Jaki Qnap pod 1 Wirtualizację np. Win 11 / 10 LTSC (wydajny a tani) & Terminal

dziadek-NET

Network Architect
Q's Professional
2 Styczeń 2016
519
21
18
42
QNAP
TS-x51
Ethernet
null
Witam

Cały czas czekam na następcę Qnap ts-673a.
Teraz obawiam się go kupować skoro może w każdej chwili wyjść nowszy model z nowszym procesorem.
Dlatego proszę o doradzenie czy jest na rynku Qnap do 1000zł może max 1500zł który uciągnie płynną wirtualizację (Win 11 / 10 LTSC) jako serwer MSSQL do programu fakturującego.

Aktualnie zastanawiam się nad kupnem terminalu
* ProDesk 600 G4 Intel Core i5-8500T (około 700zł) + drugi dysk aby wykonać RAID
* Lenovo M920q Micro Tiny i5-8500T (około 1000zł) + drugi dysk aby wykonać RAID

Ewentualnie alternatywę z Qnap, wiem że w tej cenie można tylko liczyć co najwyżej na Celerona ... ?

Co o tym sądzicie ?

terminal - nie ma nad czym myśleć - ALE
a po co ci ten raid ? lepiej miej dobre procedury backup/restore dla tego MS-SQLa
godzinny backup loga i nocny full
albo uczysz się "Veeam Community Edition"

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
terminal - nie ma nad czym myśleć - ALE
a po co ci ten raid ? lepiej miej dobre procedury backup/restore dla tego MS-SQLa

Nie jestem informatykiem i nie wiem mieć "dobre procedury backup/restore dla tego MS-SQLa" lub "godzinny backup loga i nocny full"

to niech ktoś to ogarnie - pamiętaj
Twoje dane - Twoje pieniądze - Twój czas

• Lubię to
Reakcje: Silas Mariusz
a który terminal był by lepszy ?

* ProDesk 600 G4 Intel Core i5-8500T
* Lenovo M920q Micro Tiny i5-8500T

Nie jestem informatykiem
tak tylko dodam, że bazy MSSQL nie muszą być koniecznie uruchamiane na systemach Microsoftu
200.gif

Możesz rozwinąć temat "lepiej miej dobre procedury backup/restore dla tego MS-SQLa"

Czy poniższy link to opisuje ?
Jak automatycznie tworzyć kopie bazy danych? • Elisoft Program do faktur

"godzinny backup loga i nocny full" tego już nie mogę pokojarzyć.
Gdzie to skonfigurować ? w jakim programie ?

Mam jeszcze takie pytanie do was.
Gdybym się zdecydował na użycie terminala, na nim instalację programu fakturującego + baza danych MS-SQL
Aktualnie program fakturujący oraz bazę mam na wirtualce (jako serwer) wiadomo praca lokalna nie ma problemu, a komputery z poza sieci łączą się z bazą za pomocą QVPN Client. To działa.
Co polecacie w przypadku gdy program z wirtualizacją zainstaluję na terminalu, tu też nie będzie problemu z pracą lokalną. Zastanawiam się tylko nad pracą z poza sieci (praca z innego adresu). Co polecacie dla takiej pracy, jakiś VPN czy zdalny pulpit ?

Możesz rozwinąć temat "lepiej miej dobre procedury backup/restore dla tego MS-SQLa"
ktoś musi wiedzieć jak wykonać kopię zapasową bazy danych tego programu oraz jak ją odtworzyć

przeważnie producent programu fakturującego/cokolwiek - ma na to albo program albo procedure gdzie tam opisaną w dokumentacji
jak nie ma to trzeba rzeźbić - sa dwie drogi
1. ktoś zrobi automat (tak jak w linku co podesłałeś) co robi kopie zapasową bazy danych, zweryfikuje ją i prześle ją gdzies na NASa, chmure
2. użyjesz wspomnianego Veema żeby robić pełną kopię komputera (więc baza danych automatem tez dostanie kopie) , tutaj też napomkne , że ktoś musi wiedziec jak wykonać i przywrócić taką kopię , cieplutko pozdrawiamy kolege @Sycamor ;)

Zastanawiam się tylko nad pracą z poza sieci (praca z innego adresu).
Odpowiednia umowa o prace :p
z tego co pamiętam chyba qVPN pozwalał na połączenie do sieci lokalnej swojego serwera - jakbym się mylił - prosze nie bić - w takim wypadku polecam instalacje Tailscale'a na koncówkach (na wirtualce i na kompach co się mają do tego łączyć) i łaczenie RDP.

Tailscale jest przyjazny dla portfela dla 100 urządzeń - koszt 0 zł zawsze. Wiem bo korzystam :*

• Lubię to
Reakcje: softart