Przegląd
Skorzystaj z zaawansowanych funkcji urządzenia QNAP NAS dzięki różnym pakietom licencyjnym. Poniżej wymieniono licencje pozwalające wzbogacić możliwości produktu QNAP.
Jeśli aplikacja, której chcesz użyć (w tym Surveillance Station, McAfee Antivirus, exFAT Drive, QVR Pro), wymaga autoryzacji, wykonaj poniższe kroki, aby zakupić autoryzację w License Store.
Krok 1: Otwórz „License Center" i kliknij „License Store"
Krok 2: Wybierz walutę płatności (dolary amerykańskie lub dolary tajwańskie) i kliknij „Kup". Uwaga: Przed zakupem licencji na produkt musisz być zarejestrowany w usłudze myQNAPcloud.
Krok 3: Po kliknięciu „Kup" wprowadź hasło do konta myQNAPcloud, a następnie kliknij „Dalej".
Krok 4: Po zapoznaniu się z Warunkami korzystania z usługi i Umową dotyczącą produktu oraz ich akceptacji kliknij „Zapłać".
Krok 5: Wybierz metodę płatności. Możesz wybrać PayPal lub kartę kredytową. Wprowadź dane płatności i sfinalizuj zakup.
Po pomyślnym dokonaniu płatności zostaniesz przekierowany z powrotem do License Center. Wyświetlony zostanie klucz licencyjny. Kliknij „Aktywuj teraz", aby aktywować licencję. Licencje możesz również aktywować z poziomu karty „Moje licencje".
Ręczne włączanie licencji
Jeśli masz już uzyskaną licencję, możesz ją włączyć w sekcji „Moje licencje" > „Dodaj" > „ręczna aktywacja licencji".
Licencję na tym urządzeniu NAS możesz aktywować, wybierając opcję „Użyj klucza licencyjnego" lub „Aktywacja offline". Aktywacja offline to usługa stosowana w przypadku, gdy urządzenie NAS nie może bezpośrednio połączyć się z serwerem licencji.
(1) Wybierz „Użyj klucza licencyjnego" > „Dalej", wprowadź klucz licencyjny, a następnie kliknij „Aktywuj".
(2) Wybierz „Aktywacja offline" > „Dalej" > „Pobierz". Po pobraniu pliku tożsamości urządzenia (DIF) kliknij „Dalej".
Prześlij plik na stronę internetową licencji QNAP: QNAP License Manager
Kliknij „Moje licencje" > „Dodaj licencję". Wybierz „Tryb importu" i dokonaj aktywacji:
- Wprowadź klucz produktu
- Przenieś licencję z klucza autoryzacji produktu (PAK)
Po autoryzacji kliknij „Aktywacja i instalacja" > „Aktywuj na QTS" > „Aktywacja offline" > „Dalej" > „Przeglądaj", a następnie prześlij plik tożsamości urządzenia (DIF).
Kliknij „Pobierz" i wybierz plik licencji (.lic).
Przejdź do License Center na urządzeniu NAS, prześlij plik licencji (.lic) i kliknij „Prześlij" > „Dodaj".
Jak dezaktywować autoryzację?
Kliknij
„Dezaktywuj", a następnie wybierz metodę dezaktywacji:
- „Użyj QNAP ID" > zaznacz pole obok „Zapoznałem(-am) się z ostrzeżeniem i rozumiem je; chcę kontynuować.", kliknij „Dalej", a następnie dokończ proces dezaktywacji.
- „Dezaktywacja offline" > zaznacz pole obok „Zapoznałem(-am) się z ostrzeżeniem i rozumiem je; chcę kontynuować." i kliknij „Dalej".
Kliknij „Pobierz", aby pobrać plik dezaktywacji licencji (.LUF) z bieżącego urządzenia na komputer połączony z Internetem.
Prześlij plik LUF na stronę internetową licencji QNAP: QNAP License Manager.
Kliknij „Moje licencje" i wybierz licencję do dezaktywacji. Przejdź do „Aktywacja i instalacja" > „Dezaktywuj licencję".
Wybierz „Dezaktywacja offline" i prześlij plik dezaktywacji (LUF), aby zakończyć dezaktywację.
Uwaga: Proces dezaktywacji offline zostaje zakończony dopiero po przesłaniu pliku LUF na stronę internetową licencji QNAP.
Uwaga: W przypadku dezaktywacji licencji produktu nie będziesz mieć dostępu do powiązanej aplikacji na tym urządzeniu, a licencja nie zostanie przeniesiona na inne urządzenie.
Uwaga: W przypadku korzystania z dezaktywacji offline lista licencji aplikacji będzie wyświetlana jako wyłączona i nie będzie można jej bezpośrednio włączyć. Po dodaniu klucza licencyjnego należy ponownie przeprowadzić aktywację.
Odzyskiwanie licencji
Jeśli urządzenie zostało przywrócone do fabrycznych ustawień domyślnych, licencje staną się niedostępne. W takim przypadku możesz przywrócić poprzednie licencje, klikając „Odzyskaj" w „License Center" > „Odzyskaj licencję".
Pamiętaj, że korzystanie z tej funkcji wymaga:
- Połączenia urządzenia z Internetem.
- Zalogowania się przy użyciu identyfikatora QNAP ID w celu odzyskania licencji powiązanej z bieżącym urządzeniem.
* Jeśli urządzenie jest naprawiane, skontaktuj się z działem pomocy technicznej QNAP.