Wiedza Jakie jest domyślne hasło administratora systemu dla mojego NAS?

QTS, QuTS hero

Wprowadzenie​

Wszystkie urządzenia NAS mają domyślne konto administratora systemu „admin". To konto „admin" umożliwia konfigurowanie ustawień, tworzenie użytkowników i instalowanie aplikacji. Konta tego nie można usunąć, a w zależności od wersji QTS/QuTS hero może być ono domyślnie wyłączone. Aby chronić system przed złośliwymi atakami, zalecamy utworzenie nowego konta administratora i wyłączenie konta „admin". Nowe konto administratora może wykonywać te same czynności co konto „admin" i pomaga zachować bezpieczeństwo urządzenia.

Aby spełnić wymogi UE dotyczące cyberbezpieczeństwa, producenci muszą unikać uniwersalnych domyślnych poświadczeń. Odpowiednie normy UE/branżowe wymagają braku uniwersalnych domyślnych haseł, nakazując stosowanie unikatowych poświadczeń dla każdego urządzenia lub wymuszenie zmiany hasła przy pierwszym użyciu. W związku z tym, począwszy od QTS/QuTS hero 5.2.0, domyślne hasło administratora zostało zmienione na Cloud Key urządzenia (wcześniejsze wersje używały adresu MAC pierwszej karty sieciowej; znacznie starsze wersje używały admin/admin), zgodnie z tymi wymogami.

Szczegóły​

OstrzeżenieDomyślne konto „admin" jest wyłączone, ale zostanie automatycznie włączone po zresetowaniu lub przywróceniu systemu. Aby chronić system przed złośliwymi atakami, zaleca się utworzenie nowego konta administratora i wyłączenie domyślnego konta administratora „admin".
Używane jest następujące domyślne konto administratora systemu:

• Nazwa użytkownika: admin
  • Hasło: Cloud Key urządzenia wielkimi literami i bez znaków specjalnych. Na przykład, jeśli Cloud Key to Q1234-5678, hasłem jest Q12345678

Znajdowanie Cloud Key urządzenia​

Cloud Key urządzenia można znaleźć dowolną z poniższych metod:

Metoda A: Z naklejki na urządzeniu lub ze Skróconej instrukcji instalacji​

Cloud Key można znaleźć na naklejce przyklejonej do obudowy NAS lub w Skróconej instrukcji instalacji dołączonej do NAS.

ab4e9c1bca3c15e23c43dad701da81d5.jpg

Metoda B: Użyj Qfinder Pro​

• Użyj Qfinder Pro bez konta użytkownika NAS:
    1. Wyłącz NAS.
    2. Wyjmij wszystkie dyski twarde z NAS.
    3. Wyjmij wszystkie wewnętrzne dyski M.2 SSD i kartę rozszerzeń QM2 PCIe, jeśli takie są.
    4. Włącz NAS.
    5. Pobierz i zainstaluj Qfinder Pro.
    6. Otwórz Qfinder Pro.
    7. Wybierz urządzenie.
    8. Kliknij Szczegóły.
    9. Pojawi się okno Szczegóły urządzenia.
      Cloud Key urządzenia jest wyświetlany w oknie Szczegóły urządzenia.

10b5c64fcc24ac143e006f1608e2a9eb.png
  • Użyj Qfinder Pro z kontem użytkownika NAS:
    1. Pobierz i zainstaluj Qfinder Pro.
    2. Otwórz Qfinder Pro.
    3. Wybierz urządzenie.
    4. Kliknij Szczegóły.
      Pojawi się okno Logowanie. Wprowadź nazwę użytkownika i hasło konta NAS, a następnie kliknij OK.
      1e7369efaa97fb39fbd50cc03f364deb.png
    5. Pojawi się okno Szczegóły urządzenia.
      Cloud Key urządzenia jest wyświetlany w oknie Szczegóły urządzenia.
      d68dd5a04727c9eb928449888abd2ed4.png

Metoda C: Użyj myQNAPcloud​

• Zaloguj się do myQNAPcloudza pomocą identyfikatora QNAP ID:
    1. Zaloguj się do myQNAPcloud.
    2. Przejdź do sekcji Zarządzanie urządzeniami.
    3. Znajdź i kliknij swoje urządzenie.
    4. Kliknij Urządzenie Szczegóły.
      Cloud Key urządzenia jest wyświetlany w karcie Szczegóły urządzenia.

5d285050cc269428148f70a4bbc91b4d.png

Jeśli nie możesz znaleźć Cloud Key urządzenia żadną z powyższych metod, skontaktuj się z działem obsługi klienta QNAP.

Jeśli ręcznie włączysz konto „admin" w Panelu sterowania, konieczne będzie określenie nowego hasła innego niż Cloud Key urządzenia. Jeśli oprogramowanie układowe zostało zaktualizowane z wersji 5.1.x lub wcześniejszej, a używano domyślnego konta „admin" z domyślnym hasłem, konieczna będzie zmiana hasła na inne niż Cloud Key urządzenia.

OstrzeżenieAby chronić system przed złośliwymi atakami, zaleca się utworzenie nowego konta administratora i wyłączenie domyślnego konta administratora „admin".
  • Hasło: Pierwszy adres MAC NAS wielkimi literami i bez znaków specjalnych. Na przykład, jeśli adres MAC to 00-08-9B-F6-15-75, hasłem jest 00089BF61575

Naklejka z adresem MAC jest fizycznie umieszczona z tyłu NAS. Jeśli NAS ma wiele kart sieciowych, użyj adresu MAC oznaczonego jako MAC1:
069458387e683406216e82b5a8e22fb3.png

W Qfinder Pro wartość jest wyświetlana w kolumnie Adres MAC:
fe39ea63d12eb0c95268fa62bf356a09.png

OstrzeżenieAby chronić system przed złośliwymi atakami, zaleca się utworzenie nowego konta administratora i wyłączenie domyślnego konta administratora „admin".
  • Hasło: admin

Dalsza lektura​

Jak zresetować hasło administratora mojego NAS?

Jak wyłączyć konto użytkownika „admin"?

Czy wyłączenie domyślnego konta admin ma jakiś wpływ?

Dlaczego nie mogę wyłączyć konta admin?