QTS, QuTS hero
Wszystkie urządzenia NAS mają domyślne konto administratora systemu „admin". To konto „admin" umożliwia konfigurowanie ustawień, tworzenie użytkowników i instalowanie aplikacji. Konta tego nie można usunąć, a w zależności od wersji QTS/QuTS hero może być ono domyślnie wyłączone. Aby chronić system przed złośliwymi atakami, zalecamy utworzenie nowego konta administratora i wyłączenie konta „admin". Nowe konto administratora może wykonywać te same czynności co konto „admin" i pomaga zachować bezpieczeństwo urządzenia.
Aby spełnić wymogi UE dotyczące cyberbezpieczeństwa, producenci muszą unikać uniwersalnych domyślnych poświadczeń. Odpowiednie normy UE/branżowe wymagają braku uniwersalnych domyślnych haseł, nakazując stosowanie unikatowych poświadczeń dla każdego urządzenia lub wymuszenie zmiany hasła przy pierwszym użyciu. W związku z tym, począwszy od QTS/QuTS hero 5.2.0, domyślne hasło administratora zostało zmienione na Cloud Key urządzenia (wcześniejsze wersje używały adresu MAC pierwszej karty sieciowej; znacznie starsze wersje używały admin/admin), zgodnie z tymi wymogami.
Jak zresetować hasło administratora mojego NAS?
Jak wyłączyć konto użytkownika „admin"?
Czy wyłączenie domyślnego konta admin ma jakiś wpływ?
Dlaczego nie mogę wyłączyć konta admin?
Wprowadzenie
Wszystkie urządzenia NAS mają domyślne konto administratora systemu „admin". To konto „admin" umożliwia konfigurowanie ustawień, tworzenie użytkowników i instalowanie aplikacji. Konta tego nie można usunąć, a w zależności od wersji QTS/QuTS hero może być ono domyślnie wyłączone. Aby chronić system przed złośliwymi atakami, zalecamy utworzenie nowego konta administratora i wyłączenie konta „admin". Nowe konto administratora może wykonywać te same czynności co konto „admin" i pomaga zachować bezpieczeństwo urządzenia.
Aby spełnić wymogi UE dotyczące cyberbezpieczeństwa, producenci muszą unikać uniwersalnych domyślnych poświadczeń. Odpowiednie normy UE/branżowe wymagają braku uniwersalnych domyślnych haseł, nakazując stosowanie unikatowych poświadczeń dla każdego urządzenia lub wymuszenie zmiany hasła przy pierwszym użyciu. W związku z tym, począwszy od QTS/QuTS hero 5.2.0, domyślne hasło administratora zostało zmienione na Cloud Key urządzenia (wcześniejsze wersje używały adresu MAC pierwszej karty sieciowej; znacznie starsze wersje używały admin/admin), zgodnie z tymi wymogami.
Szczegóły
OstrzeżenieDomyślne konto „admin" jest wyłączone, ale zostanie automatycznie włączone po zresetowaniu lub przywróceniu systemu. Aby chronić system przed złośliwymi atakami, zaleca się utworzenie nowego konta administratora i wyłączenie domyślnego konta administratora „admin".
Używane jest następujące domyślne konto administratora systemu:
Cloud Key można znaleźć na naklejce przyklejonej do obudowy NAS lub w Skróconej instrukcji instalacji dołączonej do NAS.
Jeśli nie możesz znaleźć Cloud Key urządzenia żadną z powyższych metod, skontaktuj się z działem obsługi klienta QNAP.
Jeśli ręcznie włączysz konto „admin" w Panelu sterowania, konieczne będzie określenie nowego hasła innego niż Cloud Key urządzenia. Jeśli oprogramowanie układowe zostało zaktualizowane z wersji 5.1.x lub wcześniejszej, a używano domyślnego konta „admin" z domyślnym hasłem, konieczna będzie zmiana hasła na inne niż Cloud Key urządzenia.
- Nazwa użytkownika: admin
- Hasło: Cloud Key urządzenia wielkimi literami i bez znaków specjalnych. Na przykład, jeśli Cloud Key to Q1234-5678, hasłem jest Q12345678
Znajdowanie Cloud Key urządzenia
Cloud Key urządzenia można znaleźć dowolną z poniższych metod:Metoda A: Z naklejki na urządzeniu lub ze Skróconej instrukcji instalacji
Cloud Key można znaleźć na naklejce przyklejonej do obudowy NAS lub w Skróconej instrukcji instalacji dołączonej do NAS.
Metoda B: Użyj Qfinder Pro
- Użyj Qfinder Pro bez konta użytkownika NAS:
- Wyłącz NAS.
- Wyjmij wszystkie dyski twarde z NAS.
- Wyjmij wszystkie wewnętrzne dyski M.2 SSD i kartę rozszerzeń QM2 PCIe, jeśli takie są.
- Włącz NAS.
- Pobierz i zainstaluj Qfinder Pro.
- Otwórz Qfinder Pro.
- Wybierz urządzenie.
- Kliknij Szczegóły.
- Pojawi się okno Szczegóły urządzenia.
Cloud Key urządzenia jest wyświetlany w oknie Szczegóły urządzenia.
- Użyj Qfinder Pro z kontem użytkownika NAS:
- Pobierz i zainstaluj Qfinder Pro.
- Otwórz Qfinder Pro.
- Wybierz urządzenie.
- Kliknij Szczegóły.
Pojawi się okno Logowanie. Wprowadź nazwę użytkownika i hasło konta NAS, a następnie kliknij OK.
- Pojawi się okno Szczegóły urządzenia.
Cloud Key urządzenia jest wyświetlany w oknie Szczegóły urządzenia.
Metoda C: Użyj myQNAPcloud
- Zaloguj się do myQNAPcloudza pomocą identyfikatora QNAP ID:
- Zaloguj się do myQNAPcloud.
- Przejdź do sekcji Zarządzanie urządzeniami.
- Znajdź i kliknij swoje urządzenie.
- Kliknij Urządzenie Szczegóły.
Cloud Key urządzenia jest wyświetlany w karcie Szczegóły urządzenia.
Jeśli nie możesz znaleźć Cloud Key urządzenia żadną z powyższych metod, skontaktuj się z działem obsługi klienta QNAP.
Jeśli ręcznie włączysz konto „admin" w Panelu sterowania, konieczne będzie określenie nowego hasła innego niż Cloud Key urządzenia. Jeśli oprogramowanie układowe zostało zaktualizowane z wersji 5.1.x lub wcześniejszej, a używano domyślnego konta „admin" z domyślnym hasłem, konieczna będzie zmiana hasła na inne niż Cloud Key urządzenia.
OstrzeżenieAby chronić system przed złośliwymi atakami, zaleca się utworzenie nowego konta administratora i wyłączenie domyślnego konta administratora „admin".
Naklejka z adresem MAC jest fizycznie umieszczona z tyłu NAS. Jeśli NAS ma wiele kart sieciowych, użyj adresu MAC oznaczonego jako MAC1:
W Qfinder Pro wartość jest wyświetlana w kolumnie Adres MAC:
OstrzeżenieAby chronić system przed złośliwymi atakami, zaleca się utworzenie nowego konta administratora i wyłączenie domyślnego konta administratora „admin".
- Hasło: Pierwszy adres MAC NAS wielkimi literami i bez znaków specjalnych. Na przykład, jeśli adres MAC to 00-08-9B-F6-15-75, hasłem jest 00089BF61575
Naklejka z adresem MAC jest fizycznie umieszczona z tyłu NAS. Jeśli NAS ma wiele kart sieciowych, użyj adresu MAC oznaczonego jako MAC1:
W Qfinder Pro wartość jest wyświetlana w kolumnie Adres MAC:
- Hasło: admin
Dalsza lektura
Jak zresetować hasło administratora mojego NAS?
Jak wyłączyć konto użytkownika „admin"?
Czy wyłączenie domyślnego konta admin ma jakiś wpływ?
Dlaczego nie mogę wyłączyć konta admin?