Rozwiązany Ile RAM-u wykorzystuje QNAP?

Dyskusja w 'Serwisowanie elektroniki oraz modyfikacje' rozpoczęta przez użytkownika pkvv, 14 Październik 2018.

Ładowanie...
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.
  1. pkvv
    Offline

    pkvv Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    27
    Miejscowość:
    Mikołów i Lublin
    Local Time:
    14:17
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    eee nieee
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Witajcie,
    Podczas zakupu mojego TS-451A zakładałem, że kilkumiesięczne użytkowanie ułatwi mi podjęcie decyzji o rozbudowie pokładowych 2GB do 8 lub 16GB. Niestety nadal mam wątpliwości.

    W między czasie przejrzałem chyba wszystkie posty poruszające temat RAM-u ale nie znalazłem odpowiedzi pytanie:
    ile pamięci RAM wykorzystuje wasz QNAP?

    Wiem, że to kwestia indywidualna i zależna od sposobu użytkowania, uruchomionych usług, ilości aktywnych jednocześnie użytkowników itp.

    W moim przypadku obecnie wykorzystanie RAM-u i SWAP (1,4GB + 0,85GB = 2,25GB) więc rozbudowa do 4GB w zupełności powinna wystarczyć.

    upload_2018-10-14_21-25-45.

    upload_2018-10-14_21-28-28.

    upload_2018-10-14_21-31-10.

    W przyszłości chciał bym pobawić się wirtualizacją, zdalnym backup-em i synchronizacją więc 8GB wg mnie będzie potrzebne ale czy jest sens iść w 16BG?

    A jak jest u was?
    Czy wykorzystujecie posiadane 16GB RAM?
     

    Załączone pliki:

  2. wojtekdu
    Offline

    wojtekdu Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Marzec 2015
    Wiadomości:
    212
    Local Time:
    14:17
    Oceny:
    +20 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Myślę, że w miarę rozbudowy RAM`u QTS rezerwuje coraz więcej pamięci dla siebie przez co działa bardziej efektywnie. Jak miałem na swoim TS-251 2 GB teoretycznie NAS pracował, co pewien czas zgłaszał, że jest trochę za mało pamięci. Teraz ma 8GB z czego wolnej pozostaje średnio 40%, czyli około 5 GB jest wykorzystywane przez QTS.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  3. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 285
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:17
    Oceny:
    +1 148 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ram nie używany to ram zmarnowany !

    upload_2018-10-15_23-18-43.

    a nie mam włączonego jeszcze emby.
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  4. pkvv
    Offline

    pkvv Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    27
    Miejscowość:
    Mikołów i Lublin
    Local Time:
    14:17
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    eee nieee
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    @wojtekdu@wojtekdu @pigers@pigers dziękuje wam serdecznie za odpowiedzi.

    Skorzystam z waszych rad.


    Początkowo planowałem kupić dwie takie same kości by pracowały w dual-channel ale ostatecznie zacznę od jednej kości 8GB i w razie potrzeby dokupię drugą.
    Postawię na polskie GoodRam-y GR1600S3V64L11/8G

    Ja zauważyłem to po ostatniej aktualizacji do 4.3.5
     
  5. _Floyd
    Online

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    1 127
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    14:17
    Oceny:
    +95 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Sprawdź tylko dokładnie czy będą działać. Z tego co pamiętam to Q korzysta z niskonapięciowych kości pamięci.
     
  6. pkvv
    Offline

    pkvv Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    7 Lipiec 2018
    Wiadomości:
    27
    Miejscowość:
    Mikołów i Lublin
    Local Time:
    14:17
    Oceny:
    +7 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    eee nieee
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x51 802.11ac
    Dzięki. Przytoczony przeze mnie model jest 1.35V

    Sent from my SM-G965F using Tapatalk
    --- Połączono posty, 4 Listopad 2018, Data oryginalnego postu: 29 Październik 2018 ---
    8GB w jednej kości (GoodRam GR1600S3V64L11/8G) zainstalowane i działa pięknie.

    upload_2018-11-4_17-38-19.


    Problemy z niedoborem RAM zniknęły mimo uruchomienia dużo większej ilości aplikacji.


    upload_2018-11-4_17-42-13.


    Jeszcze raz dziękuję @wojtekdu@wojtekdu @pigers@pigers @_Floyd@_Floyd
     
    • Piwo Piwo x 1
  7. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 285
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:17
    Oceny:
    +1 148 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    piwo gratis ;)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
  8. kerimex
    Offline

    kerimex Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    33
    Miejscowość:
    Tarnobrzeg
    Local Time:
    14:17
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11g
    TS-x53 802.11g
    Czy ta pamięć będzie pasować do TS 453B?

    Wysłane z mojego GT-P5210 przy użyciu Tapatalka
     
  9. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    7 285
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    14:17
    Oceny:
    +1 148 / 31 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
  10. kerimex
    Offline

    kerimex Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    21 Lipiec 2015
    Wiadomości:
    33
    Miejscowość:
    Tarnobrzeg
    Local Time:
    14:17
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53
    Ethernet:
    802.11g
    TS-x53 802.11g
    Czyli można kupić? Dziękuję bardzo za pomoc.

    Wysłane z mojego LEX626 przy użyciu Tapatalka
     
Status tematu:
Brak możliwości dodawania odpowiedzi.