Udzielamy pomocy Kodi klient mobilny

Dyskusja w 'Urządzenia mobilne' rozpoczęta przez użytkownika _Floyd, 4 Lipiec 2017.

Ładowanie...
Tagi:
  1. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    310
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    W końcu odkryłem ze Kodi ma takie coś jak PLEX, tzn. możliwość oglądania i stremowanie filmów na odległość przez przeglądarkę WWW.

    A czy Kodi ma jakaś aplikację na TEL na wzór tej z PLEX?

    Czy ktoś z Was korzysta z Kodi do oglądania filmów przez WWW?

    Chciałbym korzystać z jednej aplikacji. Chciałem przejść na Plex ale nadal mam problem z cichym dźwiękiem w Plex na HDStation. W Kodi można łatwo podbijać dźwięk i nie mam z tym problemów.

    Wersja oprogramowania Firmware: x.x.x Build 20YYMMDD
    Model serwera: QNAP XX-XXX
     
  2. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 508
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +1 009 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    wtf ? KODI a PLEX to dwie RÓŻNE aplikacje!
    --- Połączono posty, 4 Lipiec 2017, Data oryginalnego postu: 4 Lipiec 2017 ---
    Nie, od tego mam plexa - ewentualnie Emby ..
     
  3. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    310
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Super, dziękuję za odpowiedź!

    Już tłumaczę moje pytanie.

    Bardzo bym chciał korzystać tylko z jednego narzędzia do oglądania filmów, zarówno na odległość jak i również wewnątrz swojej sieci. Na początku używałem Plex, przeniosłem się na Kodi, a teraz znów chciałbym przenieść się w 100% Plex (dziki temu mam porządek w swojej bibliotece filmów itp.). Niestety Plex z HD staton ma dla mnie jedną bardzo ważną wadę. Dźwięk działa cicho, o dziwo tylko podczas odtwarzania filmów. W Kodi jest podobnie, ale ma jedna funkcję której nie ma Plex tzn. podbicie dźwięku (Plex również ma funkcje podbicia dźwięku ale działa delikatnie mówiąc słabo. Sprawdza się na Tel i przez przeglądarkę ale w HDStation jak by w ogóle nie istniał). Już nawet zacząłem wątpić w takie rzeczy jak kabel HDMI, ale wydaje mi się to mało prawdopodobne skoro MP3 i dźwięk z systemu działa na zadowalającym poziomie.

    Jest kilka osób który opisuje problem głosu podobny do mojego. Wszystkie odgłosy działają ok, np. oglądanie telewizji, słuchanie muzyki, dzwięki systemowe. Natomiast podczas oglądania filmu trzeba powiększyć głośność w głośnikach prawie na maksa.

    Przez przypadek odkryłem że Kodi ma takie coś jak w ustawieniach sieci "Sterowanie" możliwość łączenia się zdalnie przez przeglądarkę. Na począku myślałem że działa tam tylko "pilot" i staruje Kodi zainstalowanym na NAS. Jakie było moje zdziwienie jak udało mi się odpalić zdalnie film:

    upload_2017-7-4_20-44-42.

    Stąd tylko i wyłącznie narodziło się moje pytanie. Jeśli Kodi miałby odtwarzacz ten na wzór Plexa na telefon, miałbym przysłowiowe wszystko w jednym urządzeniu.

    Zdaje sobie sprawę że Kodi nie "strimuje" filmów, ale z odpowiednią przepustowością otworzyłem film na LTE w przyzwoitej jakości przez Chrome na Telefonie.

    Pozdrawiam.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 508
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +1 009 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    powiem tak - w rozwojowej wersji KODI nie działa streaming do przeglądarki, a jest to zabezpieczone dość biednie (prosty login hasło w przeglądarce) - czekaj albo ustawiaj plex/emby
     
  5. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    310
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Kurcze nie wiedziałem o Emby. Wydaje się być super! Zainstalowałem dodatek Emby for Kodi a następnie Emby dla Qnapa. Niestety obawiam się że wprowadziłem w Emby ponownie ścieżkę wybierając by dane pobierał z inernetu, zapisując dane w folderze (Kodi pobiera dane z FilmWeb). Kodi przez to chyba oszalało bo zaczęło pokazywać mi podwójnie katalogi z filmem =/. Emby tak zaczęło skanować że aż wyrzuciło Kodi z HDStation. Zaczekam i zobaczmy jaki będzie przebieg wydarzeń.

    Czy to nie powinno być tak ze instalując Emby dla Kodi, będę widział automatycznie pliki przez przeglądarkę tzn. baza będzie wyświetlana ta sama co w Kodi?

    Jak to jest u Ciebie?
     
  6. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 508
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +1 009 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    proud plex user.

    Silas leci na emby.
     
  7. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    310
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    @Silas Mariusz@Silas Mariusz Powiedz mi proszę. Czy istnieje możliwość przeniesienia bibliotekę multimediów z Kodi do Emby, a nie na odwrót.

    Jeśli można to zrobić tylko z Emby do Kodi, to najlepszym rozwiązaniem było by wyrzucić Kodi i zainstalować świeżą kopię. Aktualnie pojawiły mi się podwójnie filmy, jedno z biblioteki Kodii druga z Emy.

    Kodi ma lepsze wyszukiwanie MetaDanych z filmWeb niż Emby.
     
  8. pigers
    Offline

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    5 508
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +1 009 / 28 / -12
    Followers:
    2
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    w KODi masz export danych - Import-export library - Official Kodi Wiki
    a EMBY mozesz zaczytać te metadane.

    Usuń źródło i dodaj ponownie.
     
  9. _Floyd
    Online

    _Floyd Systems Admin... Q's Expert

    Dołączył:
    6 Luty 2011
    Wiadomości:
    310
    Miejscowość:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:55
    Oceny:
    +18 / 1 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Synology:
    Miałem kiedyś
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Nie wiem czy się rozumiemy. Po dodaniu dodatku do Kodi Synchronizacja filmów idzie z Emby do Kodi. Co spowodowało że w Kodi pokazuja sie filmy z wskazanego katalogu (shere/multimedia/Moje Filmy/), oraz z Emy gdzie ścieżka do pliku to skrypt (strasznie długa ścieżka).

    Pytanie jest czy można zmienić synchronizację Kodi to Embly, a nie jak jest teraz z Embly to Kodi. Kodi lepiej zarządza nowymi plikami.

    Tutaj są jakieś informacje:
    Add-on:Emby for Kodi - Official Kodi Wiki

    Gdzie zalecają robić to na świeżej kopi Kodi. Bardziej obawiam się zdania "Emby for Kodi allows Kodi to use Emby as a media management back-end." Co rozumiem ze Emby zarządza Metadanymi, a Kodi je tylko odtwarza.

    Pisząc ze Kodi robi to lepiej chodziło mi o to ze potrafi znaleźć metadane z nazw katalogów w strukturze [strona www torr]Super.Film.2016.SUPERHD.mkv. Embly tego nie potrafi, jestem wstanie to przeżyć.

    Nie potrafię znaleźć tej funkcjonalności. Niestety jedyną słuszną opcja jest by Emby pobierał te dane bezpośrednio z Kodi by nie robić tego ręcznie.
    Możesz rozwinąć?
    --- Połączono posty, 6 Lipiec 2017, Data oryginalnego postu: 5 Lipiec 2017 ---
    Emby jest super! Nie wiem czy nie lepszy od Plex, przynajmniej na pierwszy rzut oka.

    Po wnikliwym szukaniu okazuje się ze Plex również szykuje swój plungin, który aktualnie udostępniony jest dla użytkowników Premium.
    --- Połączono posty, 7 Lipiec 2017 ---
    Ogólnie pogrzebałem w temacie.

    Emby for Kodii to super sprawa, Plex mógłby tylko pozazdrościć. A no i właśnie chyba pozazdrościł, bo jak się okazuje pracuje nad wtyczką do Kodi. Bardzo ciekawa sprawa skoro ma swój program który może odpalić na wielu urządzaniach (w tym na moim TV którego "smart TV" to tylko napis na opakowaniu).

    Podsumowując, absolutnie każdemu polecam Emby for Kodii. Dzięki temu rozwiązaniu mamy jedna bibliotekę dostępną na wszystkim co ma przeglądarkę i wiele więcej.

    Żal mi zapłacić 120$ dla Premium Plex by zobaczyć co potrafi ich skrypt. Chociaż nie mówię żebym się nie skusił.

    Dziekuję za wskazówkę oprogramowania.
     

Poleć tę stronę