarde seagate iron wolf

Siec 300 mb/s

Serwer podlaczony dwoma kablami do sieci

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. ODTWARZANIE FILMU IOS
  2. 251+ zacina filmy
  3. dźwięk po sieci
  4. film się zacina na app
  5. utylizacja procesora
  6. https://forum.qnap.net.pl/threads/hs-251-2g-problem-z-odtwarzaniem-film%C3%B3w.6894/
  7. SSD DO TS453A